Στην οδό Κρίσπου 7, στην πλατεία Ρομφέη Άνω Πόλης, στεγάζεται ίσως η πιο όμορφη βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης.

Το αρχοντικό κτίριο της, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να καλύψει τις οικιστικές ανάγκες του εκάστοτε διοικητή, της τότε τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης. Το 1906 γίνεται ιδιοκτησία της μουφτείας και φιλοξενεί Αμωνίτες στρατιώτες, πρόσφυγες από την Θράκη αλλά και πυροπαθείς της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917.

Το 1928 το κτίσμα περνάει στην κατοχή των αδελφών Λαμπίδη και χρησιμοποιείται ως ξεχωριστές κατοικίες. Αργότερα, το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί δημοτικό σχολείο στον χώρο του μέχρι το 1959, και Λύκειο Αρρένων μέχρι το 1978. Το 1977 χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης και αγοράζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα το ανακηρύσσει διατηρητέο, και μετά την αποκατάσταση του, το 1992, στεγάζει στον χώρο του την Δημοτική Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου παντρεύει στοιχεία νεοκλασικισμού και παραδοσιακής βαλκανικής αρχιτεκτονικής. Αναδεικνύεται έτσι ως ένα πολύ ιδιαίτερο κτίσμα. Οι καμάρες στις εισόδους, τα υψηλά παράθυρα και ταβάνια προδίδουν ένα μεγαλόπρεπο εσωτερικό. Οι σκεπαστοί εξώστες, (χαγιάτι) στοιχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, διαχωρίζουν την πρόσοψη σε πέντε μέρη (ο διαχωρισμός σε μονό αριθμό μερών είναι στοιχείο του κλασικισμού). Τα βαριά περιγράμματα συμπληρώνουν την εικόνα. Η παντελής έλλειψη μπαλκονιών αποπνέει μια αρχοντική εσωστρέφεια.

Το ανακαινισμένο εσωτερικό του είναι παρόμοια μεγαλόπρεπο. Το φως διαχέεται στον χώρο. Οι κατάλευκοι τοίχοι, τα ζεστά ξύλινα πατώματα, τα γυάλινα βιτρό, οι μεγάλες ξύλινες πόρτες παλαιού τύπου, και οι κόκκινες λεπτομέρειες συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό για μελέτη. Το τριώροφο αρχοντικό φιλοξενεί στον πρώτο όροφο την βιβλιοθήκη ενηλίκων με 13.522 συγγράμματα, στον δεύτερο την παιδική βιβλιοθήκη με μια συλλογή 7.588 βιβλίων, τεκμηρίων και σύγχρονου εξοπλισμού, και στον τρίτο, αναγνωστήρια και την κεντρική αίθουσα ομιλιών. Η παιδική βιβλιοθήκη ανακαινίστηκε το 2012 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος Future Library.

Η βιβλιοθήκη δέχεται επισκέπτες καθημερινά. Εκτός της καθιερωμένης μελέτης, πληθώρα εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στον χώρο της. Ενισχυτική διδασκαλία, μαθήματα ξένων γλωσσών, λογοτεχνικές συναντήσεις, και σεμινάρια πληροφορικής είναι κάποιες από αυτές. Το καλοκαίρι, γίνεται μεταφορά στην αυλή του κτιρίου όπου πραγματοποιούνται και μουσικές βραδιές. Τα τελευταία χρόνια, η δράση της βιβλιοθήκης και ο δανεισμός συγγραμμάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η βιβλιοθήκη είναι ο κατάλληλος χώρος για μελέτη, ανεξαρτήτου ηλικίας και επαγγέλματος και κοινωνικής θέσης. Σε συνδυασμό με τα παλιά αρχοντικά αποτελούν ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο.

Originally posted 2020-04-25 18:00:58.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".