Μπορεί οι τρεις πλευρές της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος με τα Σκόπια να επαναλαμβάνουν πως υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές για σύντομη και δίκαιη επίλυση, ωστόσο οι δηλώσεις των εκπροσώπων της γειτονικής χώρας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Σε χθεσινή συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κύριος Ντιμιτρόφ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Γνωρίζω πως ορισμένοι Έλληνες αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, όμως δεν έχουν το απόλυτο δικαίωμα στον όρο”.

Είναι απορίας άξιο αν οι εξοργιστικές θέσεις αυτές επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, με ποια οπτική η ελληνική πλευρά συμφωνεί πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μόλις χθες ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ κύριος Μάθιου Νίμιτς έκανε λόγο και για παράθυρο ευκαιρίας. Όταν όμως του τέθηκε το ερώτημα αν η διαπραγμάτευση κινείται γύρω από την ονομασία των Σκοπιανών και της εθνικής τους ταυτότητας, ο κύριος Νίμιτς ξεκαθάρισε πως αυτό δεν είναι κάτι που αφορά στον ΟΗΕ και στη διαπραγμάτευση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κυρίου Κοτζιά πως η διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ως τον Ιούνιο, είναι να αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο δεν υπάρχει ενημέρωση των Ελλήνων για το τι ακριβώς συζητείται από την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως με ποιο δικαίωμα γίνεται αυτό.

Το δυναμικό συλλαλητήριο της Κυριακής που θα διαδεχθεί αυτό της Θεσσαλονίκης κι όλα όσα λέγονται μεταξύ των πολιτών δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια και το εθνικό συμφέρον. Πέρα από κάθε επιστημονική τεκμηρίωση, λογική και αλήθεια ο κύριος Ντιμιτρόφ τόνισε πως μεταξύ των σλαβικών γλωσσών υπάρχει και η Μακεδονική.

Εν μέσω τέτοιων ανακριβειών και επιβολής μίας προπαγάνδας που ενέχει αλυτρωτισμό που δεν μετριάζεται με νόμους και συμφωνίες, η ελληνική πλευρά κατ’ εντολή των ξένων διαπραγματεύεται την αξιοπρέπεια, την αλήθεια και τον ελληνικό πολιτισμό.

Originally posted 2018-02-02 11:32:17.