Τον τελευταίο καιρό, συζητιέται έντονα ο «υποχρεωτικός» εμβολιασμός από πολλούς φορείς τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού τομέα.

Από την αρχή της Πανδημίας, υπήρξαν πολλές θεωρίες για την επανεκκίνηση της κανονικότητας της ανθρώπινης ζωής και τις επιπτώσεις που θα έχουν όσοι αποτελέσουν σκεπτικιστές του νέου εμβολίου.

Όταν τα εμβόλια εγκρίθηκαν, διάφοροι φορείς και κλάδοι του επιχειρηματικού κόσμου, άρχισαν να πιέζουν τους εργαζομένους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, για «υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Οι απειλές των παραπάνω, για απόλυση ή μη πρόσληψης ενός ατόμου σε μια θέση εργασίας, επειδή δεν είναι πρόθυμο να εμβολιαστεί, στην προκειμένη περίπτωση, για τη νόσο COVID-19, αποτελεί φίμωση στην ελευθερία του ατόμου και παράνομη πράξη.

Η «υποχρεωτικότητα» για εμβολιασμό με ένα εμβόλιο που αφήνει, ακόμα, ανοιχτά ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα του, δεν θα πρέπει να υφίσταται.

Η «τιμωρία», από επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα αλλά και από οργανισμούς του Δημοσίου τομέα, για τη μη πρόθεση εμβολιασμού με το νέο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, (έστω στην παρούσα φάση) από κάποιους εργαζομένους, αντίκειται στις διεθνείς συνθήκες Βιοηθικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς τα παραπάνω προστατεύονται από την Σύμβαση του Οβιέδο. *(βλέπε κεφάλαιο «Αντί Επιλόγου – Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΒΙΕΔΟ», PANDEMIC • Υγεία – Κοινωνία – Συγκριτική Πολιτική, 2020, Τοροσιάδης Ν. και Νασιούλας Ι. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία)

Εν κατακλείδι, για την παραπάνω περίπτωση, η κυβέρνηση (και η κάθε κυβέρνηση ανά χώρα παγκοσμίως), καθώς και σε ευρύ κλίμακα, ο ΟΗΕ, θα πρέπει να εφαρμόσουν μια κοινή οδηγία – απόφαση για όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, σε όλους τους τομείς και να προστατεύσουν τους επιφυλακτικούς – σκεπτικιστές στο νέο εμβόλιο (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ιατροί και επιστήμονες), όπως και τους ηλικιακά υγιής εργαζομένους που δεν συντρέχουν σοβαρό κίνδυνο απέναντι σε μια νόσο με χαμηλή θνητότητα.

Τοροσιάδης Νικόλαος, είναι Βιοϊατρικός Επιστήμονας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Γενετική του Ανθρώπου. Έχει μεγάλη εμπειρία σε εργαστηριακό και διαγνωστικό επίπεδο κι έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια – συνέδρια αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα στα πεδία του ενδιαφέροντός του.


Written by

Νικόλαος ΤΟΡΟΣΙΑΔΗΣ

Ο Τοροσιάδης Νικόλαος, είναι Βιοϊατρικός Επιστήμονας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Γενετική του Ανθρώπου. Έχει μεγάλη εμπειρία σε εργαστηριακό και διαγνωστικό επίπεδο κι έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια - συνέδρια αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα στα πεδία του ενδιαφέροντός του.