Ο κύριος Τσίπρας τα έδωσε όλα – Έδωσε και τις ταυτότητες. Έρχονται οι νέου τύπου αστυνομικές ταυτότητες, που θα είναι σαν τις τραπεζικές κάρτες και θα φέρουν μικροτσιπ. Οι “Κάρτες του Πολίτη” είναι η πιο πρόσφατη καμπή στην απώλεια εθνικής κυριαρχίας, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την ημέρα που δάγκωσε και τα δέκα δάκτυλα των χεριών της το 2009 με την ψήφο στον κύριο Γιώργο Παπανδρέου.

Τόσα χρόνια, οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί δεν αποφάσιζαν την έκδοση νέου τύπου ταυτοτήτων, όσο σκληρά και να τους πίεζαν οι ξένοι. Και όσοι το ήθελαν, δεν μπορούσαν γιατί θα τους ξέσκιζε η αντιπολίτευση ή η Εκκλησία, όπως στην περίπτωση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου. Ο Χριστόδουλος είχε ενημέρωση και ήξερε τί του γίνεται.

Δεν γνωρίζουμε τί ακριβώς στοιχεία θα περιέχουν οι νέες κάρτες, γιατί θα μας ανακοινωθούν τελευταία στιγμή ως συνήθως. Ή θα περιγράφονται σε μια σκοτεινή τροπολογία στην χιλιοστή σελίδα και θα έρθουν βράδυ στη Βουλή για να την ψηφίσουν. Ξέρουμε όμως πως η διασύνδεσή τους με τα υπόλοιπα ψηφιακά αρχεία των υπηρεσιών και οργανισμών, επιχειρήσεων και συσκευών είναι εξασφαλισμένη.

Μπορούν να εντοπίζουν πού ακριβώς βρίσκεσαι σε πραγματικό χρόνο; Υπάρχει δυνατότητα γεωπροσδιορισμού της κάρτας με μικροτσίπ; Σίγουρα υπάρχει όταν αυτή εισάγεται σε μηχάνημα ανάγνωσής της, όπως η τραπεζική κάρτα στο ΑΤΜ. Το αν είναι εντοπίσιμη η θέση της κάρτας στο γεωγραφικό χώρο δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτοί που έχουν τέτοια τεχνολογική δυνατότητα, Αμερικάνοι, Βρετανοί και ίσως Ισραηλινοί δεν θα σας το πουν ποτέ.

Η παραγωγή τους θα δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία χωρίς ανοικτό διαγωνισμό, για λόγους εθνικής ασφαλείας. Μετά, το σύνολο των στοιχείων των Ελλήνων πολιτών θα είναι διαθέσιμο σε όποιον έχει την δυνατότητα να το υποκλέψει.

Το 2006, η Ελλάδα συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις της κυβέρνησης του κυρίου Κώστα Καραμανλή πως ο τότε Πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι ήταν θύματα κατασκοπείας. Οι υποκλοπές λάμβαναν χώρα μέσα από τα συστήματα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, με μέθοδο που αναλύθηκε από υπουργούς του σε συνέντευξη τύπου. Ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Ελλάδα έθεσε σε λειτουργία μυστικό σύστημα νόμιμων συνακροάσεων των τηλεφωνικών συνομιλιών στο έδαφός της. Η αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA είχε πρόσβαση σ’ αυτό. Απ’ ότι φαίνεται, πρόσβαση απέκτησε κατόπιν και η γνωστή σε όλους CIA, μετατρέποντάς το σε σύστημα υποκλοπών και κατασκοπεύοντας τους πάντες – ιδίως τον τότε Πρωθυπουργό κύριο Κώστα Καραμανλή και το επιτελείο του.

Ο τριανταεννιάχρονος Χρήστος Τσαλικίδης, το στέλεχος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που αποκάλυψε το έγκλημα της κατασκοπίας, βρέθηκε στις 9 Μαρτίου 2015 κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του. Αρχικά, ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία. Αφού ο σχετικός φάκελος άνοιξε και έκλεισε ξανά, οι οικείοι του προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Στρασβούργο. Εκεί, οι ελληνικές αρχές μόλις πρόσφατα καταδικάστηκαν ομόφωνα για τον ελλιπή τρόπο που εξέτασαν τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη, εγείροντας έντονη αμφισβήτηση για το αν ήταν όντως αυτοκτονία – κάτι που σε όλους τους τόνους αρνούνται οι δικοί του: «Ήταν δολοφονία».
Από τύχη μάθαμε πως μας κατασκοπεύουν μέσω των τηλεφώνων. Όταν απο τύχη μάθουμε πώς μας κατασκοπεύουν μέσω της Κάρτας του Πολίτη θα είναι πια πολύ αργά. Κανείς δεν εμπιστεύεται το ελληνικό κράτος σε ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας, γιατί οι τεχνολογίες του είναι εισαγόμενες και το ανθρώπινο δυναμικό του όχι πλήρως πιστό στο εθνικό συμφέρον: πολλοί βάζουν μέσα σ’ αυτό το καλάθι από τον τελευταίο υπάλληλο ως και ορισμένους Πρωθυπουργούς.
Οι Αμερικάνοι έχουν κοριούς στα πολεμικά αεροπλάνα που μας πουλάνε και βλέπουν όλη την εξελίξη της τακτικής τους κινητοποίησης από μια μεγάλη οθόνη όπως σε βιντεο-παιχνίδι. Πρόσφατα, οι Νορβηγοί το ανακάλυψαν και έγινε μεγάλος χαμός. Οι Αμερικάνοι μας δίνουν internet, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και συστήματα εκκαθάρισης τραπεζικών συναλλαγών μέσω κάρτας. Λέτε να μην έχουν πρόσβαση σ’ αυτά; Τα κινητά μας είναι κατασκοπευτικές συσκευές για το πού βρισκόμαστε, τί λέμε και τί κάνουμε: με την κάμερα και τα μικρόφωνά τους ανοικτά.
Δεν είναι μόνον πως μας κατασκοπεύουν. Είναι πως μπορούν ανά πάσα στιγμή να μας ρίξουν μαύρο. Οι διαδηλωτές στο Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ένιωσαν για πρώτη φορά στο πετσί τους της ψηφιακή χούντα: πέντε ώρες χωρίς ίντερνετ και σήμα κινητής τηλεφωνίας.
Τα μεγάλα ερωτηματικά δεν αφορούν μόνον την εξάρτησή μας από αυτούς που κρατούν τα κλειδιά της τεχνολογίας και δη Αμερικανούς και Βρετανούς. Είναι και εθνικής φύσεως: μπορούμε να εμπιστευτούμε τα εθνικά μας συμφέροντα σε αυτούς που μας κυβερνούν και στις κρατικές υπηρεσίες της Ελλάδος; Σε πρόσωπα και σε οργανισμούς;
Πάντως δεν υπάρχουν πολλοί που να εμπιστεύονται τον κύριο Τσίπρα: άλλοι για την διοικητική του ικανότητα και άλλοι για τα κίνητρά του. Αμφότεροι στέκουν δηλητηριασμένοι, βλέποντάς τον να δίνει ό,τι δεν τόλμησε να δώσει ποτέ κανείς. “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη”, λέει το προεκλογικής κοπής τηλεοπτικό μήνυμα του κυρίου Τσίπρα. Άλλη φορά ας προσέχαμε…

Originally posted 2018-02-09 10:58:09.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.