“Οι διωκτικές Αρχές ερευνούν την εμπλοκή τους σε τυχόν άλλες υποθέσεις δωροληψίας”: ο λόγος για τον πρώην Αντιδήμαρχο του Κωνσταντίνου Ζέρβα, Γιώργο Αβαρλή, και μια εφοριακό, που συνελήφθησαν με τις κακουργηματικές κατηγορίες πως εισέπραξαν «φακελάκι» για να κλείσουν υπόθεση επιχειρηματία, ιδιοκτήτη φαρμακείων.

Οι Κωνσταντίνος Ζέρβας και Γιώργος Αβαρλής προέρχονται αμφότεροι από το ΠΑΣΟΚ. Στο στιγμιότυπο, καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

O αντιδήμαρχος συνελήφθη από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και όχι από απλούς αστυνομικούς. Το εν λόγω σώμα έχει την δυνατότητα στοιχειοθέτησης των κατηγοριών με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Είναι σχεδόν σίγουρο πως η υπόθεση παρακολουθείτο ήδη από την στιγμή της υποβολής της καταγγελίας από τον ισχυριζόμενο πως εκβιάστηκε επιχειρηματία.

Οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος

Η Εισαγγελέας άσκησε σε βάρος των συλληφθέντων κακουργηματική ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και εκβίαση.

Υπάλληλος-συνεργάτης του Γιώργου Αβαρλή στο λογιστικό γραφείο που διατηρεί φέρεται να εισέπραξε προσημειωμένα χαρτονομίσματα τα οποία και βρέθηκαν πάνω του κατά την σύλληψη. Ο ισχυρισμός πως πρόκειται για νόμιμη λογιστική αμοιβή θα αντιπαραβληθεί με τα στοιχεία που διαθέτει το σώμα των αδιαφθόρων. Όχι τυχαία, μια κατηγορία είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που σημαίνει σε απλή γλώσσα πως ο Αντιδήμαρχος του Κωνσταντίνου Ζέρβα κατηγορείται πως συνεργάστηκε με άλλα πρόσωπα και με εφοριακούς για να εκβιάσει τον ιδιώτη και να σβηστούν παρανόμως οι απαιτήσεις της Εφορίας από αυτόν.

Αν η πληροφόρησή μου είναι σωστή, η ο καταγγέλων ιδιώτης χαίρει ασυλίας για την φορολογική του υπόθεση, τουλάχιστον για όσο καιρό εξελίσσεται η δικαστική διαδικασία.

Γνώριζε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Γίνεται σαφές πως οι διωκτικές Αρχές ήταν καλά προετοιμασμένες και συνεπώς είναι ασφαλές να συναγάγουμε πως γνώριζε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δια των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων την υπόθεση που φτάνει μέχρι τα σκαλιά του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εισαγγελέας και στον Δήμο Θεσσαλονίκης για υποθέσεις δωροληψίας;

Η είδηση πως οι έρευνες επεκτείνονται σε εύρος και βάθος και για άλλες πιθανές υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα αυτονόητα περιγράφει τον διωκτικό και δικαστικό κλοιό γύρω από τις αρμοδιότητες και τα πεπραγμένα, όχι μόνον της εφοριακού αλλά και του Αντιδημάρχου του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Όχι τυχαία, ο Γιώργος Αβαρλής ήταν ο Νο2 του Κωνσταντίνου Ζέρβα: τους ενώνει η κοινή πολιτική καταγωγή από το ΠΑΣΟΚ. Η θέση του Γιώργου Αβαρλή ήταν νευραλγική: Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το πόστο που εμπιστεύτηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στον Γιώργο Αβαρλή ήταν το πιο κρίσιμο: ο πρώην Αντιδήμαρχος ήταν πολιτικώς υπεύθυνος για “τις εσωτερικές υποθέσεις” της διοίκησης και των υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Αντιδημαρχία Αβαρλή επίσης χειριζόταν υποθέσεις τεράστιου οικονομικού πέλματος:. Τώρα η απορία όλων είναι αν οι κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις είναι ο -μάλλον αυτονόητος- προάγγελος ερευνών και στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Πολιτικό μήνυμα Μητσοτάκη προς Ζέρβα

Μέσω διαρροών, ο αμήχανος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας προσπάθησε να εκπέμψει το πολιτικό μήνυμα πως η υπόθεση Αβαρλή είναι ιδιωτική. Κανείς δεν πείθεται, αφού το μυαλό όλων γυρίζει γύρω από το ερώτημα: αν διέπραξε τα κακουργήματα που του αποδίδονται ο πρώην Αντιδήμαρχος του Ζέρβα και φέρουν ιδιαίτερη απαξία, τα διέπραξε μόνον αυτήν την φορά και μόνον σε υπόθεση της Εφορίας;

Αντίθετα το πολιτικό μήνυμα του Μητσοτάκη προς τον Ζέρβα είναι εκκωφαντικό. Το πλήγμα από την σύλληψη του Γιώργου Αβαρλή είναι συντριπτικό για το πολιτικό μέλλον του Κωνσταντίνου Ζέρβα στην Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης: “Η υπόθεση να πάει στον Εισαγγελέα”.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.