Η χρήση μιας “υπηρεσίας”, για να χαλαρώσουν τα μέτρα στην Κίνα, δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη σάρωση του κωδικού QR, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Hebei.

Από τη Δευτέρα(11/1), οι οδηγοί ταξί, θα μπορούν να αρνηθούν υπηρεσίες σε όσους αρνούνται να δείξουν και να σαρώσουν τους κωδικούς QR, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times.

Το σύστημα QR code, που βασίζεται στα χρώματα, εισήχθη στο Πεκίνο και σε περισσότερες από 100 άλλες πόλεις, για να βοηθήσει στη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κωδικοί και χρωματισμοί QR

Η εφαρμογή δημιουργεί αυτόματα έναν κωδικό για τον χρήστη. Αν το χρώμα είναι «πράσινο» σημαίνει ότι είναι ελεύθεροι να περιφέρονται γύρω από την πρωτεύουσα, ενώ οι «κίτρινοι» και «κόκκινοι» κωδικοί απαιτούν αυτο-απομόνωση ή εποπτευόμενη καραντίνα.

Οι χρωματικοί κωδικοί έχουν ήδη γίνει μέρος της καθημερινής ζωής στο Πεκίνο, καθώς απαιτούνται για την είσοδο σε εστιατόρια,  εμπορικά κέντρα και για την αγορά εισιτηρίων αεροπλάνων και τρένων.

Περισσότεροι από 29 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή του κώδικα υγείας.

Το σύστημα εφαρμόστηκε παρά τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τους φόβους, ότι τα λάθη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμό των υγιών ανθρώπων.

Περιπλέκει επίσης τη ζωή για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν είναι πάντα τόσο καλοί γνώστες της τεχνολογίας  όσο οι νεότερες γενιές.

Το Πεκίνο προσφάτως ενίσχυσε τους περιορισμούς του Covid-19, αφού ανακαλύφθηκε ένα νέο στέλεχος του ιού στην Hebei, την επαρχία που περιβάλλει την πρωτεύουσα.

Από 69 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού που αναφέρθηκαν στην Κίνα την Κυριακή(10/1), 46 ήταν στο Hebei.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το Πεκίνο έκλεισε όλους τους χώρους λατρείας και περιόρισε την πρόσβαση σε έναν αυτοκινητόδρομο, που οδηγεί στην πόλη Shijiazhuang της Hebei, ενώ συνεχίζει επίσης τα τεστ στον πληθυσμό σε μεγάλη κλίμακα.