Καιρό ήθελα να γράψω για τα δύο Ν της σύγχρονης ελληνικής μας ιστορίας και περίμενα την Μεγάλη Εβδομάδα για να τους την αφιερώσω και να τους τιμήσω για τον λόγο τους και τα έργα τους στην ελληνική κοινωνία.

ebooks grecobooks

Ο τίτλος είναι δανεικός από τα δύο Β της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, τον Βενιζέλο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, όπου ένωσαν, δόξασαν και δίχασαν τον ελληνικό λαό.
Στην σημερινή εποχή που διανύουμε, λόγω έλλειψης επιφανών πολιτικών ανδρών και στρατιωτικών, πέρα ελάχιστων εξαιρέσεων, τη διαφορά κάνουν με ταπεινότητα και με συνέπεια, δύο εξαίρετοι Μητροπολίτες τον έναν τον οποίο έχει την τιμή να δέχεται την ευλογία του και τον μειλίχιο λόγο του, η Αθήνα, και τον άλλον Μητροπολίτη έχει την χάρη να κοινωνεί μαζί του, η Κύπρος.

Πρόκειται σαφώς, για τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαο και τον Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτο.

grecobooks -50%

Χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία, το έργο και την παρουσία στον εκκλησιαστικό αξίωμα άλλων αξιόλογων ιερέων και ιεραρχών, όπως είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος (γνωστός για το συγγραφικό του έργο και την γνώση της ψυχολογίας), ο Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος, ο Αγιορείτης πάτερ Νίκων, ο Αρχιμανδρίτης Σάββας ο Αγιορείτης κ.α. εξαίρεσα αυτά τα δύο πρόσωπα γιατί τα βρήκα ενωτικά, ευεργετικά, δυναμικά, αμετακίνητους και διαπρύσιους κήρυκες των Ελληνικών Αρχών και των Ορθόδοξων Αξιών.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, με όλη την σημασία της λέξεως και την υπόσταση που έχει δώσει ο Θεός, και ένας ‘’φωτισμένος’’ ποιμένας που συνδυάζει τον επιστημονικό λόγο με την ορθόδοξη αλήθεια. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και σπουδαγμένος στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής (όποιος επιθυμεί μπορεί να ψάξει το βιογραφικό του) εγκατέλειψε την αστροφυσική και τον δυτικό τρόπο ζωής για να αφοσιωθεί στη ιερατική τέχνη και τον ορθόδοξο τρόπο ζωής.

Οι γνώσεις του γύρω από την ανατομία, την ψυχική κατάσταση και την υπαρξιακή ταυτότητα του ανθρώπου είναι όλες ‘’πορίσματα’’ ακλόνητης ορθόδοξης πίστεως και ενδελεχής επιστημονικής έρευνας και αφοσίωσης. Κάθε του ομιλία ή συνέντευξη παρουσιάζει ενδιαφέρον για κάθε πιστό χριστιανό ή κάθε προβληματισμένο άνθρωπο και για κάθε ορθολογιστή πολίτη ή κάθε άθεο σκεπτικιστή.

Με σπουδές στη Δύση και στο κέντρο της ορθολογικής σκέψης και της ωφελιμιστικής αντίληψης της ζωής, ο Μητροπολίτης Νικόλαος γνωρίζει εκ βάθους τι είναι το ωφέλιμο για την ανθρώπινη ψυχή του ανθρώπου και τι το μάταιο. Έχει δει με τα μάτια του τον δυτικό κόσμο και έχει ανακαλύψει πως ο κόσμος αυτός δεν έχει ήλιο. Είναι άφθονος σε ύλη και αγαθά αλλά υπολείπεται σε φως και λόγο. Γι’ αυτό άλλωστε προτίμησε να αφήσει την εξερεύνηση των άστρων και του σύμπαντος ώστε να ασχοληθεί με τον κόσμο μας και τα ‘’φυτά’’ που τον κοσμούν, δηλαδή τους ανθρώπους. Εξερευνώντας το σύμπαν, βρήκε τον Θεό εκεί ψηλά. Είναι γνωστό εξάλλου πως ο Θεός δεν ανακαλύπτεται αλλά αποκαλύπτεται.

Στο ευανάγνωστο και ανθρώπινο βιβλίο του ‘’Εκεί που δεν φαίνεται ο Θεός’’, μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για Καρκινοπαθείς Παιδιά καταγράφει τις πονεμένες ιστορίες συνανθρώπων μας, τα αναπάντητα ερωτήματα τους, το άδικο της ζωής και το δίκιο του θεϊκού σχεδίου.

Ο αξιότιμος ποιμένας έχει τοποθετηθεί πολλές φορές σε ομιλίες του γύρω από θέματα που αφορούν την σημερινή κοινωνία μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως την οικογένεια, τον γάμο, την υπογεννητικότητα, την ομοφυλοφιλία κ.α.
Ιδίως για την τελευταία, η οποία έχει ταλαιπωρήσει πολύ την νεολαία και έχει διαφημιστεί πολύ από τους ‘’ιδεολόγους’’ της, ως ιδρυτής του πρώτου Κέντρου Βιοατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας έχει επιστημονική άποψη και μεθοδολογία συνυφασμένη με την Ορθόδοξη Θεολογία και την Ορθόδοξη Ανθρωπολογία. (Ομιλία του με θέμα: Γάμος: Μυστήριο & Καθημερινότητα)

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με τον αστείρευτη έρωτα του για τον Ιησού Χριστό, το μειλίχιο τρόπο ομιλίας του, το λαμπερό χαμόγελο του, την γαλήνια όψη του, τα γαλάζια του μάτια που σε ταξιδεύουν στον ουρανό και τον Ορθό του Λόγο αποτελεί ένα φάρο σωτηρίας της ψυχής μας και ένα φωτισμένο ιεράρχη στα σκοτεινά χρόνια της ‘’δημοκρατίας’’.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος: ‘’To να είσαι Χριστιανός δεν είναι αφετηρία αλλά προορισμός. Εγώ αγωνίζομαι να γίνω Χριστιανός!’’

Ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νέοφυτος αποτελεί το δεύτερο Ν της εκκλησιαστικής μας ζωής στην αγαπημένη και μαρτυρική μας μεγαλόνησο. Το πραγματικό του όνομα, δηλαδή το κοσμικό του όνομα, είναι Όμηρος και αν κάποιος ρίξει μια ματιά στην ιστορία της ζωής του θα δει ότι είχε κάποια κοινά με τον μεγάλο μυθικό μας ήρωα.
Έτσι ίσως να εξηγείται γιατί πολλές φορές φαίνεται σε ομιλίες του με ύφος σκυθρωπό, ταλαιπωρημένο και στενάχωρο παρόλο που δεν χάνει ποτέ το χιούμορ του και ο λόγος του είναι πάντα φωτεινός και ενθαρρυντικό

Ο ίδιος έχει σπουδάσει Νομική και στο δεύτερο έτος σπουδών του γνώρισε τον Άγιο Πορφύριο όπου του άλλαξε την ζωή και τον τρόπο αντίληψης. Έτσι έμαθε στην ζωή του πώς να δίνει ‘’Τα του Καίσαρα, στον Καίσαρα, και τα του Θεού, στον Θεό’’.
Έχει διδαχθεί πλέον πώς να διαχωρίζει τους νόμους των ανθρώπων και τον Νόμο του Θεού και να κάνει αναφορά σε σύγκρουση καθηκόντων όταν οι πρώτοι νόμοι παραβιάζουν τον δεύτερο και στερούν την θρησκευτική ελευθερία των πιστών, όπως ανέφερε τελευταία εν μέσω κρίσης κορονοιού επειδή λειτούργησε στην ενορία του παρά τις απαγορεύσεις της πολιτείας.

Ο ποιμένας της Κύπρου μας δεν είναι ένας απλός μητροπολίτης μιας επαρχιακής πόλης. Πραγματικός μύστης των Ορθοδόξων Μυστηρίων, γνώριμος με την γεωπολιτική επιστήμη και τα αντικρουόμενα συμφέροντα της περιοχής, μελετητής των πατερικών κειμένων και της ελληνικής μας παράδοσης και βαθύς γνώστης της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δεν διστάζει να σταθεί στο ύψος του ως ιερέας, να αποκαλύψει τις πλάνες και τα σχέδια της Νέας Τάξης και να εμψυχώσει τον ποίμνιο του για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται και τις δοκιμασίες που θα περάσουμε, χωρίς φόβο και πάθος, και με αληθινή πίστη και ειλικρινή μετάνοια.

Οι ομιλίες του στην ενορία της Μόρφου για την γεωπολιτική των ισχυρών κρατών και την θεϊκή στρατηγική αποτελούν αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη με ενδιαφέρον στη επιστήμη αυτή και για κάθε κέντρο γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών ερευνών. Διαθέτει μια μοναδική διαύγεια και έναν ευφυή τρόπο να θεολογεί πάνω στα γεωπολιτικά και να κοινωνεί τον Λόγο του Θεού μέσα στον πολιτικό κόσμο. Ο προφητικός λόγος και η γεωπολιτική σκέψη είναι αυτά που τον κατατάσσουν στους ιεράρχες με προσωπικότητα!

Η Μητρόπολη της Μόρφου αποτελεί μια ‘’σχολή’’ φωτός, αλήθειας και μυστηρίου θα λέγαμε, με τον κύριο εκπρόσωπο της να φέρνει τον λόγο των Πατέρων της Ορθοδοξίας στο ευρύ κοινό, να ομιλεί για τα Πάθη και την ομοφυλοφιλία (πριν λίγους μήνες μάλιστα το πολιτικό σύστημα κινήθηκε νομικά εναντίων του επειδή απλώς ανέφερε απόψεις του Αγίου Πορφύριου για το θέμα), για τη νηστεία και τη μετάνοια, τις προφητείες και την Αναλαμπή της Ορθοδοξίας.

Η Ρωμιοσύνη είναι ιδιαίτερα ευλογημένη που έχει την χάρη από τον Τριαδικό Θεό μας να έχει τοποθετήσει δύο τέτοιους ανθρώπους στα δύο άκρα της Ελλάδος μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο έχουν υποστεί διωγμούς και διώξεις από το δημοσιογραφικό και πολιτικό σύστημα των κρατών τους. Δεν είναι επίσης τυχαίο αλλά ίσως μοιραίο ότι ο εν Ελλάδι Μητροπολίτης φέρνει ετυμολογικά την Νίκη του Λαού (Νικόλαος) ενώ ο εν Κύπρου Μητροπολίτης είναι ο νέος ανθός της μεγαλονήσου μας (Νεόφυτος).

Ίσως ο Κύριος να έχει κάποιο σχέδιο για τους άνδρες της σύγχρονης εκκλησιαστικής μας ζωής όπως έχει και για ολόκληρη την Ρωμιοσύνη!

Εμείς, ευλαβικά και ταπεινά, σας ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα μας κι όχι απέναντι μας!


Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)

Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ​Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, ​Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9​. Σελίδες: 311.

€24,38

Originally posted 2020-04-14 15:52:52.