Με φόντο την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και με αφορμή μία διένεξη για το χειρισμό μιας νομικής υπόθεσης από την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, η Ιρλανδία κινδυνεύει να περιέλθει σε ακυβερνησία. Ο Πρωθυπουργός κύριος Λίο Βαράντκαρ κατέστησε σαφές πως θα αποπέμψει την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πυροδοτώντας πολιτική κρίση, αφού κάτι τέτοιο παραβαίνει τη συμφωνία συνεργασίας των δύο κυβερνητικών κομμάτων.

Τρεις εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, με την Ιρλανδία να έχει δικαίωμα βέτο για τις διαπραγματεύσεις του Brexit -κάτι που μπορεί να επηρεαστεί και από την επίλυση των ζητημάτων μεταξύ Ιρλανδίας – Βρετανίας για τον καθορισμό των συνόρων- προκαλεί εύλογες απορίες η κλιμάκωση της έντασης την παρούσα στιγμή.

Η Ιρλανδία – έχοντας ταλαιπωρηθεί από τη δική της οικονομική κρίση – χρειάστηκε προσπάθεια και χρόνο για να ανακάμψει. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι μετά την πολιτική αστάθεια της Γερμανίας το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης της Ιρλανδίας είναι μία πολύ κακή εξέλιξη που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, πρόκειται να θέσει σε περιπέτειες ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Με δεδομένο ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας νέες εκλογές δεν πρόκειται να οδηγήσουν σύντομα σε σταθερό κυβερνητικό σχήμα.