Με την ψηφοφορία-παρωδία που διεξήχθη στο σκοπιανό κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή, για την δρομολόγηση της διαδικασίας της τροποποίησης του συντάγματος που προβλέπεται από το προσύμφωνο των Πρεσπών, η δημοκρατία στην Ευρώπη δέχθηκε άλλο ένα καίριο πλήγμα. Το παιγνίδι που παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, όπου οι εγχώριες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες αυτοπυροβολούνται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πατρόνων τους, δεν προβλέπεται να τελειώσει άνευ σοβαρών συνεπειών. Πλέον, η μεγαλύτερη απειλή για την δημοκρατία είναι οι ίδιοι οι γιαλαντζί εκπρόσωποί της, που θέτουν το προσωπικό τους συμφέρον υπεράνω αυτού των συμπολιτών που υποτίθεται εκπροσωπούν.

Στην περίπτωση των Σκοπίων, όπου διεξήχθη και δημοψήφισμα με ξεκάθαρη αρνητική τοποθέτηση της πλειοψηφίας των πολιτών, οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ζάεφ, που όφειλε να παραιτηθεί μετά το ηχηρό ράπισμα που δέχθηκε από σχεδόν τα 2/3 των ψηφοφόρων και των οκτώ αποστατών που στήριξαν την πρόταση υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να ανατινάξει το μικρό κεντροβαλκανικό κρατίδιο. Όταν παραποιείται η λαϊκή ετυμηγορία με τόσο ιδιοτελές και απροκάλυπτο τρόπο, ειδικά στα Βαλκάνια, όπου το αίμα του λαού βράζει και ο κόσμος δεν αργεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, οι συνέπειες από τον εμπαιγμό μοιάζουν αδύνατο να αποφευχθούν.

grecobooks-6

Συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια με εκβιασμούς και δωροδοκίες

Το προσύμφωνο των Πρεσπών μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Δύσης – κυρίως της Αμερικής και της Γερμανίας, που μετήλθαν πάσα θεμιτή και αθέμιτη ενέργεια για να την επιβάλλουν – όμως η αστάθεια που προκαλείται από τις έξωθεν παρεμβάσεις που διασαλεύουν την κατάσταση της χώρας δεν θα κοπάσει εύκολα. Ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι οι 8 πρώην πλέον βουλευτές των κομιτατζήδων του VMRO, που άλλαξαν απόψεις και χάρισαν την κοινοβουλευτική νίκη στον τελειωμένο Ζάεφ, έπραξαν έτσι χωρίς αδρή αμοιβή. Κυκλοφορούν έντονες φήμες για απαλλαγές από καταδικαστικές αποφάσεις – αφού αρκετοί εξ αυτών ήταν ήδη καταδικασμένοι σε κατ’ οίκον περιορισμό και αντιμετώπιζαν περαιτέρω ποινικές διώξεις – και δωροδοκία που φτάνει έως και 2 εκατομμύρια ευρώ ανά βουλευτή.

Έπειτα, μήπως οι Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων και η μειονότητα που εκπροσωπούν, που πλησιάζει σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού, υπερψήφισαν την πρόταση επειδή κόπτονται για το μακροπρόθεσμο συμφέρον των Σκοπίων; Δεδομένης της διάσπαρτης έξαρσης εντός και εκτός αλβανικής επικράτειας για την εκπλήρωση των εθνικιστικών ονείρων για σχηματισμό της «Μεγάλης Αλβανίας», η στήριξη του Αλβανικού στοιχείου των Σκοπίων πρέπει να εξασφαλίστηκε έναντι κάποιου ανταλλάγματος που θα αποκαλυφθεί στο εγγύς μέλλον, εις βάρος του σλαβικού στοιχείου.

Στην Ελλάδα, όπου το δημοκρατικό έλλειμμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού δεν δόθηκε καν η ευκαιρία στον λαό να τοποθετηθεί δια δημοψηφίσματος, οι επόμενοι μήνες εγκυμονούν οξύτατο κίνδυνο για το μέλλον του δημοκρατικού πολιτεύματος, υπό την σημερινή τουλάχιστον μορφή του.

Η κατή πατάτα στα χέρια της Ελλάδας και των πολιτικά ανέντιμων βουλευτών

Οι προσδοκίες του Πάνου Καμμένου για καταψήφιση του προσυμφώνου από τους Σκοπιανούς διαψεύδονται, υποχρεώνοντας την Αθήνα να αναλάβει την καυτή πατάτα. Ήδη κάποιοι βουλευτές του μικρού εταίρου της συγκυβέρνησης κάνουν «τσαλίμια» και ετοιμάζονται να πουλήσουν τον αρχηγό τους και τους ψηφοφόρους που τους ανέδειξαν, για να στηρίξουν το προσύμφωνο. Το πιθανότερο είναι ότι στερούνται έστω την ευφυία να εξασφαλίσουν το υψηλό κασέ των σκοπιανών ομολόγων τους… «εύωνον ποιούνται την πράσιν, προς την γνώμην των αγοραζόντων». Άλλωστε, «έθος γαρ τοις κλέπτουσι, ρίπτειν τα τίμια».

Ασχέτως τι θα αποδείξει η όποια έρευνα διεξαχθεί για μυστικά κονδύλια που πάνε και έρχονται, το γεγονός ότι κάποιος πολιτικά άσχετος εξελέγη στο κοινοβούλιο και απολαμβάνει όλα τα προνόμια της βουλευτικής ιδιότητας χάρη στην τοποθέτησή του/της σε κομματικό ψηφοδέλτιο τον/την δεσμεύει να ακολουθήσει την γραμμή που εξήγγειλε το συγκεκριμένο κόμμα στους ψηφοφόρους του. Αν όντως προκύψει κάποια διαφωνία μεταξύ βουλευτή και κόμματος, ο πρώτος οφείλει να παραιτηθεί. Κάθε άλλη ενέργεια αποτελεί κλοπή της ψήφου με την οποία τιμήθηκε από τους ψηφοφόρους και δεν εκφράζει την λαϊκή βούληση.

Αλλά και να παραμείνει αρραγές το μπλοκ Καμμένου – πράγμα πολύ αμφίβολο – υπάρχει το πρόβλημα των υπολοίπων χρήσιμων ηλιθίων που θα υπερψηφίσουν παρά την φανερή αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Με ποια δικαιολογία θα πουλήσουν το μακεδονικό όνομα και την ταυτότητα, χωρίς καν την παραμικρή ένδειξη περί λαϊκού ερείσματος;

Η κυβερνώσα ολιγαρχία και η απειλή της πολιτειακή κρίσης

Πράττοντας έτσι, δεν προδίδουν μόνον την Μακεδονία, αλλά αυτή τούτη την δημοκρατία, η οποία ήδη τραυματίστηκε τόσο βαθιά κατά την περίοδο των μνημονίων, με αποκορύφωμα την ακύρωση της δεσμευτικής απόφασης του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το σκηνικό για εμφύλια συμπλοκή εντός των Σκοπίων ήδη στήνεται, αλλά στηρίζοντας το προσύμφωνο, το τίμημα θα το πληρώσει και η ελληνική πολιτεία, το ολιγαρχικό προσωπείο της οποία αποκαλύπτεται τελείως. Η μόνη αντίσταση που απομένει στους πολίτες είναι η απειλή της πρόκλησης πολιτειακής κρίσης, με οριζόντιες συνέπειες που θα ξεκινήσουν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα φτάσουν μέχρι και τον τελευταίο βουλευτάκο. Πρέπει να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπερψήφιση του προσυμφώνου των Πρεσπών χωρίς δημοψήφισμα/εκλογές θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, όχι μόνο για την Μακεδονία, αλλά και για την ολιγαρχία των Αθηνών.

 

Originally posted 2018-10-22 09:02:58.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.