Παραχωρώντας συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κύριος Ζαν Άσελμπορν εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην ομάδα Βίζεγκραντ των χωρών της Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας. Ο κύριος Άσελμπορν κατέστησε σαφές πως η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν είναι στο χέρι των χωρών που διαφωνούν για το αν θα δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Όπως υπενθύμισε η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της προκειμένου να μεταρρυθμιστεί άμεσα ο κανονισμός του Δουβλίνου, που μεταξύ άλλων προβλέπει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης από τις οποίες εισήλθαν. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της Ευρώπης και πρέπει να τροποποιηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τόνισε πως ο νέος Καγκελάριος της Αυστρίας, υιοθετώντας τη γλώσσα του Αμερικανού Προέδρου κυρίου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού από κάθε χώρα ξεχωριστά, έρχεται σε αντιδιαστολή με θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Όπως σημείωσε είναι εύκολο να κλείσεις τα σύνορα Ιταλίας – Αυστρίας, όχι όμως και τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία, εκτός αν αφήσεις ανθρώπους να πνίγονται και πυροβολείς στο νερό, κάτι απαράδεκτο για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, το πρώτο εννιάμηνο του 2017 οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν στο μισό. Πρώτη χώρα προορισμού παραμένει η Γερμανία. Η συνεργασία με την Τουρκία αποδίδει καρπούς και αν εκταμιευθούν τα υπόλοιπα χρήματα της Ευρώπης προς την Τουρκία και μοιραστεί η υπόλοιπη Ευρώπη το βάρος της Ελλάδας και της Ιταλίας, ίσως αρχίσει να διαφαίνεται η λύση του προσφυγικού προβλήματος.

Originally posted 2017-12-31 11:29:18.