Για αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος των μελών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του λίγο πριν στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη Σαρία που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κύριος Γαβρόγλου, ο κύριος Τσίπρας επισήμανε πως η χώρα έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έτσι λοιπόν, αφού εξασφαλίστηκε η απαραίτητη διακομματική συναίνεση οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν θα εξαιρούνται από τις νομικές εγγυήσεις και ατομικές ελευθερίες, που χαίρουν οι Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους, όμως αυτό θα γίνεται με σεβασμό στα ιδιαίτερα θρησκευτικά χαρακτηριστικά της μειονότητας.

grecobooks 5

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμφώνησαν στην προαιρετική ισχύ του ισλαμικού θρησκευτικού κώδικα διαβίωσης, ωστόσο διαφώνησαν στο τρόπο εκλογής του Μουφτή, επικαλούμενοι και απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για να τεκμηριώσουν την άποψη πως ο Μουφτής πρέπει να διορίζεται από το κράτος και όχι να εκλέγεται από τους μουσουλμάνους.

Ο κύριος Ερντογάν είχε θέσει το θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα, φέροντας ως παράδειγμα την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη από Χριστιανούς, αναφέροντας μάλιστα πως το Τουρκικό Κράτος διευκολύνει την εκλογή Πατριάρχη, αποδίδοντας ιθαγένεια σε κληρικούς από την Ελλάδα προκειμένου να είναι εφικτή η εκλογή.

Ωστόσο ο κύριος Γαβρόγλου απέρριψε το ότι οι αλλαγές υπαγορεύτηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, αναφέροντας από το βήμα του στη Βουλή πως “Είναι λάθος ότι οποιαδήποτε χρονική σύμπτωση συνεπάγεται και αιτιακή σχέση”.

Ο σεβασμός των θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων είναι θεμιτός στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας, όμως υπάρχουν πολλές θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και ατομικές ελευθερίες των υπολοίπων Ελλήνων που δεν χαίρουν της ίδιας ευαισθησίας από την Κυβέρνηση.

Originally posted 2018-01-09 18:22:22.