Υπάρχουν καταστάσεις όπου είναι επείγον να μην υπακούσετε: η φιλόσοφος Χάνα Άρεντ το έχει δείξει επαρκώς για αυτό που ονόμασε «η εγκληματικότητα του κακού» σχετικά με τη δίκη του Ναζί Adolf Eichmann. Ο Eichmann υπερασπίστηκε τον εαυτό του στη δίκη του στην Ιερουσαλήμ το 1961 για να κάνει λάθος, επισημαίνοντας ότι είχε υπακούσει μόνο στις εντολές. Μερικές φορές πρέπει να μην υπακούμε στις εντολές, όταν η “Υπακοή” συνίσταται στην μη συμμόρφωση. Υπάρχουν, ωστόσο, καταστάσεις στις οποίες είναι επείγον να υπακούσουμε. Είναι πολύ Ευρωπαϊκό σήμερα να υπακούμε για να υπακούμε στο κράτος. Η Ευρωπαϊκή μας κυβέρνηση εισήγαγε ένα νέο κλείδωμα με το κλείσιμο «μη απαραίτητων» επιχειρήσεων που προσβάλλουνε την υγεία μας. Αυτό, το καταλαβαίνουμε, με την περιφρόνηση των πιο ευάλωτων επαγγελμάτων όπως η βιομηχανία εστιατορίων, ενόψει της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που ενισχύει την παγκόσμια κρίση υγείας του Covid-19.

«Για να συνεχίσεις, εξαντλημένος από το κλείσιμο της περασμένης άνοιξης, προσπάθησε να ζήσεις σαν να μην είχε συμβεί τίποτα θα βοηθούσε στη διάδοση και επιδείνωση της επιδημίας.» Μπορούμε να αμφισβητήσουμε την επιλογή των μέσων που έχει λάβει η «κυβέρνηση». Ωστόσο, εναπόκειται σε αυτήν να διαχειριστεί την κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο;  Είναι ο πολίτης που υποχρεούται να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να αποφύγει περαιτέρω περιορισμό και, εν πάση περιπτώσει, στην ανανεωμένη επιδείνωση της πανδημίας. Αυτό είναι το καθήκον και το δικαίωμα της κυβέρνησης που έχει εκλεγεί ελεύθερα – αν και είναι γνωστό ότι υπάρχει ο βαθμός αποχής.

H κατά ανάγκη ελευθερία


Οι προκλήσεις κατά των κυβερνητικών αποφάσεων μαρτυρούν τόσο μια υγιή επιθυμία να ζούμε κατά ανάγκη ελεύθερα, όσο και να διασφαλίσουμε ό, τι μπορούμε να προστατευτούμε από οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες τόσο ζωτικής σημασίας όσο οι δραστηριότητες των μπαρ και εστιατορίων στη Ευρώπη, σε αυτό το σημείο η Ευρωπαϊκή επιθυμία για ελευθερία, αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή εξέτασης του κοινού αγαθού ως έχει. Υπάρχει κάτι επαναστατικό στην κατά ανάγκη ελευθερία στη στάση που συνίσταται στην διεκδίκηση του δικαιώματος να κινείται ελεύθερα ο κάθε άνθρωπος, να σκέφτεται ελεύθερα, να συμπεριφέρεται ελεύθερα, ή ακόμη και να μην φοράει ελεύθερα μάσκα. Είναι τόσο η ευγένεια όσο και το όριο του παγκόσμιου αναρχισμού, που υποστηρίζεται από την αίσθηση του τι κάνει κάθε άτομο άξιο και που αποσκοπεί η κυριαρχία των αποφάσεών του.Έχει πολύ νόημα και δεν έχει καθόλου. Εδώ είναι μια στάση γεμάτη με την αξία του αγώνα ενάντια σε κάθε καταπίεση, προφανώς συγκεκριμένα πολιτικών αξιών. Αλλά ταυτόχρονα, αυτή η κοινή λογική και αυτή η ηθική αίσθηση στρέφεται εναντίον της ελευθερίας, εάν δεν προσέξουμε το γεγονός ότι η συμπεριφορά της “ελευθερίας” σε μια αντικειμενικά σοβαρή κατάσταση από άποψη υγείας, μπορεί να οδηγήσει στη γενική μόλυνση των πληθυσμοί σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διεκδικούν την «ελευθερία» τους. Η απαίτηση για ατομική ελευθερία είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αδιαχώριστη από παράλογη παραμέληση του αισθήματος ευθύνης;

Στο όνομα του κοινού πολιτικού αγαθού

Για άλλη μια φορά, τα μέσα που επέλεξε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας μπορεί να μην είναι το καλύτερο ή το πιο σοφό. Προσωπικά δεν ξέρω τίποτα γι ‘αυτό, και σίγουρα δεν είναι αρκετό για να κρίνω εκείνους που προσπαθούν να με κυβερνήσουν ως πολίτης. Μπορούμε να φανταστούμε και να ισχυριστούμε ότι θα δημιουργήσουμε πραγματικά δημοκρατικά μέσα λήψης αποφάσεων, διαδικασίες με τις οποίες οι πολίτες θα μπορούσαν να εκφραστούν και να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με το τι θα εφαρμοστεί σε μια τέτοια ή υπό αυτήν την περίπτωση. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα, απαραίτητο εάν πρέπει να σκεφτούμε τις προϋποθέσεις για μια πραγματικά δημοκρατική λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει για μια κρίση όπως η κρίση στην υγεία, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε αν η πανδημία  κερδίζει ή εμείς.

Η ατομική ελευθερία δεν πρέπει να παραμερίζεται προσωρινά προς όφελος του κοινού πολιτικού αγαθού. Δεν πρέπει να αποξενώνετε η ελευθερία,  κάτι που βλέπουμε όλο και περισσότερο στο σύγχρονο πλαίσιο του ατομικισμού – που υπερβαίνει τα σύνορα της Ευρώπης. Βρισκόμαστε, σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, στη διαδικασία να χάσουμε το νόημα όλης της συλλογικής ζωής. Αυτό είναι τουλάχιστον προβληματικό, όχι μόνο για τον συλλογικό χαρακτήρα της ύπαρξης που είναι σωστά ο ανθρώπινος χαρακτήρας, αλλά και για την ίδια την ελευθερία. Η ελευθερία δεν είναι απλώς ανεξαρτησία.

Η αληθινή ελευθερία, που δεν είναι αδιάφορη, είναι η ελευθερία να οικοδομήσουμε μια ουσιαστική ζωή για τον εαυτό σας και τους άλλους, εν μέσω των άλλων. Αν μόνο αυτοί οι  “άλλοι” είναι οι συνάνθρωποί μας. Η ελευθερία περνά εξίσου θεμελιώδες μεταλλάξεις και βρισκόμαστε στη διαδικασία να την ξεχάσουμε και αυτό εκδηλώνεται μερικές φορές όταν ισχυριζόμαστε ότι υπακούμε σε αποφάσεις που είναι σίγουρα πολεμικής τάξης, αλλά δεν αποσκοπούν στη διαφύλαξη της πιθανότητας ότι υπάρχει ένας «κόσμος» για όλους μας.

Originally posted 2020-10-31 17:28:01.

Written by

Γεώργιος ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Γεννήθηκε την Πάτρα το 1984. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MBA στις νέες αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ιδίου τμήματος με εξειδίκευση την Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος πτυχίου τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού έργων υποδομής. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα στα καταλογραφημένα επιστημονικά περιοδικά με κριτές: Journal of Investment Management and Financial Innovations, Macmillan Palgrave Publishers. Οι τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την Κοινωνική Οικονομία, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Οικονομική Οικονομετρία και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει παρουσιάσει πολλά εθνικά συνέδρια σχετικά με τον τραπεζικό φόρο και τη διάρθρωση του κεφαλαίου. Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιείται από το 2017 με την ιδιότητα του σαν Researcher at Social Economy Observatory, Greece στο οποίο είναι Responsible Individual development researcher of a development of new models corporate governance study between social enterprises, and development researcher of econometric models of Internationals Credit Flow measurement developed through the Social Economy