
Σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κύριος Γιάνης Βαρουφάκης είχε εκμυστηρευτεί στο κοινό του πως μία από τις ανεπίσημες προτάσεις που του είχε κάνει η κυρία Κριστίν Λανγκάρντ ήταν το πλήρες άνοιγμα των φαρμακείων. Ήταν αδιανόητο για την επικεφαλής του ΔΝΤ να υπάρχουν καταστήματα από ειδικούς, στερώντας έτσι από τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, την αποκλειστικότητα εκμετάλλευσης του φαρμάκου, όπως στις δυτικές χώρες. Όπερ και εγένετο.
Δεν έμεινε καμία επιθυμία των ξένων δανειστών ανεκπλήρωτη. Με ειδική τροπολογία που πρόκειται να ψηφιστεί αύριο θα εκπληρωθεί και αυτό το προαπαιτούμενο, σύμφωνα με το οποίο κάθε φυσικό πρόσωπο στην Ελλάδα καθώς και συνεταιρισμός θα μπορεί πλέον, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ανοίξει φαρμακείο.
Σε πρώτο επίπεδο, θα ήταν εύλογο να αναρωτιέται κανείς για ποιό λόγο να ανοίξει κανείς νέο φαρμακείο από τη στιγμή που έχουμε ήδη μεγάλο αριθμό φαρμακείων σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας. Ο σκοπός δεν είναι φυσικά να ανοίξουν μερικά ακόμη φαρμακεία της γειτονιάς, τα οποία σημειωτέον παρέχουν άριστες υπηρεσίες. Οι φαρμακοποιοί διατηρούν προσωπική σχέση με τους ασθενείς, καλύπτοντας πολλές φορές ακόμη και τις ανάγκες των ηλικιωμένων με το γνωστό τεφτέρι. Πίσω από την αλλαγή της Κυβέρνησης κρύβεται η βούληση των ξένων δανειστών για αποκλειστική εκμετάλλευση του φαρμάκου στη λιανική πώληση από τις μεγάλες αλυσίδες. Φυσικά μία από τις προϋποθέσεις είναι ο ιδιώτης να απασχολεί έναν πτυχιούχο φαρμακοποιό, βάζοντας τους αποφοίτους φαρμακευτικής στο ίδιο τσουβάλι με όλους τους υποαμειβόμενους πτυχιούχους – υπαλλήλους πολλών εταιριών, με ό,τι συνεπάγεται για τους καταναλωτές.