Όχι άδικα τις τελευταίες ημέρες η επικαιρότητα κινείται γύρω από τις εξελίξεις στο Μακεδονικό. Το θέμα αναθερμάνθηκε μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Αμερική. Δεν υπάρχει κάποιος σε αυτή τη χώρα που να μην έχει καταλάβει πως η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής σχετίζεται με ένα σωρό αιτίες και παραμέτρους, εκτός από τη  βασικότερη που είναι η πραγματική ανάγκη για εξεύρεση μίας ουσιαστικής λύσης που θα ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια και θα βοηθάει στην πραγματική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Όταν μιλάμε για βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, αναφερόμαστε συνήθως στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις. Αυτό που όμως πραγματικά σημαίνει βελτίωση στις σχέσεις είναι η ανάπτυξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών, καθώς και η ανάπτυξη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον πολιτικό τους κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης για το ονοματολογικό έχουμε εστιάσει δικαίως στα ιστορικά και πολιτικά δεδομένα που αφορούν στο όνομα της γειτονικής χώρας, που συνεπάγεται την παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας. Ωστόσο, υπάρχει μία παράλληλη πραγματικότητα κατά την οποία Έλληνες και Σκοπιανοί δεν εμπιστεύονται τις Κυβερνήσεις τους, οι οποίες διαπραγματεύονται εν αγνοία των πολιτών.

Στα Σκόπια τα τελευταία χρόνια πρυτάνευσε ο λαϊκισμός. Η ανικανότητα των κυβερνήσεων και ειδικότερα τελευταία του κυρίου Γκρουέφσκι να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών έφερε στα Σκόπια μία κατάσταση που είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τους πολίτες. Το βιοτικό επίπεδο είναι ιδιαιτέρως χαμηλό και για μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού – παρά τις δεκαετίες προπαγάνδας – προέχει η κάλυψη των βιοτικών αναγκών και δευτερευόντως η λύση του ονοματολογικού.

Η ίδια παράλληλη ιστορία εξελίσσεται και στη χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας αποτύχει παταγωδώς στην επίτευξη των προεκλογικών της στόχων, βλέποντας πως ο χρόνος στην εξουσία τελειώνει, αποφασίζει στο πλαίσιο ενός νέου τακτικισμού να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας.

Όχι άδικα η ανακολουθία της Κυβέρνησης και η αποτυχία κυριαρχούν στην κοινή γνώμη και στην ενημέρωση. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τη μαζικότητα της συμμετοχής του κόσμου στα συλλαλητήρια, οι Έλληνες σε αντίθεση με τους Σκοπιανούς δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις και να ικανοποιηθούν με οποιαδήποτε πρόταση που θα θίγει την ιστορική αλήθεια και την εθνική αξιοπρέπεια. Στις 4 Φλεβάρη οργανώνεται το συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, που θα περάσει ακόμη πιο ξεκάθαρα το μήνυμα.

Παρά την ενθάρρυνση των ξένων για συντόμευση της επίλυσης λόγω των γεωπολιτικών τους συμφερόντων, δεν αποκλείεται το θέμα να γίνει βόμβα που θα σκάσει στα χέρια των βομβιστών, κι αυτοί δεν είναι οι πολίτες.

Originally posted 2018-01-26 09:34:40.