Αν και καμία λεπτομέρεια της συμφωνίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec κύριος Σεργκέι Τσέμεζοφ παραδέχτηκε πως η παραγγελία των Τούρκων οριστικοποιήθηκε. Η Ρωσία θα προμηθεύσει την Τουρκία έναντι 2,5 δισ. δολαρίων με 4 συστοιχίες πυραύλων S-400. Σύμφωνα με την επίσημη συμφωνία η Τουρκία πρόκειται να καταβάλει τις επόμενες ημέρες το 45% του συνολικού κόστους, ενώ το 55% αναμένεται να πληρωθεί μέσα από κρατικό δάνειο της Ρωσίας, με ευνοϊκούς όρους για την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι η πρώτη νατοϊκή χώρα που παραλαμβάνει ρωσικούς πυραύλους S-400 και οι αξιωματούχοι της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, αντιμετωπίζουν με δυσφορία αυτή την εξέλιξη, έχοντας ωστόσο αρνηθεί προς το παρόν οποιοδήποτε σχόλιο. Εξάλλου, τον τελευταίο καιρό ο κύριος Ερντογάν έχει καταφερθεί ευθέως εναντίον της νατοϊκής συμμαχίας και είναι άγνωστη η εξέλιξη της σχέσης Τουρκίας και ΝΑΤΟ.

Πολλοί ωστόσο εκτιμούν πως η συμφωνία αυτή δεν αποτελεί την επισφράγιση μιας βαθιάς σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών, αλλά περισσότερο μία επιφανειακή και επικοινωνιακή κίνηση στρατηγικής, που ωστόσο θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Originally posted 2017-12-29 16:30:04.