“Έθνος βιαστών”; Αυτή ήταν η ατάκα που τραβούσε την προσοχή σε ένα ντοκυμαντέρ για του BBC για την Ινδία. Πράγματι, σε Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές (και όχι μόνο) το φαινόμενο του βιασμού έχει λάβει θεσμοποιημένα χαρακτηριστικά.

Η ανησυχητικά γενικευμένη (και συστηματικά αποσιωπούμενη) έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη και γενετήσια αξιοπρέπεια και μάλιστα των παιδιών, νέων, καθώς και των τέκνων, αμαυρώνει το πρόσωπο αυτών των κοινωνικών σχηματισμών διεθνώς.

Ακόμα περισσότερο, η φήμη “Έθνους Βιαστών” ακολουθεί δυσοίωνα τους λαθρομετανάστες και μετανάστες από αυτές τις χώρες, σε κάθε γειτονιά της Ευρώπης – και στην τσακισμένη και φοβισμένη Ελλάδα. Η πρόκληση της άνωθεν επιβαλλόμενης κοινωνικής αφομοίωσης προσκρούει οπωσδήποτε σ’ στην μέγιστη ηθική απαξία που συνοδεύει τους βιαστές, σε ανοικτές κοινωνίες όπως η ελληνική.

Με χημικό ευνουχισμό, ενάντια στην σεξουαλική κακοποίηση

Σκληρή τιμωρία θα προβλέπεται πλέον για όσους προβαίνουν σε σεξουαλική κακοποίηση στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο βιαστής θα υφίσταται χημικό ευνουχισμό ύστερα από τη δημόσια κατακραυγή.

Τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, και το υπουργικό του συμβούλιο ενέκριναν τη νομοθεσία και στη συνέχεια ο πρόεδρος της χώρας, Αρίφ Αλβί, άναψε το πράσινο φως για την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ σε 120 ημέρες από τώρα.

Οι κατηγορούμενοι θα ευνουχίζονται με τη χρήση ειδικών φαρμάκων που μειώνουν την τεστοστερόνη. Αντίστοιχες μέθοδοι, με τα συγκεκριμένα φάρμακα, εφαρμόζονται στους παιδόφιλους στην Ινδονησία, από το 2016, και στην Πολωνία από το 2006.

Η χάραξη αυστηρής πολιτικής σε βάρος των βιαστών, στο Πακιστάν, έρχεται ύστερα από σειρά αποτρόπαιων ενεργειών που έχουν προσβάλλει βάναυσα τα δικαιώματα των γυναικών, πυροδοτώντας σφοδρό κύμα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Η τελευταία φρικιαστική πράξη σε βάρος γυναίκας σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν έβγαλαν με βία έξω από το αυτοκίνητό το θύμα, λίγο πιο πέρα από εθνική οδό, ενώ τη στιγμή της κακοποίησής της από άντρες παρακολουθούσαν σοκαρισμένα τα παιδιά της.

Συγκλονίζει το γεγονός ότι κάθε χρόνο περί τις χίλιες γυναίκες καταλήγουν στο Πακιστάν από βιασμό.

Μέχρι τώρα οι βιαστές αντιμετώπιζαν ποινή φυλάκισης από 10 έως 25 έτη, ή και θανατική ποινή.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Originally posted 2020-12-16 10:43:02.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.