Πρόσφατα, ήρθαν στο φως στοιχεία που συγκέντρωσαν από κοινού η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post και η ελβετική γερμανόφωνη δημόσια τηλεόραση SRF: Τα δύο ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι η CIA, σε συνεργασία με την BND, είχαν στα χέρια τους από το 1970 τον έλεγχο της εταιρείας Crypto AG, μέσω της οποίας εξασφάλιζαν πρόσβαση σε απόρρητες επικοινωνίες τηλεπικοινωνιακά συστήματα.

Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο για τις δημόσιες τηλεπικοινωνίες που αργότερα ιδιωτικοποιήθηκαν, όσο και για τα συστήματα επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός…

Μια έρευνα της αντιπροσωπείας ελέγχου του ελβετικού κοινοβουλίου σχετικά με την υπόθεση Crypto κατέληξε στο ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελβετίας επωφελήθηκε από τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ξένοι ομόλογοι της μέσω της εταιρείας κρυπτογράφησης.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του SRF (Schweizer Radio und Fernsehen), της Washington Post και του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ZDF, η Crypto χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες για να κατασκοπεύει κυβερνήσεις.

Η εταιρεία παρείχε συσκευές για κωδικοποιημένες επικοινωνίες σε περίπου 120 χώρες από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου έως τις αρχές αυτού του αιώνα.

Οι πελάτες περιελάμβαναν το Ιράν, τις κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής, την Ινδία και το Πακιστάν.

Ποια ήταν και είναι η θέση της Ελλάδος σ’ αυτό το γαϊτανάκι οργανωμένων επικοινωνιακών υποκλοπών από ξένες δυνάμεις;

Υποστηρίξτε μας μια δωρεά

Originally posted 2020-12-08 11:31:46.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.