Σαν σήμερα, στα 1828, κατά την γιγαντομαχία στο Φραγκοκάστελλο Χανίων έπεσε ηρωικά για την απελευθέρωση της Κρήτης ο Ηπειρώτης Νταλιάνης και οι «Δροσουλίτες» του.

Τέλη Μαίου, έως τις αρχές Ιουνίου, λίγα λεπτά πριν από την ανατολή, που η δροσιά και η ομίχλη δεν έχουν ακόμα διαλυθεί, παρουσιάζεται στη θέση Θυμέ Κάμπος, πάνω από την ερειπωμένη Μονή του Αγίου Χαραλάμπους, να κινείται προς τη θάλασσα, ένα περίεργο φαινόμενο. 

Στρατιά ολόκληρη, από ανθρώπινες σκιές, με αστραφτερές πανοπλίες (πεζών και ιππέων), να προελαύνουν προς την θάλασσα, πάνω από το Φραγκοκάστελλο.

Λέγεται ότι είναι ο Χατζής-Μιχάλης με τους καβαλάρηδες του, που πολεμούν πάλι τους Τούρκους.

Τους «σκιώδεις» αυτούς άνδρες-πολεμιστές ο λαός ονομάζει «Δροσουλίτες», γιατί μόνο με τη δροσιά της αυγής κάνουν την εμφάνισή τους. 

Η διάρκεια του φαινομένου κρατά 8-10 λεπτά και κατόπιν εξαφανίζεται.

Δόθηκαν πολλές εξηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες, αλλά κανείς από τους ντόπιους δεν αμφιβάλλει ότι οι σκιές είναι του Νταλιάνη με τους άντρες του.

Η λαϊκή παράδοση, θεωρεί ότι οι σκιές ανήκουν στους άνδρες των Ηπειρωτών, που σκοτώθηκαν στην πεδιάδα του Φραγκοκάστελλου (Μάιος 1828), έχοντας ως αρχηγό τον Ηπειρώτη Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

Σε αυτό το σημείο, συγκρούστηκαν με τους Τούρκους, χωρίς να ακούσουν του Σφακιανούς, που τους υπέδειξαν ότι ο χώρος δεν προσφερόταν για άμυνα.

Πλέον στους ντόπιους έχει γίνει ακλόνητη πίστη, ότι οι Δροσουλίτες, είναι οι ψυχές των 305 σκοτωμένων ανδρών, που τα κορμιά τους έμειναν άταφα. 

Κι έρχονται κάθε χρόνο στην επέτειο της μάχης, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. 

Η εταιρεία Ψυχικών Ερευνών αποδίδει το καταπληκτικό αυτό φαινόμενο σε δύο περιπτώσεις: ή ότι ο τόπος είναι στοιχειωμένος ή στον αντικατοπτρισμό από την Λιβύη. 

Όμως είναι επιστημονικά εξακριβωμένο, ότι αντικατοπτρισμός δεν είναι, καθότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτό σε απόσταση πάνω από 40 μίλια.

Και η Λιβύη είναι πολλές εκατοντάδες μίλια μακριά.

Επίσης οι σημερινοί στρατιώτες δεν φορούν τις φορεσιές , με τις οποίες παρουσιάζονται οι Δροσουλίτες.

Είναι ένα φαινόμενο που η επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει.

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και συντάκτης της εφημερίδος ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

Επιμελείται και παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή (Δευτέρα-Παρασκευή), στις 21:00, μέσα από το facebook της ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

Email επικοινωνίας nynkaiaei2013@gmail.com