“Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας, εντάχθηκε σε αυτήν τα τελευταία 10 χρόνια” αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ντοκουμέντο” ο δήμαρχος των Σκοπίων, κύριος Πέτρε Σιλέγκοφ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έχει σχέση με τους Σλάβους, αφού υπήρξε 2.300 χρόνια πριν ενώ θα προτιμούσε να τον βλέπει ως έναν ηγέτη που εκπολίτισε τον κόσμο.

Ως Αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών του Πρωθυπουργού της χώρας του, σημειώνοντας με νόημα πως είναι καλύτερο να λύνεις προβλήματα παρά να δημιουργείς. Για τον κύριος Γκρουέφσκι σημείωσε πως αν κι αρχικά ως νέος άνθρωπος φαινόταν πολιτικά ελκυστικός στη συνέχεια, με τον εθνικιστικό του λόγο, προκάλεσε ανεπανόρθωτα προβλήματα τόσο εντός της χώρας, όσο και στη σχέση της με την Ελλάδα.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος σημείωσε πως δεν είναι αναγκαία, υποστηρίζοντας πως το Σύνταγμα μετά την αναθεώρηση του 1992 αναφέρει ρητά τη μη διεκδίκηση εδαφών από τρίτες χώρες, κι αυτό φυσικά αφορά και στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του κυρίου Σιλέγκοφ πρέπει να προστεθούν στην επιχειρηματολογία των διαπραγματευτών για την Ελλάδα, που πρέπει να σταματήσει άμεσα τη διαπραγμάτευση με όρους που θα επιτρέπουν τη χρήση της λέξης Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Είναι κάτι που δεν το θέλει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, το σύνολο των λογικών φωνών των Σκοπίων, αλλά και η ίδια Ιστορία