Μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δείχνει ότι η χρήση διπλής μάσκας μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον ιό.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα του κέντρου ελέγχου(CDC) που προτείνει τη χρήση διπλής μάσκας. Βέβαια ακόμα δεν μας ανακοίνωσαν αν κάποιος χρηματοδότησε αυτή την «έρευνα».

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, διαπίστωσαν ότι φορώντας εάν κάποιος φορά μία μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη), μπλοκάρεται λίγο πάνω από το 40% των σταγονιδίων, που προέρχονται από την αναπνοή ενός ατόμου που δεν φορά μάσκα.

Εάν όμως το ίδιο πρόσωπο φορά μία υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων.

Σε περίπτωση που και οι δύο φορούν μάσκα, εμποδίζεται περισσότερο από το 95% των σταγονιδίων.

Η ίδια μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως μια «σφιχτή» εφαρμογή της μάσκας, δένοντας πιο σφιχτά- με κόμπους- στα αφτιά τα κορδόνια της μάσκας και προσαρμόζοντάς την ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κενά, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μασκών.

Όταν και οι δύο συνομιλητές φορούν την καλά προσαρμοσμένη στο πρόσωπο μάσκα, περίπου 96% των σταγονιδίων μπλοκάρεται.

Όταν μόνο ο ένας την φοράω σφιχτά, λίγο πάνω από το 60% των σταγονιδίων εμποδίζεται.

Σημειώνεται ότι σε μία από τις πρόσφατες ενημερώσεις του για τον ιό, ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Φάουτσι, πρότεινε στους Αμερικανούς πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν διπλή μάσκα.

«Δεν υπάρχει τίποτα κακό με όσους φορούν δύο μάσκες. Συχνά φορώ και εγώ δύο μάσκες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με διπλή μάσκα εμφανίστηκε στην Βουλή πριν από λίγες ημέρες ο «σύντροφος και συνοδοιπόρος» μας, ο «εθνικός προστάτης της υγείας μας», Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση που έκανε για την γρίπη.