Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, που είναι ευρύτερα γνωστό ως Ταμείο Γιούνκερ, συγχρηματοδοτεί με το εντυπωσιακό ποσόν των 180 εκατομμυρίων ευρώ την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου ως σήμερα αιολικού πάρκου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διαμέσου της οποίας διοχετεύονται τα 100 εκατομμύρια αυτής της αναπτυξιακής χρηματοδότησης, υπέγραψε συμφωνία για την εγκατάσταση 179 ανεμογεννητριών, κοντά στην πόλη Πιτεα, στην βόρεια Σουηδία και την περιοχή του Αρκτικού Κύκλου.

Δεν είναι μόνον τα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης που εντυπωσιάζουν: οι γεννήτριες των 3,6 μεγαβάτ, με μήκος φτερών που φτάνει στα 137 μέτρα, δίνουν το στίγμα αυτής της αξιόλογης επένδυσης στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο. Προηγμένες αποψυκτικές τεχνολογίες ενσωματώνονται στο έργο, που αποτελεί την πρώτη φάση του προγράμματος “Markbygden 1101”, της μεγαλύτερης ηλεκτροπαραγωγού εγκατάστασης από αιολική ενέργεια στην Ευρώπη, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2020.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen, δήλωσε σχετικά: “Οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια μέσω της κατασκευής αιολικών πάρκων βοηθούν την πρόσβαση στην οικονομική, καθαρή και ασφαλή ενέργεια. Βέβαια, αυτά τα μεγάλα, καινοτόμα έργα ενέχουν υψηλότερο βαθμό ρίσκου από μέρους των επενδυτών και εδώ είναι που παρεμβαίνει το Πλάνο Επενδύσεων, προσφέροντας εγγυήσεις ώστε να δύνανται οι επενδυτές να συμμετάσχουν”.

Το επενδυτικό πλάνο Γιούνκερ διαθέτει περί τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή την ευμεγέθη και ποιτική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη εξίσου εντυπωσιακών τοπικών, περιφερειακών και εθνικής κλίμακας έργων. Η ως τώρα ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα δεν ήταν εξίσου εντυπωσιακή με αυτήν χωρών όπως η Σουηδία. Προβληματίζει εξίσου η επίδοση της ελληνικής Κυβέρνησης στην διοργάνωση ενός συνεκτικού μηχανισμού που να προσφέρει υποστήριξη σε δυνητικούς επενδυτές και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα συρτάρια των οποίων συσσωρεύονται αξιόλογες επενδυτικές προτάσεις, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον αστείρευτο φυσικό πλούτο της χώρας μας σε πηγή διατηρήσιμης προκοπής για όλους.