Η αποπλάνηση του εθισμού.
Συνέντευξη του Δαμιανού Δουίτση στην Εβίτα Καλλίνη. Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Η ΟΑΣΙΣ δημιουργήθηκε από πρώην χρήστες και μέλη των οικογενειών τους, πριν από περίπου 16 χρόνια. Ποια ανάγκη σας οδήγησε στη δημιουργία της? 

Ζήσαμε την εξάρτηση στο πετσί μας. Προσπαθήσαμε με διάφορους τρόπους και μεθόδους κι αποτύχαμε. Όταν βρήκαμε την λύση αισθανθήκαμε την ανάγκη να μοιραστούμε το δώρο της απεξάρτησης και μ άλλους ανθρώπους π[ου ακόμη υποφέρουν. Όλοι οι σύμβουλοι είμαστε πρώην εξαρτημένοι από αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγο. Ο συνδυασμός της προσωπικής εμπειρίας μας με την επιστημονική κατάρτιση μας κάνει ικανούς και αποτελεσματικούς να ανταποκριθούμε στις προσωπικές ανάγκες κάθε εξαρτημένου.  Ο εθισμένος ενθαρρύνεται να μιλήσει ανοιχτά, να σπάσει την άρνησή του, να πιστέψει στην αλλαγή. Στην πορεία μας αυτή ενημερώνουμε συνεχώς τον κόσμο με ομιλίες, ανοιχτό διάλογο, ενώ προωθούμε ενημερωτικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.

Ποιο είναι το πρόγραμμά σας; Τι προσφέρετε στον εξαρτημένο και την οικογένειά του;

Η υποστηρικτική προσπάθεια είναι μια ευρεία διαδικασία και έχει να κάνει με το στάδιο που βρίσκεται ο καθένας. Εάν είναι σε φάση χρήσης χρειάζεται κινητοποιήση και αναγνώριση του προβλήματος. Αφού αντιμετωπιστεί η σωματική εξάρτηση υποστηρίζουμε τον εξαρτημένο να μείνει καθαρός. Προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορεί να περνά δημιουργικά τις ώρες του με άλλα άτομα που κάνουν την ίδια προσπάθεια, με την καθοδήγηση των συμβούλων, την συμμετοχή σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, συμμετοχή σε σεμινάρια, προβολές ταινιών, θέατρο και καλλιτεχνικές βραδιές.

Πόσο εύκολο είναι να παραδεχτεί κανείς ότι έχει πρόβλημα;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο..η οικογένεια συνήθως δεν γνωρίζει καν την χρήση και ο εξαρτημένος πιστεύει ότι το ελέγχει. Εμφανίζονται οι πρώτες συνέπειες στον επαγγελματικό, οικογενειακό, προσωπικό και κοινωνικό τομέα της ζωής του. Παρ όλα αυτά η χρήση εξακολουθεί να αυξάνεται, ώσπου γίνεται η πρωταρχική ανάγκη. Ο ίδιος έχει μάθει να το δικαιολογεί, γιατί η ίδια η φύση των ουσιών είναι αποπλανητική.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά συγκλονιστικά μιλάτε στο βιβλίο σας “η αποπλάνηση του εθισμού” το οποίο μάλιστα πρόσφατα εκδόθηκε για δεύτερη φορά. Τι διαβάζει κανείς στις σελίδες του;

Στο βιβλίο αυτό, έχω καταθέσει 23 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της απεξάρτησης. Η εξάρτηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άγνοια κινδύνου . Είναι σίγουρο ότι ένας άνθρωπος που έχει περάσει από αυτήν την εμπειρία, αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, θα έλεγε ένα μεγάλο “ΟΧΙ” στην  χρήση και θα παρέκαμπτε την καταστροφική συμπεριφορά. Ένας εξαρτημένος γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει προκαλέσει κακό στον εαυτό του και στους γύρω του, ταλαιπωρείται από έναν επίμονο επικριτή που κυριαρχεί στον εσωτερικό του διάλογο και παράγει συνεχώς ενοχές.

Αποτοξίνωση και απεξάρτηση είναι το ίδιο;

Όχι, η αποτοξίνωση αφορά καθαρά τα σωματικά συμπτώματα ανάλογα με την ουσία που κατανάλωνε κάποιος τα χρόνια της χρήσης. Συνήθως σε λιγότερο από ένα μήνα έχει ολοκληρωθεί η αποτοξίνωση. Από κει και μετά όμως έχουμε τον ίδιο άνθρωπο που για πρώτη φορά δοκίμασε ναρκωτικά, την ίδια προσωπικότητα επιβαρυμένη με τα χρόνια της χρήσης, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινότητας, διατηρώντας την ίδια προσωπικότητα, που στο παρελθόν απέτυχε να αντεπεξέλθει. Εκεί ξεκινάει η απεξάρτηση.

Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος;

Είμαστε στην Θεσσαλονίκη στην οδό Μοσκώφ 12 καθημερινά από τις 10 το πρωί. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6944318118 ενώ μπορείτε να ενημερωθείτε από την σελίδα μας www.oasis.org.gr

vivlio exo

Το βιβλίο με τίτλο “το παραμύθι στης εξάρτησης-η αποπλάνηση του εθισμού” κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται για την υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων… 

 

 

 

 

 

Originally posted 2018-02-26 16:27:03.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.