Άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς των συντάξεων. Από την αρχή του επόμενου έτους, μετά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, η πλειονότητα των συνταξιούχων αναμένεται να απολέσει από μία έως τρεις συντάξεις, αν συνυπολογιστεί η οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει από τη μείωση του αφορολόγητου.

Βάσει των μέτρων που ψήφισε κατά απαίτηση των ξένων η σημερινή κυβέρνηση – κι όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου – ο υπολογισμός των συντάξεων των νέων συνταξιούχων θα καθορίζει το ύψος της σύνταξης και των παλαιών συνταξιούχων, Έτσι, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις των τελευταίων ετών, πλέον οι υπερήλικες θα λάβουν τη χαριστική βολή.

Η μείωση αφορά σε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήδη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της καθημερινότητας. Μάλιστα οι περισσότεροι στηρίζουν με τα πενιχρά τους εισοδήματα παιδιά και εγγόνια, άνεργα στις περισσότερες περιπτώσεις. Πολλοί καταγγέλλουν πως τα χρήματα δεν φτάνουν πλέον ούτε για τα φάρμακα, ενώ στα φαρμακεία της γειτονιά τα παλιά τεφτέρια δίνουν και παίρνουν. Οι συνταξιούχοι λένε ότι έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον και έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.