Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Μακεδονικό αποτελεί ορόσημο της ελληνικής ειδησεογραφίας, των πολιτικών σχεδιασμών και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, πέραν σαφώς του ιστορικού βιασμού και της πλαστογράφησης της ιστορίας με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες να έχουν βγει στους δρόμους και εκατοντάδες φορείς, σύλλογοι, δήμοι και ποικίλοι παράγοντες να διαδηλώνουν για την αντίθεση τους στην κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών και στην παραχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας και ονομασίας στο γειτονικό κράτος.

Θαρρώ πως τώρα που το θέμα είναι τόσο φλέγον και επίκαιρο και έχει πάρει ξανά μετά από τόσα χρόνια αδιαφορίας και αναισθησίας την πρέπουσα θέση στην πολιτική σκηνή και στην καρδιά των Ελλήνων είναι η κατάλληλη ευκαιρία ώστε να δείξει ο τουριστικός κλάδος πως δεν είναι αμέτοχος σε όλο αυτό και πως μπορεί να συμβάλλει με τον δικό του μοναδικό και ιδιόμορφο τρόπο στην προώθηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, μιας και τα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο λειτουργούν ως άτυπες ‘’πρεσβείες’’. Έτσι μέσα στα πλαίσια της ελληνικής φιλοξενίας, της παροχής υπηρεσιών, του άψογου σέρβις και των εκλεκτικών εδεσμάτων από την ελληνική ύπαιθρο, την καλαίσθητη διακόσμηση και την φιλήσυχη διαμονή σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο μέρος του τόπου μας, θα μπορούσε να προστεθεί και αυτό της πολιτιστικής διπλωματίας.

Έχοντας εργαστεί χρόνια στον τουριστικό κλάδο και σε πολλά ξενοδοχεία αστέρων, θυμάμαι τις βραδιές που διοργανώναμε στα εστιατόρια διάφορες βραδιές, όπως η Ελληνική Βραδιά, η Κρητική Βραδιά, η Μεσογειακή Βραδιά, κ.α. και πάντα αναρωτιόμουν γιατί να μην διοργανώναμε μέσα στα πλαίσια των ελληνικών τμημάτων του τόπου μας, μιας και αυτό το τμήμα της πατρίδος μας απειλείται και σφετερίζεται και μία Μακεδονική Βραδιά. Μια βραδιά με φόντο την μακεδονική σημαία δίπλα στην ελληνική, με εδέσματα και γλυκίσματα από την μακεδονική γη σε συνδυασμό με τα εξαίρετα κρασιά της Βορείου Ελλάδος τα οποία στολίζουν κάθε έντιμο και αξιοπρεπές δείπνο των τουριστών και βρίσκονται σε κάθε κάβα ενός εκλεπτυσμένου ελληνικού ξενοδοχείου.

Μια Μακεδονική Βραδιά με σερβιτόρους και σερβιτόρες στα χρώματα της γαλαζόχρυσης σημαίας, με εικόνες και πίνακες από τη αρχαία Μακεδονία ως την Βυζαντινή, όπως γίνεται με την αντίστοιχη Μινωική Κρήτη στις αντίστοιχες Κρητικές Βραδιές. Μια βραδιά μακεδονικού μεγαλείου, γεύσεως και γνώσεως όπου θα μπορούσε να περαστεί το μήνυμα των Ελλήνων ξενοδόχων και όλου του Ελληνισμού για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, το ελληνικό δίκαιο της υποθέσεως και τα ελληνικά δικαιώματα, ιστορικά και συναισθηματικά, πάνω στη σκευωρία αυτή αμερικανικής και ευρωπαικής επινόησης και αριστερής εφαρμογής και εκτέλεσης. Οι Έλληνες εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα ως άνθρωποι εξωστρεφείς, επικοινωνιακοί, κοινωνικοί και χαμογελαστοί θα μπορούσαν να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο από μια τέτοια βραδιά για την δύσκολη και επίπονη σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο εργασία και να περάσουν το μήνυμα με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, το χαμόγελο και την πεποίθηση πως αυτό που σας παρουσιάζουμε και σας ‘’σερβίρουμε’’ δεν είναι απλώς η δική μας αλήθεια αλλά είναι η Ιστορική Αλήθεια της οποίας εμείς πλέον γίναμε φορείς και εκπρόσωποι.

Αν μη τι άλλο, οι Τούρκοι παρουσιάζουν την Τροία σαν αρχαία τουρκική πόλη στους τουρίστες και τον Δούρειο Ίππο σαν το δώρο των Αχαιών που τους εξαπάτησαν και δεν μπορούμε εμείς να σταθούμε όρθιοι και ειλικρινείς απέναντι στην Ιστορία μας και στην Αλήθεια;

Φανταστείτε μόνο πόσο θεαματικό και προσοδοφόρο θα ήταν από κάθε πλευρά, από ‘’πολιτικής’’ κινήσεως και εθνικής στάσεως ως Έλληνες αλλά και από οικονομικών εσόδων και μοναδικής αισθητικής ως επαγγελματίες! Όταν ο τουρίστας θα εισέρχεται στο εστιατόριο και θα λαμβάνει ένα σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο στις γνωστές και κυριαρχούσες γλώσσες, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, ιταλικά, για την μοναδικότητα της μακεδονικής βραδιάς λόγω της έκτασης της και του πλούτου της (μήπως και γι’ αυτό δεν γίνονται όλα;;), για την αρχαία ιστορία της, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Σταγειρίτη φιλόσοφο, Αριστοτέλη όπου δεν αφήνει κανέναν Ευρωπαίο ασυγκίνητο μέχρι την ιστορία της Αρχαίας Μακεδόνισσας όπου σε μια μάχη όταν οι άνδρες δείλιασαν, πήραν τα όπλα οι γυναίκες τους πολέμησαν και έδιωξαν αυτές τον εχθρό και από τότε φέρουν στις παραδοσιακές στολές τους αντί για μαντήλι στο κεφάλι τους, μια περικεφαλαία στολισμένη με λουλούδια, μιας και ποτέ δεν ξέχασαν πως είναι Γυναίκες! Αυτή ιστορία θα μπορούσε να συνεπάρει και την πιο δυναμική μέση Ευρωπαία… Μια βραδιά με μακεδονική παραδοσιακή μουσική και χορευτικά συγκροτήματα όπου θα καλούσαν τους τουρίστες να ξεσηκωθούν σε μακεδονικούς ρυθμούς και κατά επέκταση σε ελληνικούς και σφυρηλατώντας τους κατά αυτό τον τρόπο με τον ελληνικό φρόνημα και μυώντας τους στην ελληνική θέση. Ακόμα και άσματα και μελωδίες σαν αυτές του μεγάλου και σύγχρονου μας μελωδού, Σταμάτη Σπανουδάκη θα μπορούσαν να ταξιδέψουν πολύ κόσμο στις αυλές του μακεδονικού βασιλείου και στις μάχες των Ελλήνων Μακεδόνων στα Γαυγάμηλα και στα βάθη της Ασίας.

Ο τουριστικός κλάδος, οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι Έλληνες εργαζόμενοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως δεν περιμένουμε απλώς το καλοκαίρι ώστε να έρθει η σεζόν να εργαστούμε και να μην τρώμε τα έτοιμα, ούτε πάμε απλά για να βγάλουμε τα προς το ζην και να συντηρήσουμε μετά δυσκολίας τον ερχόμενο χειμώνα τις οικογένειες μας και τα σπίτια μας. Κάθε ξενοδοχείο, κάθε ξενώνας, κάθε επιχείρηση μικρής ή μεγάλης χωρητικότητας αποτελεί μια εστία Ελληνικού Πολιτισμού, έναν φορέα Ελληνικής Συνειδήσεως, μια μικρή Ελληνική Πρεσβεία!

Αν τα υπόλοιπα επαγγέλματα ασκούν εσωτερική πολιτική εντός της κοινωνίας μας και θεωρούνται εσωστρεφή, το δικό μας επάγγελμα, όπως και τα τουριστικά πρακτορεία, οι ταξιδιωτικές εταιρείες, οι εμπορικές επιχειρήσεις ασκούν εξωτερική πολιτική και θεωρούνται εξωστρεφή επαγγέλματα. Το γεγονός ότι το κράτος λειτουργεί ανθελληνικά, αντιλαικά, αντικοινωνικά και δεν στηρίζει την ελληνικότητα και την επιχειρηματικότητα, την δημιουργικότητα και την παράδοση του τόπου μας αυτό σε πρώτη φάση μας φέρνει αντιμέτωπους πρώτα με τις επιλογές μας και κατά δεύτερη με την στάση μας απέναντι σε αυτό και τις επιλογές που κάνει. Θαρρώ πως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξουμε ποιος είναι ο ξενοδόχος σε αυτό τον τόπο και ποιοι είναι οι υπάλληλοι του που εργάζονται εποχιακά. Ας του δείξουμε επιτέλους πως λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον Ελληνικό Λαό!

Originally posted 2019-03-26 14:46:53.