Για να κατανοήσουμε την σημερινή κοινή αναγνώριση Ιταλίας-Ελλάδος για τις θαλάσσιες ζώνες, πρέπει να θέσουμε και να απαντήσουμε δύο ερωτήματα:

  • Γιατί η Ιταλία δεν έβαζε υπογραφή μέχρι σήμερα;
  • Γιατί η Ιταλία υπέγραψε σήμερα;

Οι απαντήσεις πονούν

Οι Ιταλοί ελέγχουν την Ελλάδα μέσα από το διηνεκές της ευρω-μνημόνιο και το κατοχικό υπερ-ταμείο της ελληνικής εθνικής περιουσίας. Η Ιταλία είναι η μόνη από τις μεγάλες δυνάμεις που συνορεύει με την Ελλάδα. Δεν έβαζε την υπογραφή της για αναγνώριση των περιουσιακών μας ζωνών, γιατί μόνο πρόσφατα απέκτησε πλήρη τεκμηρίωση για τον πλούτο που βρίσκεται σ’ αυτές, σε Αιγαίο, Λιβυκό Πέλαγος και Ιόνιο. Η Ιταλία υπέγραψε σήμερα, γιατί πήρε τα ανταλλάγματα που ζήτησε και δεν της εξασφαλίζονται πριν.

Την ελληνική ΑΟΖ ανακήρυξαν… οι Ιταλοί

Η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι αναφαίρετο και αμετρίαστο κυριαρχικό δικαίωμα, που ερίδεται στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο των θαλασσών. Η ανακήρυξη ΑΟΖ γίνεται με απλή ανακοίνωση μονομερώς. Δεν απαιτείται η κοινή συναίνεση τρίτου. Χρειαζόμασταν την Ιταλική υπογραφή για να ανακηρύξουμε ΑΟΖ δυτικά της Ελλάδος; Ποια ανταλλάγματα έδωσε ο κύριος Μητσοτάκης;

Οι Ιταλοί συνομιλούν με τους Τούρκους

Όπως και πριν 100 χρόνια, οι Ιταλοί συνομιλούν με τους Τούρκους. Αν η Ελλάδα θέλει να ανακηρύξει ΑΟΖ ως τα σύνορα με την Τουρκία, οι υπογραφές τους και οι κοινές γνωστοποιήσεις των Ιταλών με τους Έλληνες είναι ανίσχυρες.

Ισχυρό όμως είναι το νομικό και διαδικαστικό προηγούμενο να ανακηρύξουμε θαλάσσιες ζώνες μόνον κατόπιν συμφωνίας τρίτου μέρους. Στην περίπτωση της ανακήρυξης ΑΟΖ της Ελλάδος στο Αιγαίο, αυτό είναι μια ταφόπλακα για τα εθνικά συμφέροντα.

Οι Ιταλοί και όχι οι Τούρκοι ακύρωσαν την συμφωνία με Αλβανία

Πουθενά δεν θα βρείτε το κείμενο που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την χάραξη των συνόρων μας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας προχώρησε στην ακύρωσή του και όσοι λένε πως η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες δεν ακυρώνεται μπορούν να ζητήσουν την απόφαση του Αλβανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου και να την τρίψουν στην μούρη τους μέχρι να κοκκινίσει.

Οι Ιταλοί έβαλαν το χέρι τους και δεν προχώρησε η κοινή αναγνώριση συνόρων μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών. Τα συμφέροντά τους συνέπιπταν με των Τούρκων. Αν αναγνωριζόταν η συνοριακή γραμμή Ελλάδος-Αλβανίας, θα έχαναν ένα διαπραγματευτικό χαρτί: να είναι αυτοί που θα θέσουν τις προδιαγραφές για τέτοιου είδους λύσεις στα σύνορά τους. Όπως ακριβώς έκαναν σήμερα, θέτοντας τις προδιαγραφές για ενδεχόμενη “φωτοτυπία” της συμφωνίας Ιταλίας-Ελλάδος και στην περίπτωση της Αλβανίας.

Το επίδικο μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας δεν είναι ασήμαντο. Μεταξύ μας, ακόμα έχουμε πόλεμο. Τον πόλεμο που κηρύχθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου ΙΙ στις 28 Οκτωβρίου 1940 και υπέγραψε πρώτος ο Πρωθυπουργός του ΟΧΙ Ιωάννης Μεταξάς, αναφωνώντας με δάκρυα στα μάτια: “Πρώτος Εγώ”!

Σε αντίθεση με ό,τι γελοίο μπορεί να έχει διαβάσει κανείς, το εμπόλεμο δεν ήρθη με την ανακοίνωση των πρακτικών ενός υπουργικού συμβουλίου επί Ανδρέα Παπανδρέου. Το εμπόλεμο αίρεται με ισόκυρη πράξη, αίρεται με Προεδρικό Διάταγμα.

Με την Αλβανία είμαστε ακόμη σε πόλεμο. Θα λήξει, όταν οι Ιταλοί βρουν τρόπο να μας επιβάλουν όσα ζητούν ώστε να καθορίσουν αυτοί την διαδικασία και το περιεχόμενο συνόρων και περιουσιακών ζωνών. Οι Ιταλοί, που ελέγχουν μαζί με τους Γερμανούς την Αλβανία.

Ως τότε, θα πρέπει τα ντόπια υπαλληλάκια των ξένων να μας απαντήσουν: πόσο κύρος έχει η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ που δεν υπεγράφη ως οφειλόταν από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας των Σκοπίων; Μοιραζόμαστε ή όχι κοινά σύνορα με τους Σκοπιανούς εμείς οι Έλληνες και οι γείτονές μας Αλβανοί; Ο βόθρος της προδοσίας της Μακεδονίας θα ξεχειλίσει με αποπνικτική οσμή κάτω από τα πόδια μας σύντομα.

Στα εξωτερικά, εθνικόν είναι το αληθές

Στην πεσμένη Ελλάδα ανησυχητικά λιγοστές είναι οι ανεξάρτητες εθνικές φωνές. Για να κατανοήσουμε αν ό,τι υπογράφει ο Νίκος Δένδιας με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι επωφελές για τα εθνικά συμφέροντα, θα πρέπει να μας παρουσιασθεί το αντάλλαγμα που τάξαμε στους Ιταλούς και να μας εξηγηθεί η ενδεχόμενη βλαβερή επίδραση που θα έχει στο εγγύς και μακρινό μέλλον ο σημερινός χειρισμός.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.