Η θρέψη της ψυχής είναι αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος. Στις μέρες μας όμως, έχουμε καταναλωθεί μέσα σε μία ευρύτερη έννοια, την επιβίωση. Καλούμαστε να επιβιώσουμε τουλάχιστον προσωπικά. Αυτό δεν αποτελεί  καταστροφική αντίληψη αλλά μια πραγματικότητα.

Όσο καθυστερημένα το αντιλαμβανόμαστε τόσο η κατάσταση χειροτερεύει. Οι επιπτώσεις των αποφάσεών μας θα εκδηλωθούν μετά από 20 χρόνια, οπότε δεν θα βλάψουν εμάς. Θα βλάψουν τα παιδιά μας. Ίδια είναι και η συμπεριφορά μας γύρω από το περιβάλλον.grecobooks-6

Οι υπέρμετρες εκπομπές CO2 κάνουν αρκετά χρόνια για να φτάσουν στην ατμόσφαιρα. Το όζον βρίσκεται  σε μικρή συγκέντρωση μόλις 10ppm. Η τρύπα του όζοντος προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη και είναι ευθεία μπροστά μας. Αυτό είναι θέμα επιβίωσης.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς ως ξεχωριστές προσωπικότητες; Οι τεχνολογίες και το χρήμα δεν είναι απαραίτητα αρνητικές παράμετροι. Οι αποφάσεις μας ορίζουν τις δυνατότητες μας. Η ανθρώπινη δράση είναι αυτή που διαμορφώνει την οικολογική συνείδηση και επιβίωσή μας.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός οφείλει να πρωταγωνιστεί στο σχεδιασμό ενός κτιρίου, όχι όμως καθολικά. Η συνεργασία με την φροντίδα και την ωραιότητα δίνουν πολλά περισσότερα από ένα κτίριο – μηχανή. Αυτό είναι θέμα ευαισθησίας.

Ο όμορφος  χώρος έχει αξία. Η αξία καθορίζει την διάρκεια του κτισμένου χώρου. Μας προδιαθέτει να παραμείνουμε σ’ αυτόν και να τον προστατέψουμε. Αντίστροφα τα διατηρητέα κτίρια ( Εκκλησίες, μνημεία, παραδοσιακά οικήματα)  αποδίδουν αξίες στην κοινωνία. Περιθάλπουν και σταθεροποιούν την κοινωνία αποτελώντας βασικούς πυλώνες.

Από τα κτίρια που μας στεγάζουν λείπει η φροντίδα. Πάσχουν από συνεχείς δυσλειτουργίες και δεν μας ελκύουν. Στα φροντισμένα κτίρια επιθυμούμε την χρόνια παραμονή,  τα κατανοούμε και τα εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Όλα αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία μιας κοινωνίας υγιούς, με όμορφους χώρους και πάγια οικολογική συνείδηση. Μία κοινωνία με παρελθόν, παρόν και μέλλον. 

Χώρος και φροντίδα : Αγαλλίαση ή επιβίωση; Γράφει ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ. Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

Originally posted 2019-02-25 18:54:08.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".