Είναι αρχές του 1919. Ξένοι και Έλληνες βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις ειρήνης στο Παρίσι. Έχει μόλις τελειώσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Προσπαθούν να βάλουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να υπογράψει την θανατική της καταδίκη. Αλλά εις μάτην. Την Ελλάδα, για κακή της τύχη, εκπροσωπεί ο αλλοπρόσαλλος άνθρωπος των ξένων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αυτά που συνεχίζει να κάνει στο Παρίσι του 1919 θα χαντακώσουν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό εις τον αιώνα. Οι διεκδικήσεις των Τούρκων στο μισό Αιγαίο εδράζονται επί των διατυπώσεων Βενιζέλου.

Σε ένα από τα ως συνήθως ασυνάρτητα υπομνήματά του εισάγει μια καταστροφική ιδέα: η χερσόνησος της Ανατολίας (Μικρά Ασία) είναι γεωγραφική και οικονομική προέκταση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αυτή είναι η θέση με την οποία ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Λόυντ Τζωρτζ, μόνοι ενάντια σε όλους και ιδίως απέναντι στα στρατιωτικά τους επιτελεία, έσυραν την Ελλάδα να αποβιβαστεί στην Μικρασία τον Μάιο του 1919 και να ανοίξει την τρύπα της κολάσεως για εκατομμύρια Ελλήνων.

Σήμερα, οι Τούρκοι επικαλούνται αυτήν ακριβώς την γεωγραφική ενότητα της χερσονήσου της Ανατολίας με τα νησιά του Αιγαίου.

Αφού χάθηκαν τα πάντα για τον Ελληνισμό, μας έμεινε και αυτό το κακάδι με το μισό Αιγαίο, ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, να το θεωρούν διεκδικούμενο οι Τούρκοι. Ανατολικά από τον άξονα Καβάλα-Κρήτη θεωρούν πως έχουν δικαιώματα. Έχουν στα χέρια τους τα διπλωματικά τεκμήρια με τις τοξικές μπούρδες του Ελευθερίου Βενιζέλου. Και ισχύει πέρα για πέρα πως αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στην υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών μέχρι και την τελική κατάρρευσή της: την υπέγραψε ο Βενιζέλος με τον εαυτό του και ανέλαβε εγγράφως να την επιβάλει μόνον με τα ελληνικά όπλα. Ίσως από τα μεγαλύτερα πολιτικά εγκλήματα του 20ου αιώνα, αν συνυπολογίσουμε πως έσπασε την Ελλάδα στα δύο, έδιωξε τον Βασιλιά Κωνσταντίνο τον Β’ και επέβαλε μακρόχρονη δικτατορία για να επιβάλει αυτή την καταστροφική πολιτική.

Οι Τούρκοι θεωρούν πως ο Μουσταφά Κεμάλ δικαίως οργάνωσε και ηγήθηκε του πολέμου της Ανεξαρτησίας, αλλά μόνον εις το όνομα του Σουλτάνου των Οθωμανών: η υπογραφή που έβαλε να δοθεί το Αιγαίο και τα νησιά του στους Έλληνες δεν είναι νόμιμη. Υπήρξε προϊόν βίας και έξωθεν επιβολής. Το ίδιο ισχύει και για τις πετρελαιοφόρες περιοχές νοτίως της Τουρκίας, στο Ιράκ: Μοσούλη, Κιρκούκ, Βασώρα. Γι αυτό ο κύριος Ερντογάν μιλάει για τα σύνορα της καρδιάς του. Ως Τούρκος, έχει όλα τα δίκια του κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κύριος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συστηματοποίησε και εκφράζει με τον πιο εύγλωττο πολιτικά και τον πιο τεκμηριωμένο νομικά τρόπο αυτές τις μακρόχρονες διεκδικήσεις. Στην Ελλάδα, τα κανάλια τον κοροϊδεύουν και πολλοί Έλληνες τον θεωρούν χαζό.

Είναι οι ίδιοι που δίνουν το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου σε πλατείες και δρόμους.

 

Originally posted 2018-04-17 10:59:40.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.