Έρευνα στη Νέα Ζηλανδία αποκάλυψε ότι 250.000 παιδιά και ευάλωτοι άνθρωποι κακοποιήθηκαν.

«Φιλοξενούνταν» στο σύστημα κρατικής φροντίδας και σε ιδρύματα της «παπικής εκκλησίας», από τη δεκαετία του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η Βασιλική Επιτροπή Ερευνών ισχυρίστηκε σε έκθεση ότι πολλά παιδιά υπέστησαν κακοποίηση, από το προσωπικό, σε ψυχιατρικές και κρατικές υπηρεσίες φροντίδας, «πάστορες» και ανάδοχους κηδεμόνες.

Τα βασανιστήρια…

Ορισμένες περιπτώσεις κακοποίησης περιελάμβαναν θεραπεία βιασμού και ηλεκτροπληξίας.

«Ο πόνος και η αγωνία που προκλήθηκε είναι απαράδεκτος για την ιστορία της Νέας Ζηλανδίας», δήλωσε ο υπουργός Hipkins.

Σχεδόν το 70% των παιδιών στο σύστημα φροντίδας είναι Μαορί, και η έκθεση ανέφερε ότι μεταξύ αυτών που συχνότερα κακοποιήθηκαν ήταν «τα πιο μειονεκτικά ή περιθωριοποιημένα τμήματα της κοινότητας… ιδιαίτερα από τις οικογένειες των Μαορί τα παιδιά από φτωχό περιβάλλον και με ειδικές ανάγκες».

Οι περισσότεροι ήταν τότε σε ηλικία μεταξύ 5 και 17 ετών και οι πλειοψηφία από αυτούς κακοποιήθηκαν για περίοδο 5 έως 10 έτη, ανέφερε η έκθεση.

Οι περισσότερες κακοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής επίθεσης και της σεξουαλικής κακοποίησης, σημειώθηκαν στη δεκαετία του 1970 και του 1980.

Οι επιζώντες ανέφεραν ότι επικρατούσε μια «κουλτούρα σιωπής και μυστικότητας» και πολλοί από αυτούς τώρα υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Βασιλική επιτροπή και παπική εκκλησία

Η παπική εκκλησία στη Νέα Ζηλανδία θα μελετήσει την έκθεση για να κατανοήσει πώς να χειριστεί τα παράπονα και να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.

Ο Αρχιεπίσκοπος, Καρδινάλιος Dew είπε: «Λυπούμαστε βαθιά για τη ζημία που προκλήθηκε σε τόσους πολλούς από την κακοποίηση που υπέστησαν».

Η Βασιλική επιτροπή, με τον πρωθυπουργό Ardern, ανακοίνωσε πως η Νέα Ζηλανδία πρέπει να αντιμετωπίσει ένα «σκοτεινό κεφάλαιο» στην ιστορία της.