
Άρον άρον η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα από τα πλέον σκληρά πολυνομοσχέδια στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, προκειμένου να είναι συνεπής στις πέρα από κάθε λογική και εθνικό συμφέρον δεσμεύσεις απέναντι στους ξένους δανειστές.
Όπως την εποχή που οι κυβερνητικοί εταίροι ασκούσαν έντονη κριτική στις προηγούμενες “μνημονιακές” όπως τις χαρακτήριζαν κυβερνήσεις – σχετικά με την ψήφιση υπέρογκων μνημονίων που δεν προλάβαιναν καλά καλά να τα μελετήσουν – έτσι και τώρα, σε μία συνεδρίαση οι βουλευτές καλούνται να πάρουν θέση για ένα πολυνομοσχέδιο που όπως παραδέχθηκε κι ο ίδιος ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα μπορούσε να είναι πολλά αυτοτελή πολυνομοσχέδια.
Σκληρή είναι η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Χρήστος Δήμας ως εισηγητής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για απαξίωση του θεσμού του Κοινοβουλίου. Το ΚΚΕ καταλόγισε στην κυβέρνηση “κοροϊδία” ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε το σύνολο του πολιτικού κόσμου εντός και εκτός κοινοβουλίο, πέραν των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αν και ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε την ανάγκη να είναι όλα έτοιμα και ψηφισμένα μέχρι το επόμενο Eurogroup, πολλά σημαντικά στοιχεία του πολυνομοσχεδίου, όπως σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, δεν ανήκουν καν στις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Με αφορμή τη σημερινή διαδικασία, το ΠΑΜΕ χθες προχώρησε σε επεισοδιακή κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας. Εκεί η κυρία Αχτσιόγλου – που με αριστερή και φιλεργατική ρητορική έχτισε την πολιτική της καριέρα όπως γενικότερα ο Σύριζα υφάρπαξε την ψήφο των Ελλήνων – ομολόγησε με κυνισμό πως δεν θα κάνει βήμα πίσω στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Στις ανακοινώσεις των εργατικών σωματείων τονίζεται πως η σημερινή κυβέρνηση έσπασε κάθε ρεκόρ επιβολής ακραίας μορφής καπιταλιστικών πολιτικών. Εξάλλου ο νέος νόμος για το δικαίωμα στην απεργία είναι ένα μόνο από τα σχέδια της κυβέρνησης που εκτελεί εντολές σκοτεινών κέντρων και όχι εταίρων δανειστών.