Την ώρα που την επικαιρότητα στην Ελλάδα μονοπωλούν οι εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, πολλά και σοβαρά θέματα εθνικού συμφέροντος βρίσκονται στον αέρα. Όσον αφορά στις εξελίξεις για το Μακεδονικό – για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θριαμβολογεί – φαίνεται πως δεν βαίνουν καλώς.

Στη σημερινή συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του, ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς για την ονοματολογική διαφορά με την Ελλάδα ανέφερε πως Σκόπια και Ελλάδα οφείλουν να διαχειριστούν από κοινού την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας. Κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα έπρεπε να έχει ήδη τινάξει στον αέρα την διαπραγμάτευση και να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Εξάλλου, η πολιτιστική κληρονομιά – όπως κι αν την αντιλαμβάνεται κανείς – συνιστά πρωτεύον ζήτημα μαζί με τον αλυτρωτισμό, αποτελώντας κόκκινο πανί, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που έχει επανειλημμένα εκφραστεί για την ελληνικότητά της.

Ωστόσο, όπως ήταν εξαρχής προφανές η ελληνική κυβέρνηση προωθεί – όπως της έχει επιβληθεί – συμφωνία με κάθε κόστος. Δεν θα προκαλέσει έκπληξη η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης, που ουσιαστικά σημαίνει και συμφωνία με τις δηλώσεις του Σκοπιανού υπουργού. Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.