Χάθηκε ο στόχος και ειδικότερα το “κέντρο” του

Εγκαινιάζοντας τη στήλη “Κοινός Τόπος” δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η αναφορά στο επονομαζόμενο κέντρο. Πολιτικά ως όρος είναι πάντοτε στο προσκήνιο και χρησιμοποιείται ως έννοια από το σύνολο των ελληνικών κομμάτων πλην του ΚΚΕ.
Σε μια χώρα υπό πολλές έννοιες διφασική, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την έλλειψη συνθετικής σκέψης. Ο δικομματισμός αποτελεί έναν πολιτικό διπολισμό κατά τον οποίο η λέξη κέντρο αποτελεί τη χρυσή τομή και κοινό τόπο για προσέλκυση ψηφοφόρων ένθεν και εκείθεν. Αναποφάσιστοι, αμφιταλαντεύομενοι, συμφεροντολόγοι και οι ισορροπιστές του “τόσο όσο” ένιωσαν κατά καιρούς την ασφάλεια της ουδετερότητας που μπορεί να εξασφαλίσει εκλογική δύναμη από ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων.

Η ευρύτερη απαξίωση της πολιτικής κυρίως μέσα από την απαξίωση των πολιτικών προσώπων που την αποτελούν, καθιστούν πλέον περιττή τη συζήτηση για ιδεολογίες και πολιτικές ταυτότητες. Εν πολλοίς, ακόμα και στις προηγμένες χώρες η συζήτηση επ’ αυτού είναι συνήθως προσχηματική, αφού το συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα που προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες προσπερνά τις αγκυλώσεις που προκαλεί η προσκόλληση σε ξεπερασμένες ιδεολογίες και συνθηματολογίες.

Ωστόσο στη χώρα μας, ακόμα και σήμερα, το κέντρο αντί να αποτελεί έναν πολιτικό χώρο πολιτικής νηφαλιότητας, που αποδέχεται την ελεύθερη οικονομία, δίνοντας έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ατομική ελεύθερη έκφραση, έχει γίνει χώρος πολιτικού κανιβαλισμού και λαϊκισμού.

Για κεντροδεξιά κάνει λόγο η ΝΔ των Βορίδη και Γεωργιάδη, για κεντροαριστερά ο Σύριζα του Τσίπρα και του Καρανίκα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που φέρει τη βασική ευθύνη του ευτελισμού του πολιτικού όρου. Η Ένωση Κέντρου – που αποτελεί το μόνο κόμμα που έμεινε προσηλωμένο στην αποκλειστική χρήση του όρου – παρέμεινε ένα ισορροπιστικό κόμμα με αμφιλεγόμενη και ανεπαρκή κατά πολλούς έκφραση, που ίσως συγκυριακά  μπήκε στο κοινοβούλιο.

Το κέντρο ως έννοια είναι απαραίτητο, όπως και η δημοκρατία, που αν και βρίσκονται παντού η αλήθεια είναι πως δεν βρίσκονται πουθενά. Εξάλλου είναι γνωστό πως σαν κοινωνία – και πιο πολύ στην πολιτική χάσαμε το στόχο και ιδιαίτερα το κέντρο του.

Originally posted 2018-02-28 15:48:26.

error:
Αρέσει σε %d bloggers: