Η  Κυριακή Πιτσιόρλα μας εξηγεί

45119847_307307016522415_3281966849415184384_n

Σήμερα στο “P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S” συζητάμε με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλαρμονικών ,Χορωδιών και Ορχηστρών Ελλάδος κα Ξένια Τζάτζου ,καθώς και με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του 10ου  Φεστιβάλ Φιλαρμονικών,Χορωδιών & Ορχηστρών Ελλάδος,  κα Κυριακή Πιτσιόρλα!      Ως  απόφοιτος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων -στο τμήμα Μουσικών Σπουδών- ήταν αναμενόμενο να προταθεί ομόφωνα από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλαρμονικών, Χορωδιών & Ορχηστρών Ελλάδος κα Ξένια Τζάτζου ,-καθώς και  από το Διοικητικό Συμβούλιο- η δυναμική παρουσία ενός πολλά υποσχόμενου νέου ανθρώπου, ως η κύρια συντονίστρια ενός σπουδαίου Μουσικού γεγονότος !Αναφέρομαι φυσικά στο 10ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών,Χορωδιών& Ορχηστρών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) ,Τουρισμού- ΕΟΤ καθώς επίσης και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας . 

 

Λ.Κ.-Κα Πιτσιόρλα πότε ξεκίνησε όλο αυτό;

Κ.Π.-  Το 2015 μου προτάθηκε ομόφωνα όπως προλογίσατε να συντονίσω όλη τη διοργανωτική διαδικασία ,ώστε να λάβει χώρα το 7ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Χορωδιών & Ορχηστρών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Λ.Κ.- Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε κυρίως; Το είδατε σαν πρόκληση; Ένα προσωπικό στοίχημα ας πούμε;

Κ.Π.- Με εμπνέει  το πώς γίνονται τα πράγματα. Η μύηση κατά την εξελικτική διαδικασία. Από τη σύλληψη της ιδέας, έως και την υλοποίησή τους. Αναλογιστείτε και την ευθύνη του τότε εγχειρήματος .Ήταν η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ θα μετακόμιζε στις αίθουσες του Μουσικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Ενθουσιασμός από τη μία πλευρά, αλλά και εγκράτεια , στο να υπηρετήσω στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου ,την ευκαιρία που μου δόθηκε και φυσικά να τιμήσω την εμπιστοσύνη απέναντι στο πρόσωπο μου,γιατί δεν είχα παρόμοια εμπειρία!

Λ.Κ.- Όπως έδειξε η ιστορία το Φεστιβάλ έκανε πάταγο σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να γίνει θεσμός πλέον στις μουσικές συνειδήσεις. Πείτε μου , πόσο δύσκολο είναι να διοργανώσει κάποιος ένα Φεστιβάλ αυτού του βεληνεκούς;

Κ.Π.- Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ,γιατί έχεις να συντονίσεις έμψυχο υλικό 55 τμημάτων ,σε αμείλικτα χρονικά πλαίσια! Όλα πρέπει να γίνουν τέλεια εν τη γενέσει τους. Από τη γραμματειακή υποστήριξη , μέχρι τη τεχνική υποδομή , το στήσιμο και το συντονισμό των συντελεστών! Πολύτιμος σύμμαχος μου καθόλα τη διάρκεια ήταν η αγαπημένη συνάδελφος και μέντορας μου κα Ξένια Τζάτζου, η οποία πραγματικά μου έδειξε τους σωστούς τρόπους να αντιληφθώ γρήγορα το ρόλο μου και τις απαιτήσεις αυτού! Οι Αντιδράσεις των τμημάτων με την ανακοίνωση της εν δυνάμει παρουσίας τους να βρεθούν επάνω στη σκηνή του Μεγάρου, ήταν πάνω από ενθαρρυντικές! Αυτό υπήρξε κινητήριος δύναμη ,για να ισχυροποιηθούν τα κίνητρα μου , ώστε να αναλάβω την ευθύνη μίας τέτοιας διοργάνωσης!

Λ.Κ.- Η απήχηση ήταν τρομακτική σε μέγεθος  τόσο στο κοινό , όσο και στα τμήματα .Έφυγαν άπαντες ενθουσιασμένοι και με τις καλύτερες εντυπώσεις! Σημειωτέον ότι οι συμμετοχές του Εξωτερικού , ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και τολμηρές θα μπορούσα να πω!

(Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι βίωσα τη μοναδική εμπειρία ως θεατής αυτού του συγκλονιστικού μουσικού δρώμενου δύο φορές ως τώρα. Μία φορά στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα! Το συστήνω ανεπιφύλακτα ιδιαιτέρως σε γονείς με μικρά παιδιά , ώστε να εμποτίσουν στην ψυχούλα τους το σπόρο, για το φως της μουσικής)

ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΨΥΧΗΣ ΜΗ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ!!!

Κ.Π.- Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε αμφίδρομα μία καλή σκηνική χημεία .Τμήματα και κοινό συνενώθηκαν! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να νιώσουμε όλοι, ότι συντελέσαμε να δημιουργηθεί κάτι σπουδαίο! Η πείρα της Προέδρου , η δική μου φρέσκια προσέγγιση , η ομοψυχία καθώς και η καλή διάθεση και συνεργασία που εισπράξαμε, στάθηκαν οι κύριοι λόγοι που πιστέψαμε σε αυτό και το αγαπήσαμε από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή! Μας τίμησαν με την παρουσία τους τμήματα από την Περσία, την Αίγυπτο και από την Π.Γ.Δ.Μ.

 Λ.Κ.- Άρα υπήρχε απ ‘ ότι αντιλαμβάνομαι πέραν της ψυχαγωγίας , -ως τροφός των ανωτέρων πεδίων της ψυχής- και πολιτιστικό αντιδάνειο με ενωτικό στοιχείο τη μουσική και τους υπέροχους κόσμους της. Όλο αυτό σε συγκερασμό  με τη βίωση  του Φεστιβάλ, έθεσε από μόνο του τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, ώστε να μεταφερθεί-λίγους μήνες μετά-  και στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών;

Κ.Π.-  Ήταν το φυσικό επακόλουθό η Αθήνα , γιατί τμήματα που αδυνατούσαν λόγω “budget” να ταξιδέψουν έως τη Θεσσαλονίκη μετά την επιτυχία με την οποία στέφτηκε  το πρώτο Φεστιβάλ , μας πρότειναν περιχαρείς -ότι οφείλουμε- να διοργανώσουμε το αντίστοιχο στην Αθήνα. Με σεβασμό, και επειδή είμαστε και οι ίδιοι μουσικοί ,σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα εμφανίσεων ,για ανθρώπους της μουσικής που δίνει χώρο και χρόνο μίας σκηνικής ανάσας ,ώστε το εκάστοτε τμήμα να προβάλει όσο πιο σωστά και άρτια μουσικά  και τεχνικά  γίνεται τη δουλειά του. Δε σας κρύβω ότι ένιωσα ανασφάλεια, γιατί-έως τότε-  δεν γνώριζα τη συμπεριφορά του Αθηναϊκού κοινού , που μάλιστα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Αποδείχτηκε ιδιαιτέρως μουσικόφιλο και ευγενές!  Το Συνειδητοποίησα από την ένθερμη υποδοχή που επιφύλαξε στο τμήμα που είχαμε από το Ισραήλ και την Ουκρανία. Γιατί κάθε τμήμα δίνει διαφορετικό ηχόχρωμα και αποτυπώνει τη μουσική του σφραγίδα με τον παλμό της εκφραστικότητας του. Σ’ εκείνο λοιπόν το χειροκρότημα είδα ότι υπάρχει μουσική Παιδεία και πρόσφορο έδαφος ,για καινοτόμα έργα και δράσεις επάνω στη μουσική ,λόγω αντίληψης και αισθητικής καθαρά!

Λ.Κ- Ορμώμενη από αυτό που μόλις είπατε ,σας θέτω ευθέως την ερώτηση. Αύριο ξεκινάει το Φεστιβάλ, γιατί πρέπει κάποιος να έρθει να το παρακολουθήσει. Θα υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συμμετοχή;

Κ.Π.- Φέτος έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε τη China  Guangzhou Philharmonic Choir”. To συγκλονιστικό είναι ότι πρόκειται, για μία χορωδία 35 ατόμων, η οποία αποτελείται από τον πρωτόγνωρο σκηνικά συνδυασμό μητέρας και παιδιού. Αυτός ο άρρηκτος δεσμός ψυχικής και βιολογικής σύνδεσης  , αυτό το πρωτόλειο συναίσθημα της κοσμογονικής συνήχησης μεταφέρεται στους θεατές με έναν τρόπο μαγικό!

 

45121877_307346043185179_2797698330329612288_n.jpg

Λ.Κ- (Σ’ αυτό το σημείο παραδίδω τη λεκτική σκυτάλη στην Πρόεδρο, η οποία αποσαφήνισε ,ότι θέλει να απαντήσει μόνο στη συγκεκριμένη ερώτηση).

Αλήθεια κα Τζάτζου, οι κρατικοί φορείς  που σχετίζονται με την πολιτιστική ταυτότητα και προσέγγιση του χώρου, συνδράμουν; Είναι αρωγοί σε όλη αυτή την υπέροχη προσπάθεια που κάνετε εδώ και δεκαετίες;

 

jenia plessas.jpg

Εδώ η κα Τζάτζου Ξένια με τον  υπέροχο Μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα

Ξ.Τ.- Δυστυχώς εισπράττουμε μία αρνητικά διακείμενη στάση των υπεύθυνων φορέων  απέναντι σε κάθε πολιτιστική δράση που δημιουργούμε με τοπόσημο τη Θεσσαλονίκη , και εύλογα αναρωτιόμαστε το γιατί! Ας είμαστε ειλικρινείς πάνω απ΄όλα εμείς οι ίδιοι με τους εαυτούς μας. Το  Φεστιβάλ παίρνει σάρκα και οστά χάριν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των τμημάτων και της συντονιστικής ομάδας της διοργάνωσης. Μακάρι να είχαμε κοντά μας  -πιο ουσιαστικά_ είτε το Δήμο , είτε την Περιφέρεια, ώστε να διευκολύνει το έργο μας- όπως είθισται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες- και να μην αντιμετωπίζαμε δυσκολίες που δημιουργούν προβλήματα και δυστοκίες! Διοργανώνω μαζί με την ομάδα μου εδώ και αρκετές δεκαετίες το Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Χορωδιών και Ορχηστρών Ελλάδος και όλο αυτό ξεκίνησε από την αγάπη κάποιων μουσικών να αποδώσουν φόρο τιμής στη Μουσική ,όπως της αξίζει! Τα τμήματα είναι υψηλού μουσικού επιπέδου .Γίνεται αξιολόγηση πριν συναποφασίσουμε με την κα Πιτσιόρλα ποια θα επιλέξουμε! Γίνεται η αίτηση από το ενδιαφερόμενο τμήμα και εάν πληροί τα κριτήρια εντάσσεται στο οργανόγραμμα του “stage plan”. Aκόμα και νεοσύστατες χορωδίες χωρίς πρότερη εμπειρία μπορούν να συμμετέχουν. Αφιέρωσα μία ολόκληρη ζωή , ώστε να γίνει ένα γερό οικοδόμημα . Θέλουμε οι νέοι μας να πηγαίνουν στα ωδεία, να διδάσκονται μουσική να είναι δημιουργικά ανήσυχοι! Να περάσει μέσα στα κύτταρα των πεποιθήσεών τους , ότι η μουσική δεν είναι απλά τρόπος σκέψης, αλλά τρόπος ζωής! Γι ‘ αυτό και Θέλω να έχω του φορείς , τον κρατικό μηχανισμό δίπλα μας!Επίσης θέλω να δώσω ιδιαίτερη μνεία στους μαθητές μου και στους πάσα φύσιν εθελοντές .Τους ευχαριστώ θερμά,για την πολύτιμη συμβολή τους!

Λ.Κ. κα Πιτσιόρλα επανέρχομαι σε σας .(Σας ευχαριστώ κα Τζάτζου)! Λίαν προσφάτως είδαμε και τη “συγγραφική σας ψυχή” με το βιβλίο «Το Παπάφειο Ορφανοτροφείο και η Φιλαρμονική του» , από τις εκδόσεις Μέθεξις. Θέλετε να μας μας πείτε δυο λόγια για την επιστημονική σας προσέγγιση ;

 Κ.Π.- Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου, αναφέρομαι κυρίως στην προσφορά και στο ρόλο που έπαιξε το ’’ Παπάφειο’’ ως αναγεννητής και συνεχιστής της πνευματικής ανάταξης ,ώστε να διατηρηθεί μέχρι σήμερα –στους τροφίμους του-ζωντανή η διδασκαλία και η ενασχόληση τους με τη μουσική. Όλο αυτό γίνεται μέσα από ένα σκανάρισμα των ιστορικών ,γεωγραφικών ,γλωσσικών ,πολιτιστικών και εθνοτικών στοιχείων με συνιστώσα τη μουσική!

45109414_307350823184701_2102095271134494720_n

 

Θα ήθελα 5 λέξεις από το Αξιακό σας σύστημα,για την παρακαταθήκη κινήτρων και κάπως έτσι να κλείσουμε τη συνέντευξη, μα πρωτίστως να σας ευχαριστήσουμε ,για όσα μοιραστήκατε μαζί μας!

1.Ειλικρίνεια

2.Αξιοπρέπεια

3. Αυταγάπη όπως πρέσβευε και ο “Charlie Chaplin

4.Αρμονία

5.Αγάπη

 

 Λ.Κ.- Να κλείσουμε με το μότο της ζωής σας;

 

Ξ.Τ. & Κ.Π.- “ΦΤΑΣΕ ΟΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ”!!!

 

 

Σας ευχαριστώ θερμά και τις δύο !Καλή επιτυχία από καρδιάς!

Με αγάπη

Λένα

Originally posted 2018-11-01 14:29:27.