Η Δημοτική Αρχή Σερβίων-Βελβεντού είναι ενάντια στην προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών σταθμών. Η ΔΕΗ επιτελεί σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας και αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, καθώς η λειτουργία των δύο λιγνιτικών ορυχείων, ΛΑΡΚΟ και ΜΕΤΕ, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού εξαρτάται και είναι σε άμεση συνάρτηση με την λειτουργία της ΔΕΗ. Οποιαδήποτε αλλαγή-πώληση μονάδων στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου θα επηρεάσει και τη λειτουργία των εν λόγω λιγνιτωρυχείων, σε μία περίοδο που ήδη οι επιπτώσεις της κρίσης είναι αισθητές στην μείωση της παραγωγής των δύο λιγνιτωρυχείων.

Κάθετα αντίθετους μας βρίσκει βεβαίως και το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών. Τα φράγματα Πολυφύτου και Ιλαρίωνα, που βρίσκονται εντός των διοικητικών μας ορίων, συμβάλουν με τη λειτουργία τους στην άρδευση των γύρω περιοχών, στην άρδευση της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης και στην ύδρευση της πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ τροφοδοτούν με νερό τους πύργους ψύξης των θερμοηλεκτρικών μονάδων της περιοχής. Οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας τους, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις σε πολλούς και σοβαρούς τομείς.

Ιδιαίτερα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα για μας είναι η διαχείριση των νερών της λίμνης Πολυφύτου και της νέας λίμνης του Ιλαρίωνα. Ειδικότερα δε, είναι προφανές ότι δεν θα δεχτούμε καμία αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος όσον αφορά στη διαχείριση των νερών εις βάρος των ΤΟΕΒ των αγροτών και των αλιέων. Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια, επιδιώκουμε τη βελτίωση των όρων χρήσης και διαχείρισης γενικότερα της λίμνης Πολυφύτου, με δεδομένο ότι τεράστιες εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν πριν από 45 χρόνια χωρίς το ανάλογο τίμημα από τη ΔΕΗ. Το ότι δεν αποσαφηνίζεται ο τρόπος χρήσης των νερών είναι κάτι που μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στην οποιαδήποτε συζήτηση. Εκτός βέβαια από τη χρήση των νερών, επίσης μας απασχολεί και το ζήτημα των εκτάσεων της παραλίμνιας ζώνης που βρίσκονται εκτός των ορίων πλημμυρίδας της λίμνης Πολυφύτου, όπου επίσης θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένα πράγματα.

Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ από τη μεριά μας είναι μη διαπραγματεύσιμη. Το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στον Περιφερειάρχη κο Καρυπίδη και στον αγώνα που δίνει για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, καθώς έκανε λόγο για παραίτηση στην περίπτωση που πωληθεί έστω και μια μετοχή της ΔΕΗ. Ωστόσο, εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κος Κεγαγιάς, δε μας επέτρεψε να μιλήσουμε στο συλλαλητήριο για την πώληση της ΔΕΗ που έγινε στην Πτολεμαΐδα πριν λίγους μήνες, με το αιτιολογικό ότι ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού δεν είναι ενεργειακός Δήμος. Με δύο λιγνιτωρυχεία και δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια, δε θεωρούμαστε ενεργειακός Δήμος από τον κο Κεχαγιά! Καταλαβαίνετε κι εσείς το παράλογο της θέσης του.

Ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Originally posted 2017-11-28 15:56:58.