Γροθιά στο στομάχι το ντοκιμαντέρ του Παπαχελά για το Μάτι. Στην φόρα οι ηχογραφημενοι διάλογοι των κρατικών μηχανισμών, κέντρων συντονισμού, ενστόλων που επιχειρούσαν, συνανθρώπων μας που καλούσαν σε βοήθεια.

Το απόλυτο χάος. Αργά αντανακλαστικά, ελλειπή μέσα, λειψανδρία, κακός συντονισμός, εξωθεσμικές παρεμβάσεις, έλλειψη διακλάδωσης και συνολικού σχεδιασμού. Περήφανους μας έκαναν μόνο οι εθελοντές και οι ένστολοι πεδίου.

102 οι βεβαιωμένοι νεκροί και άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Στο ντοκιμαντέρ διάρκειας μιας ώρας περίπου, είδαμε επίσης πλάνα από την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων στην οποία εισήλθε ο Πρωθυπουργός λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Είναι αλήθεια, το πρόσωπο του ήταν συνοφρυωμένο και η αγωνία έκδηλη.

Γνωρίζουμε από τα ηχητικά ντοκουμέντα, πως την ώρα εισόδου του κ. Τσίπρα στην επιτροπή, οι νεκροί ήταν 13. Η διαχειριστική ανεπάρκεια και ανεπάρκεια μέσων, ήδη καταγεγραμμένη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κ. Πρωθυπουργό να αποκρύψει στις δηλώσεις του προς τον ελληνικό λαό, κατα την έξοδο του από την επιτροπή, τις καταγεγραμμένες ανθρώπινες απώλειες.

” Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν…” Ακούμε από στέλεχος επιχειρησιακού συντονισμού, στο ηχητικό ντοκουμέντο.

Έγινε τελείως αντιληπτό βάση πλέον τεκμηρίων, πως οι κύριοι κύριοι αρχηγός πυροσβεστικής, αρχηγός αστυνομίας, υπουργός υγείας Πολακης, υπουργός εσωτερικών Σκουρλέτης, υπουργός προστασίας του πολίτη Τόσκας, είχαν γνώση των απωλειών σε ζωές. Είχαν γνώση της συντονιστικής ασυνεννοησίας. Και της έλλειψης πρόσβασης σε σημεία εγκλωβισμένων. Τεκμαίρεται πως κατά την έξοδο του Πρωθυπουργού από την επιτροπή διαχείρισης της κρίσεως, η εικόνα της κατάστασης ήταν καθαρή. Ασχέτως εάν ο κος Τσίπρας επέλεξε να την αποκρύψει.

Σε μεταγενέστερες δηλώσεις, στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μας είπαν πως όλα έγιναν σωστά:

Σκουρλέτης: “Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τον οικιστικό λαβύρινθο, πόσο περιθώριο άφηναν να έχουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα;”.

Τόσκας: “Όλα έγιναν όπως έπρεπε κι αν επαναλαμβανόταν η φωτιά θα χειριζόμουν την κρίση με τον ίδιο τρόπο”.

Πολάκης: “Ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε θετικά και αποτελεσματικά, όσο και αν ο τελικός αριθμός θυμάτων θολώνει την εικόνα”.

Αλλά και Δούρου: “Δεν φέρω καμία ευθύνη για τη «στραβή» που απλά έτυχε στη βάρδιά μου”.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα τεκμήρια του ντοκιμαντέρ, “καυτά”:

• Γιατί τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εντόπισαν το πρόβλημα αποκλειστικά σχεδόν στην άναρχη δόμηση και στις καιρικές συνθήκες;

• Γιατί στην επιτροπή διαχείρισης της κρίσης συμμετείχαν δυσανάλογα πολλοί υπουργοί / πολιτικό προσωπικό, ενώ δεν είδαμε τον αρχηγό της αστυνομίας, του στρατού, του λιμενικού, της τροχαίας και άλλων επιχειρησιακών στελεχών; Έχει ο Τόσκας, ο Σκουρλέτης, η Δούρου ή ο Πολακης ειδίκευση στην διαχείριση κρίσεων, ή απλά είναι πιο οξυδερκείς από τους εκπαιδευμένους επαγγελματίες των αρμόδιων υπηρεσιών;

• Γιατί πολιτικό προσωπικό έκανε προσωπικές παρεμβάσεις στους “εν τω πεδίω” επιχειρούντες και δεν άφησαν την διαχείριση της επικοινωνίας στους αρμόδιους;

• Και εάν ακομα δεχθούμε πως εγκλωβισμένοι σε οικίες και οχήματα ήταν αδύνατο να διασωθούν, γιατί υπήρξαν συμπολίτες μας που πνίγηκαν στην θάλασσα; Μετά από πολύωρο μάλιστα κολύμπι; Γιατί δεν εστάλησαν πλωτά μέσα για την διάσωση τους; Καθώς υπήρχε και η γνώση της κατάστασης στην παραλία του Ματιού, αλλά και άφθονα πλωτά μέσα διαθέσιμα.

• Που ήταν ο υπουργός ναυτιλίας ή οι αρμόδιοι του λιμενικού ή και του ναυτικού; Δεν εκλήθησαν να συνδράμουν;

•Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης;

• Γιατί δεν ένιωσε κάνεις την ανάγκη να παραιτηθεί ; Γιατί ο κος Πρωθυπουργός δεν απαίτησε κανενός την παραίτηση;

Το Μάτι είναι εθνική τραγωδία. Τα παιδιά που αφέθηκαν στο έλεος της πυρκαγιάς ήταν παιδιά όλων μας. Οι συνάνθρωποι μας, αδέρφια μας. Δεν ξέρω αν την φωτιά την έβαλαν Αρειανοί, δέσμες Τέσλα, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ασύμμετρες απειλές ή ο Καραγκιόζης Φούρναρης.

Γνωρίζω όμως πλέον βάση τεκμηρίων, πως ο κρατικός μηχανισμός κατέρρευσε, πως το πολιτικό προσωπικό ήταν εγκληματικά ακαταρτιστο και ανεπαρκές. Πως υπήρξε καταφανής έλλειψη ηγεσίας.

Και πως ο κος Πρωθυπουργός εσκεμμένα απέκρυψε τα δεδομένα, ενώ επέλεξε να δώσει έμφαση στην επικοινωνιακή διαχείριση.

Δεν είμαι νομικός, αλλά μπορώ να γνωρίζω πως τα παραπάνω δεν συνιστούν απλό πλημμέλημα. Και η ελληνική κοινωνία έχει υποχρέωση να μην παραπέμψει το Μάτι και τους υπεύθυνους για αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, στην λήθη. Οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν με βάση και τα νέα τεκμήρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και η τιμωρία του εμπλεκόμενου πολιτικού προσωπικού και άλλων, θα πρέπει να επιδιωχθεί. 102 συνάνθρωποι μας έφυγαν από κοντά μας με τρόπο φρικτό. Δεν τους ξεχνούμε.

Ο κος Πρωθυπουργός, τι άλλο, έπλεξε το εγκώμιο της υποψήφιας περιφερειάρχου κας Δούρου στις 12 Απριλίου κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας της: “Δύναμη Ζωής”. Για το περίφημο έργο της στην καθαριότητα κλπ. Η κα Δούρου τότε δεν άντεξε, λύγισε στο βάρος του “εγώ” της και έριξε μερικά δάκρυα συγκίνησης. Αυτά που δεν μπόρεσε να ρίξει για το Μάτι. Και η κα Δούρου αναφώνησε στην ίδια εκδήλωση: “Είμαστε ζωντανοί!”.

Ναι… ευτυχώς…για να μπορέσετε να εκτίσετε την όποια ποινή τυχόν σας αποδοθεί στο μέλλον.

Μας βγάλατε το Μάτι κα Δούρου και σια…

Πνος Μαυρομτης , Να Αρχ για την Θεσσαλονκη

*Ο Πάνος Μαυρομάτης είναι Διδάκτωρ της Διατροφικής Μικροβιολογίας. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Lincoln και του Abertay Dundee διατροφική πολιτική και νομοθεσία, διατροφική μικροβιολογία και ασφάλεια. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Μέση Ανατολή. Διετέλεσε μέλος του Δικαστικού Συστήματος της Σκωτίας για τους ανήλικους παραβάτες και θέματα πρόνοιας. Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Ιωάννη Νασιούλα «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη» (www.thessaloniki.plus)

Written by

Παναγιώτης ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ

Ο Πάνος Μαυρομάτης είναι Διδάκτωρ της Διατροφικής Μικροβιολογίας. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Lincoln και του Abertay Dundee διατροφική πολιτική και νομοθεσία, διατροφική μικροβιολογία και ασφάλεια. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Μέση Ανατολή. Διετέλεσε μέλος του Δικαστικού Συστήματος της Σκοτίας για τους ανήλικους παραβάτες και θέματα πρόνοιας.
Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Ιωάννη Νασιούλα "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" (www.thessaloniki.plus)