Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η κατάσταση της οικονομίας  βελτιώνεται, γροθιά στο στομάχι είναι τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat για την κατάσταση διαβίωσης των Ελλήνων. Σύμφωνα με έκθεσή της, κατά το 2016 ένας στους τρεις Έλληνες αδυνατούσε να έχει βασικά αγαθά όπως το γεύμα από κρέας ή ψάρι κάθε δύο μέρες, μία έξοδο το μήνα με φίλους ή ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια. Πρώτη στην κατάταξη της έρευνας έρχεται η Ρουμανία με το 50% των πολιτών να είναι σε ανάλογη κατάσταση, ενώ δεύτερη η γειτονική Βουλγαρία με την Ελλάδα να κατέχει την τρίτη θέση πανευρωπαϊκά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πολλά είναι τα οικονομικά προβλήματα στο σύνολο της Ευρώπης, αφού η στροφή της παγκόσμιας οικονομίας και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας έχουν δημιουργήσει μια παγιωμένη οικονομική κρίση.

Το 2016, 75.000.000 Ευρωπαίοι δηλαδή το 16% του πληθυσμού, αντιμετώπισαν σοβαρές οικονομικές και υλικές στερήσεις. Αντιμετώπιση έκτακτων εσόδων, πληρωμή στέγασης, διασκέδαση και διακοπές είναι μόνο μερικά μόνο από τα αναγκαία έξοδα στα οποία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ένα σημαντικό και διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό πολιτών. Είναι προφανές πως όχι μόνο οι φτωχές χώρες αλλά και το σύνολο της ΕΕ κινείται οικονομικά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των ισχυρών και οικονομικής εξαθλίωσης των αδυνάτων. Με την Ελλάδα, να είναι ο μαύρος πρωταγωνιστής.