“Η Ελλάδα πεθαίνει και εμείς εποικίζουμε την χώρα”; Το ερώτημα του Γιάννη Νασιούλα, Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Θεσσαλονίκης προκαλεί σεισμό:

Με απευθείας αναθέσεις, εδώ και χρόνια -και ήδη από την σκοτεινή εποχή Μπουτάρη-, εκατοντάδες διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη εκμισθώνονται με χρήματα από το εξωτερικό για να κατοικίσουν σ’ αυτά λαθρομετανάστες αιτούντες άσυλο.

Το ηχηρό ΟΧΙ του Γιάννη Νασιούλα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που ψήφισε την συνέχιση του σχετικού προγράμματος δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Την πρώτη φορά που εγέρθηκε το ζήτημα στο ΔΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης είχε γίνει ο κακός χαμός. Ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” προκάλεσε κύμα επιδοκιμασιών και χειροκροτημάτων με την ευθεία και γενναία τοποθέτησή του ενάντια στην συνέργεια των κυβερνήσεων Τσίπρα-Μητσοτάκη, που επενδύουν πολιτικά στην λαθρομετανάστευση, το άδειασμα της Ελλάδας από Έλληνες και τον εποικισμό της χώρας από λαθρομετανάστες αιτούντες άσυλο και υπαγωγής στο καθεστώς του πρόσφυγα.

Όλοι γνωρίζουν πως πρόσφυγας δεν μπορεί να νοείται ούτε καν αυτός που προέρχεται από χώρα σε πόλεμο, αν έχει ήδη περάσει μέσα από την Τουρκία που είναι ασφαλής χώρα: εισελαύνοντας στην Ελλάδα παρανόμως, καθίσταται παρανόμως εισερχόμενος και απολύει το δικαίωμα να χαρακτηριστεί ως πρόσφυγας. Η πολιτική που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και βαθαίνει με άγρια χαρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ισχυρούς πάτρωνες στο εξωτερικό, αλλά ελάχιστους υποστηρικτές στον ελληνικό λαό.

Η Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ εξασφάλισε και παραθέτει το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του νέου πολιτικού από την Θεσσαλονίκη, καθώς και ολόκληρο το σχετικό βίντεο:

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι

Τα ενοίκια στην Θεσσαλονίκη έχουν εκτιναχθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα. Θύματα αυτής της τάσης της αγοράς είναι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι βαρύτατα χτυπημένοι από την ανέχεια και την κρίση Έλληνες πολίτες. Μέχρι σήμερα, οι εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό του τσιμεντωμένου πληθωρισμού στις τιμές των ενοικίων οικιακής στέγης δεν ήταν πειστικές: κάποιοι το απέδιδαν στο Airbnb και άλλοι στους φοιτητές που προτιμούν την Θεσσαλονίκη από μικρότερες, περιφερειακές, πόλεις.

Με την αποψινή μου τοποθέτηση, παρουσιάζω επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν πως ένας καθοριστικός παράγοντας στην εκτίναξη και στην διατήρηση των ενοικίων σε μη βιώσιμα επίπεδα είναι ο μηχανισμός φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, με την συμμετοχή και του Δήμου Θεσσαλονίκης, που χρηματοδοτείται από ξένες πηγές.

Από το 2016, υλοποιείται το πρόγραμμα REACT, που αφορά στην προσωρινή
φιλοξενία προσφύγων αιτούντων άσυλο και υποψηφίων για μετεγκατάσταση, με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του Δήμου Θεσσαλονίκης, όμορων δήμων και μη κυβερνητικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Ως τώρα, έχουν φιλοξενηθεί 2.179 άτομα εκ των οποίων 1.192 στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια του προγράμματος λήγει στις 31/12/2019, ωστόσο συζητείται η συνέχισή του, λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων του κ. Αλέξη Τσίπρα και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιβάλει την συνέχιση των λαθρομεταναστευτικών ροών προς το εσωτερικό της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μαζική μίσθωση διαμερισμάτων για τη στέγαση προσφύγων και παράταση των ήδη υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης. Η μίσθωση γίνεται χωρίς δημοπρασία, με την επίκληση του εκτάκτου των συνθηκών. Και ερωτώ: Τί το έκτακτο υφίσταται σε ένα πρόβλημα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και σε ένα πρόγραμμα που εκτελείται από το 2016;

Ως σήμερα, μόνο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, μισθώθηκαν 97 διαμερίσματα. Δηλώνεται πως διαμένουν 400 άτομα. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά αν τα 400 άτομα δεν είναι 1.400. Κανείς δεν ελέγχει πειστικά και κανείς δεν μπορεί να μας πει πως δεν υπενοικιάζονται οι οικείες αυτές σε τρίτους.

Ως Επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη”, θα καταψηφίσω την συνέχιση αυτού του προγράμματος και ιδία τα προς συζήτησιν Θέματα της Ημερησίας Διατάξεως 31, 32, 50, 76, 84 και 90.

Το κάνω με λύπη μου, γιατί η χρονική συγκυρία δεν δίδει περιθώρια διαπραγμάτευσης της νέας Δημοτικής Διοίκησης με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κύριε Δήμαρχε: Στηρίζω την Διοίκησή σας στα πρώτα της βήματα. Αλλά δεν στηρίζω την Κυβέρνηση Μητσοτάκη: την κυβέρνηση που σέβεται την προδοσία της Μακεδονίας και που εποικίζει την Ελλάδα με λαθρομετανάστες.

Το πρόγραμμα REACT (καθώς και η συνέχειά του, το ESTIA II) πάσχει σχεδιαστικά και πολιτικά.

Υποτίθεται ότι στόχος του ήταν να φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο από ελληνικές οικογένειες. Πόσες οικογένειες δέχθηκαν ξένους; ΜΗΔΕΝ. Μηδέν Κυρίες και Κύριοι. Στην Θεσσαλονίκη δεν βρέθηκε ούτε μία ή ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει λαθρομετανάστες σπίτι του. Ούτε ένας από αυτούς που δηλώνουν 40 σπίτια στο Πόθεν Έσχες. Ούτε ένας από αυτούς που φτύνουν τους ταλαιπωρημένους Έλληνες κατάμουτρα και τους συκοφαντούν ως ρατσιστές, απάνθρωπους και κακούς.

Λοιπόν, δεν υφίσταται συναίνεση των τοπικών κοινωνιών ούτε της ανυστερόβουλης κοινωνίας των πολιτών στους στόχους και τις διαδικασίες της επιδοτούμενης υποκατάστασης πληθυσμού στην πόλη της μας. Ποιος ρώτησε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης; Ως Εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή η πρακτική με προβληματίζει και δεν μου είναι γνώριμη. Ως Κοινωνιολόγο, με ξενίζει.

Το γεγονός πως το πρόγραμμα REACT / ESTIA II θα συνεχίσει και θα υπερκαλύψει τον στόχο των 400 διαμερισμάτων αποτελεί μια τεχνητή, τοξική και πληθωριστική επιδότηση της αγοράς ενοικίου στην πόλη μας, που θα συμβάλλει στην συντήρηση των τιμών σε μη αποδεκτά επίπεδα και θα αποτελέσει την κύρια πηγή χρηματοδότησης για την δημιουργία γκέτο στα κεντρικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Στέγαση, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική συνοχή και το εν ισχύι Σύνταγμα της Ελλάδος, που απαιτεί το κράτος να συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών και όχι να επιδοτεί την υπόσκαψή της.

Όραμά μου είναι να αναδεχθεί επιτέλους ο Δήμος Θεσσαλονίκης την ευθύνη που έχει να σώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από το ξεπούλημα.

Τους δημεύουν τα σπίτια οι τράπεζες, τις οποίες ξεπουλήσαμε στους ξένους με αντίτιμο μισό πιάτο άβραστη φακή. Τους γδέρνουν με τον ΕΝΦΙΑ, για να μαζεύονται τα πρωτογενή πλεονάσματα και να φεύγουν με αεροπλάνα, νύχτα, σε κολλαριστά χαρτονομίσματα στην Φρανκφούρτη. Τους διαολοστέλνουν στο εξωτερικό να κάνουν τον μπατίρη, εξευτελισμένο μετανάστη. Και υποκαθιστούν τον πληθυσμό στις γειτονιές που άφησαν έρημες με λαθρομετανάστες, που εισάγουν οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη, πολιτικοί συνεργοί στο έργο των λαθροδιακινητών ψυχών και των Τούρκων που μας κάνουν υβριδικό πόλεμο.

Όραμά μου είναι ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Θέλω να δω τον Δήμαρχο να επισκέπτεται την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θέλω να δω τον Δήμαρχο να ζητάει δάνειο μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Θέλω να δω τον Δήμαρχο να εξασφαλίζει και να ανασκευάζει ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, ώστε να δημιουργηθούν εκατοντάδες νέα σπιτικά για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Θεσσαλονίκης.

Θέλω να δω τον Δήμο Θεσσαλονίκης να τα ενοικιάζει κατά προτεραιότητα σε πολύτεκνες οικογένειες και συνανθρώπους μας από ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες. Θέλω να δω τον Δήμο να κατεβάζει το ενοίκιο με κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στο νοικοκυριό. Θέλω να δω τον Δήμο να προσφέρει τα Κοινωνικά Διαμερίσματα σε τιμή ενοικίου στο 60% του μέσου όρου της τοπικής αγοράς. Θέλω να δω τον Δήμο να ξεπληρώνει το τοκοχρεολύσιο του δανείου πλήρως και χωρίς δαπάνη για τους συνδημότες μας και τον προϋπολογισμό του.

Θέλω να δω την Θεσσαλονίκη, ξανά όρθια, υπερήφανη και ελληνική.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Γιάννη Νασιούλα