Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει νέες οδηγίες σχετικά με το εμβόλιο Moderna Covid-19.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ανησυχητικές συμβουλές, ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να εμβολιαστούν, εκτός εάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης.

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, του ΠΟΥ (SAGE),  για την ανοσοποίηση, είναι αυτή που εξέδωσε μια σειρά συστάσεων για το εμβόλιο της Moderna.

«Ενώ η εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού COVID-19, η χρήση αυτού του εμβολίου, σε έγκυες γυναίκες, δεν συνιστάται προς το παρόν», έγραψε η SAGE.

Η διευθυντής ανοσοποίησης της ΠΟΥ, δήλωσε ότι χρειάστηκαν κλινικές δοκιμές, του εμβολίου Moderna, σε έγκυες γυναίκες.

Η έκθεση τονίζει επίσης, ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε δύο δόσεις, με διάστημα 28 ημερών μεταξύ τους, με δυνατότητα παράτασης αυτού του διαστήματος έως και 42 ημερών, εάν είναι απαραίτητο.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων εξέδωσε οδηγίες σχετικά και με το “αντίπαλο” εμβόλιο Pfizer / BioNTech πριν από αρκετές εβδομάδες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης, δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία, που να υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια Moderna και Pfizer ήταν κατάλληλα ή όχι για έγκυες γυναίκες, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα.