Απολύτως απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κάνει λόγο για θετικό κλίμα. Αναλυτικότερα στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για επιβεβαίωση του εξαιρετικού κλίματος για την πορεία και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Την πεποίθησή του τη στήριξε στη σύντομη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Eurogroup καθώς και στα όσα ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, καταπέλτη αποτελούν τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τα δεδομένα συμβαδίζουν απόλυτα με την πεποίθηση της πλειοψηφίας των πολιτών. Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, η υπερφορολόγηση έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, το αρνητικό κλίμα επιβεβαιώνεται από τους επίσημους λογαριασμούς του κράτους. Μόνο κατά τον Σεπτέμβριο 410.00 συνεπείς φορολογούμενοι πέρασαν στη μαύρη λίστα των οφειλετών, διατρέχοντας άμεσα κινδύνους για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη υποστεί δέσμευση των λογαριασμών τους ενώ το συνολικό χρέος των Ελλήνων απέναντι στην Εφορία, ξεπερνάει τα 99 δις, ποσό που αποτελεί περισσότερο από το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2016 τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 2,7 δις και η ελληνική αγορά περισσότερο από 1,7 δις. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει πως η φοροκεντρική πολιτική δεν αποφέρει καρπούς αφού η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εκμηδενίζεται, ενώ πολλά είναι τα ερωτηματικά που ανακύπτουν για το υπό ποιες συνθήκες επιβλήθηκαν τα αντιαναπτυξιακά μέτρα της υπερφορολόγησης, κάτι που ενδεχομένως θα απασχολήσει έντονα τον πολιτικό βίο και θα καθορίσει σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον.