Ποιοι κρύβονται πίσω από την εταιρία που έχει αναλάβει με αδιαφανείς διαδικασίες ρόλο λογοκριτή, ακυρώνοντας ακόμη και πραγματικές ειδήσεις

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Ellinika Hoaxes, που διασταυρώνουν την εγκυρότητα των ειδήσεων για λογαριασμό του κολοσσού facebook (fact-checkers), ισχυρίζονται πως η προσπάθειά τους ξεκίνησε το 2013 και ήταν «η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου ειδήσεων».

Ο ισχυρισμός τους αυτός όμως είναι στην πραγματικότητα fake news, καθώς δεν επρόκειτο για την ίδρυση μιας εταιρίας ή για κάποια συντονισμένη προσπάθεια, αλλά για τη δημιουργία ενός απλού blog. Μάλιστα, μέχρι το 2017 δεν είχαν καν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εγγραφούν στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η εγγραφή αυτή πρέπει να έγινε κάποια στιγμή μέσα στο 2018, ενώ λίγους μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, αποφάσισαν να αποκτήσουν και νομικό πρόσωπο, καταθέτοντας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο τη σύσταση μιας αστικής μη κερδοσκοπικής και μη κυβερνητικής εταιρίας (ΜΚΟ). Η εξέλιξή τους από blog σε εταιρία που συνεργάζεται με τη facebook ήταν ραγδαία. Τόσο ραγδαία που γεννά πολλά ερωτήματα, αφού στις αρχές του 2019 πήραν την πιστοποίηση Ιnternational Fact – Checking Network (IFCN), ενός διεθνούς οργανισμού ο οποίος πιστοποιεί εταιρίες που κάνουν διασταύρωση ειδήσεων, και τον Μάιο του 2019 έκλεισαν τη δουλειά με τον αμερικανικό κολοσσό. Η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία από πηγές πως κάποιοι στην Ελλάδα τούς προώθησαν για τη συγκεκριμένη δουλειά δεν μοιάζει αβάσιμη. Φανταστείτε τι δύναμη έχουν στα χέρια τους! Μπορούν να χαρακτηρίζουν μια είδηση ψευδή κατά βούληση και εν συνεχεία να περιορίζουν την επισκεψιμότητα μέσω facebook για τον εκάστοτε ενημερωτικό ιστότοπο. Φυσικά, αίτημα όλου του δημοσιογραφικού κόσμου είναι ο περιορισμός των fake news.

Το ερώτημα, όμως, είναι ποιοι κάνουν τη διασταύρωση και με ποια κίνητρα. Αποκαλύπτουν fake news ή δημοσιεύουν οι ίδιοι fake news για να ακυρώσουν πραγματικές ειδήσεις με προσωπική στόχευση; Στο ερώτημα «ποιοι», η απάντηση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η πλειονότητα των βασικών συντελεστών των Ellinika Hoaxes δεν έχει δημοσιογραφική διαδρομή και εμπειρία. Κι αυτό κάνει την υπόθεση ακόμη πιο ύποπτη.

Ως ιδρυτής και διαχειριστής εμφανίζεται ο Θοδωρής Δανιηλίδης, ο οποίος δηλώνει στρατιωτικός εν αποστρατεία με ειδικότητα ναρκαλιευτή, αλλά και μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης, αν και δεν έχει κάποια δημοσιογραφική διαδρομή. Ο μόνος που έχει ίσως να παρουσιάσει κάποια δημοσιογραφική εργασία είναι ο αρχισυντάκτης της σελίδας Δημήτρης Αλικάκος, το όνομα του οποίου ακούστηκε όταν εξέδωσε το βιβλίο «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός», στο οποίο υποστηρίζει πως η αφή του Αγίου Φωτός δεν είναι θαύμα. Εναντίον του κ. Αλικάκου έχουν, μάλιστα, ασκηθεί αγωγές από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τόσο για το περιεχόμενο του βιβλίου όσο και για παράνομη υποκλοπή συνομιλιών και για «δόλια συρραφή».

Οσο για το ερώτημα με «ποια κίνητρα», αυτό θα απαντηθεί στο μέλλον. Γιατί κάποια προσωπικά κίνητρα θα πρέπει να έχουν για να ποινικοποιούν επιστημονικές απόψεις και να χαρακτηρίζουν fake διασταυρωμένα news.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους τα Ellinika Hoaxes δημοσιεύουν άρθρο με το οποίο καταφέρονται εναντίον μέλους της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, καθώς και του Α’ αντιπροέδρου της Ενωσης Παναγιώτη Φιλντίση, κατηγορώντας τους ότι προβάλλουν ψευδοεπιστημονικές θεωρίες. Το άρθρο υπογράφει ο Θάνος Σιτίστας, εν ενεργεία στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας.

Το πρώτο ερώτημα που αβίαστα εγείρεται είναι πώς άτομα αναρμόδια αξιολογούν επιστημονικές απόψεις. Ως απάντηση, λοιπόν, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών αποστέλλει τον Μάρτιο του 2019 διά του δικηγόρου της Ιωάννη Σπηλιόπουλου (διδάκτωρ της Νομικής του Παν. της Κολονίας) δύο εξώδικα προς τα Ε.H., απαιτώντας την ανάκληση του δημοσιεύματος, το οποίο χαρακτηρίζουν «άκρως συκοφαντικό, δυσφημιστικό, εξυβριστικό και απαξιωτικό», και των εκφράσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό, όπως «ψευδοεπιστήμη», «η υποτιθέμενη έρευνα» και «ο κρυφός πάτος».

Στα Ellinika Hoaxes, πάντως, δεν ιδρώνει το αυτί τους, καθώς ως φαίνεται θεωρούν εαυτόν προστατευμένο. Ουδεμία λύπη ή ανάκληση των δηλώσεων διατυπώνεται. Ως εκ τούτου, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών διά του προέδρου Ευστράτιου Θεοδοσίου, του Α’ αντιπροέδρου κ. Φιλντίση, ακόμη ενός μέλους του Δ.Σ. και ακόμη δύο μελών της ένωσης προχωρεί στην κατάθεση αγωγής, η οποία εκδικάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Η επίδοση όμως της αγωγής που στρέφεται κατά του Θ. Σιτίστα και του Ανδρόνικου Κουτρουμπέλη (διαχειριστές της ιστοσελίδας) επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον κ. Σπηλιόπουλο, καθώς οι διευθύνσεις των σπιτιών τους που έχουν καταχωριστεί αποδεικνύονται ψευδείς (!). Ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτήθηκε εισαγγελική παραγγελία και στη συνέχεια προσφυγή στην ΑΑΔΕ προκειμένου να ανευρεθούν οι πραγματικές διευθύνσεις.

H απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται. «Εκτιμώ ότι η Ενωση Ελλήνων Φυσικών είναι ο πρώτος φορέας που καταθέτει αγωγή εναντίον τους» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Σπηλιόπουλος. «Διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν ένας ναρκαλιευτής και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως αποδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της δίκης, να ελέγχουν επιστημονικές θεωρίες.

Με ποια ακριβώς αρμοδιότητα; Κατά την άποψή μου, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, που έχει αναλάβει τον ρόλο ελεγκτή των ειδήσεων, βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, επιχειρώντας να αποδομήσει επιστημονικές θεωρίες που δεν είναι αρεστές.

Παρεμπιπτόντως, η ιδιότητα του στρατιωτικού εν ενεργεία είναι παντελώς ασυμβίβαστη με τους όρους που τίθενται από τον οργανισμό The International Fact Checking Network, o οποίος έχει πιστοποιήσει την ιστοσελίδα. Με τον τρόπο δε που λειτουργούν παραβιάζουν συνταγματικές διατάξεις καθώς, εις το όνομα του ελέγχου, στην πραγματικότητα λογοκρίνουν» καταλήγει ο κ. Σπηλιόπουλος.


Πηγή: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ