Η Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ συζήτησε με τον Χαράλαμπο Γερολάκο, Κοινοτικό Σύμβουλο της Β’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Συντονιστή της Επιτροπής Μεταναστευτικού και δυναμικού αυτοδιοικητικού. Το θέμα μας: “Λαθρομετανάστευση και οι συνέπειές της για την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, Γιαννιτσών, Μοναστηρίου και Ξηροκρήνης”.

ΕΡ: Ποια η κατάσταση της περιοχής του Σιδηροδρομικού Σταθμού;

ΑΠ: Η περιοχή του Σταθμού, αλλά και στην ευρύτερη Β’ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης κατάντησε αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην περιοχή Σταθμου και συγκεκριμένα στην Μοναστηρίου και Γιαννιτσών, ειδικά κατά της βραδινές ώρες. Λόγω των καταστημάτων που έχουν ανοίξει, πλήθος λαθρομεταναστών και προσφύγων συρρέουν και γίνεται κατάληψη πεζοδρομίου, με αποτελέσματα να φοβάται οποιοσδήποτε πολίτης ή κάτοικος να διασχίσει το πεζοδρόμιο, ιδίως με τις καθημερινές συμπλοκές μεταξύ τους. Επίσης υπάρχουν πολλά περιστατικά βίας απέναντι σε ηλικιωμένες και ηλικιωμένους, καθώς και σε παιδιά.

ΕΡ: Ποιος ο λόγος της αύξησης των αλλοδαπών στην περιοχή;

ΑΠ: Ο βασικός λόγος είναι ότι τους εξασφαλίζουν επιδοτούμενη στέγη και επαγγελματικές έδρες, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη γκετοποίηση της περιοχής. Το ερώτημα είναι από που διοχετεύονται τέτοια ποσά και με ποια λογική, ποιες διαδικασίες και ποιες κοινωνικές ρήτρες. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Επικεφαλής Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” κου Γιάννη Νασιούλα μας βάζουν όλους σε σοβαρές σκέψεις.

Επίσης τους νοικιάζουνε διαμερίσματα, αλλά κατά τις βραδινές ώρες οι ένοικοι πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας ακόμη και ερωτήματα για το αν υπενοικιάζουν σε άλλους την στέγη που  έχουν εξασφαλίσει με προγράμματα χρηματοδότησης από το εξωτερικό, το κράτος και τον Δήμο.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι θα αφομοιωθούν;

ΑΠ: Μετά από 9 χρόνια καθημερινής προσπάθειας, άκουσα και είδα πολλά. Δεν μπορείς να αλλάξεις έναν ολόκληρο λαό, τις συνήθειες τους, τα έθιμα τους, την καθημερινότητα τους. Για μένα, το ερώτημα είναι: θα διατηρηθεί η ελληνική κοινωνία μας;

ΕΡ: Τί κάνει ο Δήμος για το πρόβλημα της περιοχής; 

ΑΠ: Ο Δήμος ΠΡΕΠΕΙ να πιέσει την κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση τους σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας και με απελάσεις των λαθρομεταναστών. Πρόσφατα, κάποιοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου επισκέφτηκαν την κοινότητα, και την περπατήσαμε σε αρκετά σημεία,. Έγιναν μάρτυρες σε συμπλοκή ομοεθνών λαθρομεταναστών. Θέλω να πιστεύω ότι θα κάνουν το μέγιστο δυνατό για την βελτίωση των συνθηκών της περιοχής μας.

ΕΡ: Τί κάνει η Αστυνομία;

ΑΠ: Το έργο της Αστυνομίας είναι τεράστιο. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από την αστυνομία στην περιοχή μας για την μέγιστη ασφάλεια του πολίτη και δημότη της κοινότητας. Τους χρωστάμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΕΡ: Ποια είναι η στάση και η γνώμη σας ως κοινοτικού συμβούλου;

ΑΠ: Συντονίζω την διαχείριση καταγγελιών που φθάνουν στην Κοινότητα από δημότες της περιοχής που αφορούν αλλοδαπούς, αλλά και στο πλαίσιο της ευθύνης μου, αυτοπτεύοντας την περιοχή, βλέποντας και ακούγοντας τα προβλήματα. Έχω επαφή με την Ελληνική Αστυνομία και όπου χρειαστεί επεμβαίνει άμεσα.

Η γνώμη μου ήταν και είναι ξεκάθαρη: απέλαση των παράνομων αλλοδαπών. Η περιοχή του Σταθμού πρέπει και επιβάλλεται να ζήσει και να γιατρευτεί. Δεν πρόκειται να κάνω πλάτες στην παρανομία, την βία, την εγκληματικότητα και την εκμηδένιση κάθε εθνικής και κοινωνικής προοπτικής για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Β’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.