Δράση για την αύξηση των χωρών που θα αναγνωρίσουν το Κόσσοβο αναλαμβάνει η Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Κοσσοβάρο “ομόλογό” του, Χασίμ Θάτσι, στο περιθώριο της 73ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η τουρκική διπλωματία θα ξεκινήσει εκστρατεία σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, η τουρκική διπλωματία, θα προσπαθήσει να διακόψει την τάση απόσυρσης της αναγνώρισης από κάποιες χώρες που αμφιταλαντεύονται και δεύτερον θα επιδιώξει να πείσει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην αναγνώριση του Κοσσόβου.

20180828_203930_00018184666754393959564

Ο αριθμός των χωρών που έχουν αναγνωρίσει την Βαλκανική χώρα δεν έχει επίσημα διευκρινιστεί μιας και κάποιες μικρές χώρες, μέλη του ΟΗΕ απέσυραν την αναγνώριση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Πρίστινα κάνει λόγο για 114 χώρες αλλά, στην λίστα που εξέδωσε βρίσκονται και τέσσερεις χώρες που δεν προχώρησαν επίσημα στην πράξη αναγνώρισης, όπως και κάποιες που δήλωσαν ότι την απέσυραν.

Από την άλλη, το Βελιγράδι υποστηρίζει ότι οι χώρες που αναγνώρισαν την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσόβου δεν ξεπερνούν τις 108 ενώ -όπως ανακοίνωσε το σερβικό ΥΠΕΞ- επίκειται και από άλλες χώρες η ακύρωση της πράξης αναγνώρισης, μέχρι το τέλος του 2018.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντηση με τον Θάτσι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου και υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών και την υπογραφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ακόμη ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ήταν και η ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, με τον Ενρτογάν να δηλώνει ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα ασκηθούν διπλωματικές πιέσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα με την ένταξη του Κοσσόβου στην Interpol.

Originally posted 2018-10-07 09:15:52.