Εξαφανίστηκε το μακεδονικό δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας από το λογότυπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο οργανισμός που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε ένα νέο λογότυπο όπου περιλαμβάνεται γραφικό που υποτίθεται ότι παραπέμπει στον μακεδονικό ήλιο της Βεργίνας: το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο διακριτικό που κοσμούσε τους Βασιλικούς Τάφους στις Αιγές της Μακεδονίας και δη τον τάφο του Βασιλέως Φιλίππου του Β’, τώρα εμφανίζεται… κολοβό – γίνεται οκτάκτινο και οι ακτίνες τους έχουν κλίση.

Η πρωτοβουλία της διεύθυνσης τους Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και κατ επέκτασιν του Υπουργείου Πολιτισμού εγείρει έντονες αντιδράσεις στην Θεσσαλονίκη. Η διευθύντρια του οργανισμού κα. Ελίζ Ζαλαντό, μίλησε για «ανάγκη απλοποίησης του λογοτύπου και ενίσχυσης της ταυτότητας τού φεστιβάλ».

Το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το δεκαεξάκτινο μακεδονικό αστέρι ή ήλιος της Βεργίνας μοιάζει εδώ περισσότερο με γαϊδουράγκαθο. Γιατί έπρεπε να αλλοιωθεί ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο ελληνικό σύμβολο;

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Νασιούλας με την δημοτική Παράταξη «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη» αντιτείνει:

«Δεν θα ανεχθούμε την αλλοίωση του παγκοσμίως αναγνωρίσιμου συμβόλου, του μακεδονικού ήλιου της Βεργίνας και την εξαφάνισή του από το λογότυπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τα ιερά εθνικά μας σύμβολα δεν απλοποιούνται. Η ενίσχυση της ταυτότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν βελτιώνεται με την αλλοίωση ενός παγκοσμίως γνωστού συμβόλου, που εμφανίζεται στα πιο εμβληματικά και μαζικώς επισκέψιμα ιστορικά μνημεία της Μακεδονίας καθώς και σε εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα φωτογραφίες των οποίων υπάρχουν παντού σε εκδόσεις και στο διαδίκτυο, όπως ο μακεδονικός τάφος του Βασιλέως Φιλίππου στις Αιγές, πατρός του μεγαλύτερου και διασημότερου Έλληνα όλων των εποχών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αλλοιωμένη εκδοχή του δεκαεξάκτινου ήλιου της Βεργίνας δικαιολογείται σε παραχαράκτες και υποκλοπείς της ελληνικής ιστορίας. Όχι από μέρους των Ελλήνων. Ζητούμε την αποκατάσταση του αυθεντικού μακεδονικού συμβόλου στο λογότυπο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».


Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την δημοτική παράταξη «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη» (www.thessaloniki.plus)

 

 

Originally posted 2018-12-20 07:55:27.