Η πασχυσαρκία, μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μάστιγες, πλήττει ιδιαιτέρως και τον ελληνικό πληθυσμό. Αν και μεγαλωμένοι στον τόπο που γεννήθηκε η μεσογειακή δίαιτα, οι Έλληνες ανήκουν στους δέκα πλέον παχύσαρκους Ευρωπαίους και διεκδικούν κάθε χρόνο την πρωτιά της παιδικής παχυσαρκίας. Η συνεπαγόμενη παθολογία, επιδρώντας στο σώμα και στην ψυχή του ατόμου, δημιούργει μια αγορά γιγαντιαίου οικονομικού ενδιαφέροντος, η οποία δεν παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Πολλές έρευνες συνεχώς επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι τα γενετικά, κυρίως ορμονικά, νοσήματα ευθύνονται για λιγότερο από 1% των παχύσαρκων. Η συντριπτική πλειοψηφία καταλήγει στη νόσο μέσα από σειρά συνειδητών επιλογών. Η ζωή του καναπέ, συνδυασμένη με την υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών είναι η διάσημη συνταγή της αποτυχίας. Η στοχευμένη κατεύθυνση της παιδείας ασκεί πέρα από κάθε αμφιβολία την μέγιστη τροποιοποιητική δύναμη, μονοπωλώντας την κορυφή.

Η υγεία, όπως όλοι οι τομείς τη ζωής μας σήμερα, δεν γλυτώνει από την εμπορευματοποίηση. Η επιδημία της παχυσαρκίας για πολλούς αποτελεί μοναδική ευκαιρία κερδοφορίας. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση των αριθμών, χρησιμοποιείται εύκολα ως δικαιολογία διάδοσης αμφισβητήσιμων «θεραπευτικών» πρακτικών. Δεν ενισχύεται η εκπαίδευση, αλλά αποκρύπτεται σχεδόν συστηματικά η καταστρεπτική επίδραση της λευκής ζάχαρης και επιτρέπεται σε μεγάλες πολυεθνικές να παίζουν το παιχνίδι των light προϊόντων με ανεξερεύνητους κινδύνους.

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα βλέπει και αυτή στην παχυσαρκία μία φλέβα χρυσού, συγκρουόμενη μετωπικά με τις υποχρεώσεις της. Με πρωτόγνωρη αφέλεια, ελάχιστο επαγγελματισμό και ίχνη θετικών ενδείξεων επιτελούνται εγκλήματα. Ωμοί ακρωτηριασμοί που θυμίζουν επιστημονικό μεσαίωνα προτάσσονται ως ευεργετικοί. Για να χάσει ο παχύσαρκος βάρος, βρίσκονται πρόθυμοι ιατροί να του αφαιρέσουν τμήμα του στομάχου, να του τοποθετήσουν μπαλόνι ή αντλία. Οι πλαστικοί ιατροί, μην χάνοντας ευκαιρία εκτελούν λιποαναρροφήσεις, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Φυσικά, με το αζημίωτο και την κάλυψη των παγκόσμιων επιστημονικών φορέων.

Τα δισεκατομμύρια μπορεί να είναι γλυκά, αλλά είναι υπεράνω της υγείας; Πολλές χώρες έχουν δώσει το έναυσμα για την ριζική καταπολέμηση του προβλήματος. Στη Σουηδία, η γυμναστική αποτελεί κορμό της καθημερινής εκπαίδευσης. Η Αγγλία αναλογιζόταν τη φορολόγηση ζαχαρούχων και βλαβερών τροφών. Οι παθολογίες που εισχωρούν τόσο βαθιά στο σώμα της κοινωνίας χρήζουν οξείας και διεξοδικής αντιμετώπισης. Πρέπει να διατυπωθεί ειλικρινώς ότι το πλήρες έκταμα των ανεπιθύμητων ενεργειών της παχυσαρκίας είναι μέχρι σήμερα άγνωστο.

Originally posted 2017-12-19 11:00:09.

Written by

Συμεών ΞΕΝΙΔΗΣ

Ο Συμεών ΞΕΝΙΔΗΣ είναι συντάκτης της εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ και επιμελείται την στήλη "Ιπποκρατικά". Είναι ιατρός, πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.