Όταν οι Ευρωπαίοι φιλέλληνες γύρισαν την πλάτη στους Έλληνες…

Ο Ελληνισμός αναγεννήθηκε στα μάτια των φιλελεύθερων λογίων κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Οι ρομαντικοί φιλλέληνες υπήρξαν θαυμαστές και υποστηρικτές των Ελλήνων βασισμένοι στην ελληνική κλασική περίοδο της αρχαιότητας. Στα μάτια λοιπόν των Ευρωπαίων οι Νεοέλληνες υπήρξαν αντάξιοι συνεχιστές των ένδοξων προγόνων τους μέχρι που τελικα ήρθε η σκληρή αλήθεια. Οι Νεοέλληνες που αντίκρισαν φθάνοντας εκει ήταν άνθρωποι κουρασμένοι, φτωχοί που δεν θύμιζαν σε τίποτα τους προγόνους τους. Ο λόγος, τα πολλά χρόνια σκλαβιάς από τους Οθωμανούς. Η εξαθλίωση τους και τα ανατολίτικα ήθη που είχαν αποκτήσει ήταν και ο λόγος που τελικα τους γύρισαν την πλάτη.

Σε ένα τέτοιο κλίμα έκαναν την εμφάνιση τους θεωρίες που «άρπαξαν» την ευκαιρία για να αμφισβητήσουν την αρχαιοελληνική καταγωγή των Νεοελλήνων, ανάμεσα τους και η θεωρία του Φαλλμεράυερ. Ο Βαυαρός αυτός ιστορικός υποστήριξε πως ο αρχαίος ελληνικός κόσμος είχε πάψει να υπάρχει από τον 6ο ήδη αιώνα με την κάθοδο των Σλάβων.

Η βαριά κληρονομιά, του να είσαι Έλληνας δεν συγχωρούσε σε καμιά περίπτωση λάθη καθώς επίσης και υποταγή. Οι Ευρωπαίοι δεν συνάντησαν ποτέ την εικόνα των Ελλήνων που γνώριζαν και θαύμαζαν. Όταν είσαι Έλληνας δεν έχεις το δικαίωμα να σκύψεις το κεφάλι, δεν έχεις δικαίωμα να παραδοθείς, δεν έχεις δικαίωμα να προδώσεις αξίες και ιδανικά που κληρονόμησες από τους προγόνους σου. Αν το κάνεις θα αμφισβητηθείς. Αν το κάνεις θα ξεχαστείς. Αν το κάνεις θα χάσεις την ταυτότητά σου. Η Ελλάδα βιώνει μέχρι και σήμερα καταστάσεις παρόμοιες. Οι Έλληνες βιώνουν σήμερα την απόλυτη εξαθλίωση και δυστυχώς δεν υπάρχουν ηγέτες πια απόλυτα συνειδητοποιημένοι που να αγαπούν αυτό τον τόπο. Ο Έλληνας έσκυψε κεφάλι γιατί εμπιστεύτηκε, δεν ακούστηκε ποτέ η φωνή του. Βιώνουμε την αμφισβήτηση καθημερινά, ευάλωτοι των πολιτικών συμφερόντων. Αμφισβητείται η ιστορία μας, η ελληνικότητα μας, όνομα και ταυτότητα, σύνορα και εδάφη. Καιρός να σηκώσουμε ανάστημα με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει. Ο Έλληνας μπορεί να επιβιώσει και να διεκδικήσει ο,τι του ανήκει αρκεί μόνο να πιστέψει στις δυνάμεις του.Αύριο λοιπόν είναι μια καλή αρχή για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο…

About Ρέα ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

author
Η Ρέα Καλογερογιάννη αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Νασιούλα και την Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1976 και μεγάλωσε στην Αμφιλοχία, μια κωμόπολη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το 1994, τελειώνοντας το Λύκειο, φοίτησε για ένα χρόνο σε κολέγιο της Αθήνας, όπου και έδωσε εξετάσεις και εισήχθη σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Σπούδασε στο South Bank University του Λονδίνου στο τμήμα του Civil Engineering. Από το 2003 έως το 2008 διατηρούσε κατάστημα στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής ενώ παράλληλα εργάστηκε και ως μεσίτρια. Ανέκαθεν αγαπούσε την συγγραφή, από τα παιδικά της ακόμη χρόνια έγραφε στίχους και ιστορίες μυστηρίου. Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται μόνο με τα βιβλία της και το μεγάλωμα των τριών παιδιών της.

Το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: