
Τα tablets και τα smartphones έχουν κατακλύσει τη ζωή των σημερινών παιδιών, μεταλλάσσοντας ουσιαστικά την συμπεριφορική και πνευματική τους ανάπτυξη. Αν και αποτελούν εύκολη λύση για τους πολυάσχολους γονείς και ερευνούμενο μέσο εκπαίδευσης, ενέχονται σοβαροί κίνδυνοι. Είναι σύνηθες δίχρονα να περνούν ώρες μπροστά από φωτεινές οθόνες, απομονωμένα στα ψηφιακά τους κλουβιά. Όσο μεγαλώνουν τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος, με τον εθισμό στο διαδίκτυο να αποτελεί πλέον επίσημη ψυχιατρική νόσο.
Η χρήση των υπολογιστών έχει συγκεκριμένη και μελετημένη επίδραση στο άτομο, εντονότερη στον αναπτυσσόμενο απαίδευτο οργανισμό. Τα ερεθίσματα που προσφέρονται απέχουν πολύ από τον πραγματικό κόσμο. Τα χρώματα είναι εντονότερα, οι κινήσεις εντυπωσιακές, οι ήχοι διεγερτικοί και διαπεραστικοί. Έχουμε εξελιχθεί από τους ερασιτέχνες προγραμματιστές, και πλέον η ψυχολογία της ψηφιακής διασκέδασης έχει καταφέρει να πετύχει τη μέγιστη επίδραση. Οι προηγούμενες γενιές στέκουν μουδιασμένες μπροστά στις νέες τεχνολογίες, ανίκανες να τις χειριστούν και να τις κατανοήσουν, ενώ τα παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν «καίγοντας» τα μυαλά τους αβοήθητα.
Δεν είναι λίγες οι μετρήσιμες φυσιολογικές αποκλίσεις ως αποτέλεσμα της κατάχρησης των ψηφιακών μέσων. Έχουν ερευνηθεί διεξοδικά μέσω απεικονιστικών και άλλων εξετάσεων των εγκεφάλων βαριά πασχόντων. Η εστίαση των οφθαλμών σε προκαθορισμένη απόσταση και εντός στενών πλαισίων επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, διαταράσσουν την προσοχή. Η ορμονική απορρύθμιση από την υπέρμετρη έκκριση ντοπαμίνης – το μόριο της ευχαρίστησης, ως απάντηση στα επιβλητικά ερεθίσματα, δύναται να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε κατάθλιψη. Ο μετωπιαίος λοβός, υπεύθυνος για τον χαρακτήρα, την αποφασιστικότητα, το κέντρο της ανώτερης συνείδησης, ατροφεί και υπολειτουργεί. Κατά συνέπεια, τα παιδιά γίνονται δυσλεκτικά, καθυστερεί η ομιλία και κατά περίπτωση δεν φτάνει ποτέ στο απαιτούμενο επίπεδο. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει και χρόνο με το χρόνο χωνόμαστε βαθύτερα στο βούρκο.
Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τα τεχνολογικά μέσα. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε τις δυνατότητές τους με σκοπό να τα τιθασεύσουμε, πριν εκφυλιστούμε ριζικά. Η ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή, μαζί με τη σωματική δραστηριότητα είναι η αναντικατάστατη τροφή για την ανάπτυξη του ατόμου. Τα παιδιά προορίζονται να αποκοιμιούνται με την μητρική φωνή και παραμύθια, επουδενί στη συντροφιά φωτεινών καρικατούρων. Με μέτρο η τεχνολογία θα ενισχύσει τη μάθηση, την επικοινωνία και την κατανόηση. Προς στιγμήν, όμως, είμαστε έρμαια με σοβαρότερα θύματα τα παιδιά μας.
Originally posted 2018-01-09 14:10:00.