Ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κύριος Γιοχάνες Χαν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προϋποθέσεις ένταξης των Σκοπίων σε σχέση με το ονοματολογικό, ανέφερε πως δεν μιλάμε ακόμη – και θα αργήσουμε πολύ – για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά τα Σκόπια έχουν να ανταποκριθούν σε μία τεράστια λίστα προϋποθέσεων που συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους σε σημαντικούς τομείς, όπως της δικαιοσύνης, της νομοθεσίας, των μυστικών υπηρεσιών και των ΜΜΕ. Συνεπώς, η διαδικασία προβλέπεται χρονοβόρα και για τα πρώτα χρόνια δεν μπορεί να συζητηθεί τίποτα άλλο εκτός από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, σε απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε τις προθέσεις του για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας, αφού ο κύριος Κοτζιάς ζήτησε περισσότερο σαφείς απαντήσεις για τις “υποχωρήσεις” των Σκοπίων. Έτσι λοιπόν, οι Σκοπιανοί ανέφεραν πως ο κεντρικός τους αυτοκινητόδρομος θα μετονομαστεί σε δρόμος Φιλίας και το αεροδρόμιο σε Διεθνής Αερολιμένας των Σκοπίων, ενώ τονίστηκε και η αποδοχή του γεωγραφικού προσδιορισμού στη μετονομασία της χώρας.

Η ελληνική πλευρά δέχτηκε με ικανοποίηση την απάντηση των Σκοπιανών, με τα φίλα προσκείμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην ελληνική κυβέρνηση να κάνουν λόγο για νίκη Κοτζιά, ωστόσο ξεκάθαρα η νίκη είναι “Πύρρειος”. Όπως είχε αναφέρει ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος “Αν νικήσουμε σε άλλη μια τέτοια μάχη θα καταστραφούμε εντελώς”.

Originally posted 2018-02-07 11:12:13.