775

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μια συνεχιζόμενη κατρακυλά, του πετρελαίου, στις διεθνείς αγορές (χρηματιστήρια).

Η τιμή του μαύρου χρυσού (αργού και brent) έφερνε (και φέρνει ακόμα) υπό το φάσμα της απειλής, πολλές και όχι μόνο αμερικανικές εταιρίες παραγωγής πετρελαίου.

Οι εταιρίες εξόρυξης απειλούνται, αλλά η απειλή αγγίζει ακόμα και τις τράπεζες, που έχουν δανειοδοτήσει, τα αναπτυξιακά τους σχέδια.

Tην δεδομένη στιγμή, ακόμα και οι επτά (7) «αδερφές» του πετρελαϊκού καρτέλ, είναι σε δύσκολη θέση.

Δεν υπάρχουν κέρδη, λόγω της μικρής ή και της ανύπαρκτης ζήτησης σε πετρέλαιο και δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τον τραπεζικό τους δανεισμό.

Να σημειωθεί επίσης, πως οσονούπω τελειώνει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τουτέστιν θα δούμε να πέφτει κατακόρυφα και η ζήτηση για το φυσικό αέριο (μαζί με το πετρέλαιο), αφού τα σπίτια δεν θα έχουν την ανάγκη για θέρμανση.

Τα δε αδιάθετα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν ήδη γεμίσει ασφυκτικά  τους χώρους αποθήκευσης.

Την υπόθεση φαίνεται να διασώζουν (προς στιγμήν) οι δηλώσεις Τράμπ, που έδωσε εντολή στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να καταστρέψει οποιοδήποτε ιρανικό σκάφος τους παρενοχλήσει.

Οπότε με την ανησυχία για ανάφλεξη, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, τις τελευταίες ώρες έχει προκληθεί ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Για πόσο όμως θα «αντέξουν» την χρηματιστηριακή πίεση οι εταιρίες;

Μήπως η πετρελαϊκή κρίση του 1974 είναι μπροστά μας;

Μήπως η κρίση του 2020 ξεπεράσει και εκείνη του 1974;

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής  και συντάκτης της εφημερίδος Αριστεία.