medical-experts coronavirus 2019

Παρακάτω είναι η λίστα μας με δώδεκα ιατρικούς εμπειρογνώμονες των οποίων οι απόψεις σχετικά με την έκρηξη του Νέου Κορονοϊού 2019 έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες αφηγήσεις των μέσων μαζικής τρομοκράτησης.

Sucharit Bhakdi

Ο Δρ. Sucharit Bhakdi είναι ειδικός στη μικροβιολογία. Διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Mainz και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας και Υγιεινής και ένας από τους πιο γνωστούς ερευνητές στη γερμανική ιστορία.

grecobooks -50%

“Φοβόμαστε ότι 1 εκατομμύριο μολύνσεις με τον νέο ιό θα οδηγήσουν σε 30 θανάτους την ημέρα κατά τις επόμενες 100 ημέρες. Αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι 20, 30, 40 ή 100 ασθενείς θετικοί για φυσιολογικούς κοροναϊούς ήδη πεθαίνουν καθημερινά.

[Τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του COVID19] είναι γκροτέσκα, παράλογα και πολύ επικίνδυνα […] Το προσδόκιμο ζωής εκατομμυρίων μειώνεται. Ο τρομακτικός αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία απειλεί την ύπαρξη αμέτρητων ανθρώπων. Οι συνέπειες στην ιατρική περίθαλψη είναι βαθιές. Έχουν ήδη μειωθεί οι υπηρεσίες σε ασθενείς που έχουν ανάγκη, οι λειτουργίες ακυρώνονται, οι πρακτικές είναι άδειες, το προσωπικό των νοσοκομείων μειώνεται. Όλα αυτά θα επηρεάσουν βαθιά ολόκληρη την κοινωνία μας.

Cover

Όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν στην αυτοκαταστροφή και στη συλλογική αυτοκτονία που βασίζεται σε τίποτα άλλο παρά στον φόβο”.

Αγορά Βιβλίου: Κωνσταντίνου Ζαβιτσιάνου: Αι αναμνήσεις του εκ της ιστορικής διαφωνίας Βασιλέως Κωνσταντίνου και Ελευθερίου Βενιζέλου όπως την έζησε (1914-1920) | Πρώτος Τόμος

Κωνσταντίνου G. Ζαβιτσιάνου. Αι αναμνήσεις του εκ της ιστορικής διαφωνίας Βασιλέως Κωνσταντίνου και Ελευθερίου Βενιζέλου όπως την έζησε (1914-1920) | Πρώτος Τόμος. Σελ. 254. ISBN: 978-618-5383-17-6

€15,90

Wolfgang Wodarg

Ο Δρ Wolfgang Wodarg είναι Γερμανός γιατρός που ειδικεύεται στην Πνευμονολογία, πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2009 ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για υποτιθέμενες συγκρούσεις συμφερόντων σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία γρίπης των χοίρων.

“Οι πολιτικοί δικάζονται από επιστήμονες … επιστήμονες που θέλουν να είναι σημαντικοί, να κερδίσουν χρήματα για τα ιδρύματά τους. Οι επιστήμονες που κολυμπούν απλά στο mainstream και θέλουν το συμφέρον τους […] Και αυτό που λείπει τώρα είναι ένας ορθολογικός τρόπος να κοιτάς τα πράγματα.

Θα πρέπει να θέτουμε ερωτήσεις όπως “Πώς βρήκατε ότι ο ιός ήταν επικίνδυνος;”, “Πώς ήταν πριν;”, “Δεν είχαμε το ίδιο πράγμα πέρυσι;”, “Είναι κάτι καινούργιο;”

Αυτό λείπει”.

Πρίγκηπας Νικόλαος: Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος – Άρθρα στην Παρισινή Επιθεώρηση (Δωρεάν Αποστολή)

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος – Άρθρα στην Παρισινή Επιθεώρηση – Ά Παγκόσμιος Πόλεμος, Εθνικός Διχασμός, Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Του Πρίγκιπος Νικολάου. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Πρώτη Έκδοση: 1927. ISBN: 978-618-5383-09-1

€12,72

Joel Kettner

Ο Δρ. Joel Kettner, καθηγητής Κοινοτικών Επιστημών Υγείας και Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, πρώην Υπεύθυνος Δημόσιας Υγείας στην επαρχία Μανιτόμπα και Ιατρικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τις Μολυσματικές Νόσους.

“Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο, τίποτα πουθενά κοντά σε αυτό. Δεν μιλώ για την πανδημία, επειδή έχω δει 30 από αυτές, μία κάθε χρόνο. Ονομάζεται γρίπη. Και άλλοι ιοί αναπνευστικών ασθενειών, δεν γνωρίζουμε πάντα τι είναι. Αλλά δεν έχω δει ποτέ αυτή την αντίδραση και προσπαθώ να καταλάβω γιατί.

Ανησυχώ για το μήνυμα προς το κοινό, για το φόβο να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους, να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους ανθρώπους, να κουνήσουν τα χέρια τους, να έχουν συναντήσεις με τους ανθρώπους. Ανησυχώ για πολλές, πολλές συνέπειες που σχετίζονται με αυτό.

Στο Hubei, στην επαρχία Hubei, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες περιπτώσεις και οι θάνατοι κατά πολύ, ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν είναι 1 ανά 1000 άτομα και ο πραγματικός αριθμός θανάτων που αναφέρθηκαν είναι 1 ανά 20.000. Έτσι ίσως αυτό θα βοηθήσει να τεθούν τα πράγματα σε προοπτική”.

Αγορά Βιβλίου: Γεώργιος Στρέιτ | Απομνημονεύματα – Τόμος Α’ (Δωρεάν Αποστολή)

Γεώργιος Στρέιτ | Απομνημονεύματα – Μέρος Α’. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. SBN: I978-618-83820-9-1

€15,90

Ιωάννης Ιωαννίδης

Ο Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Ιατρικής, Έρευνας και Πολιτικής για την Υγεία και της Βιοϊατρικής Επιστήμης Δεδομένων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και καθηγητής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης του Στάνφορντ και συν-διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Meta-Research στο Stanford (METRICS).

Είναι επίσης ο αρχισυντάκτης της Ευρωπαϊκής Εφημερίδας Κλινικής Έρευνας. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts.

Ως γιατρός, επιστήμονας και συγγραφέας έχει κάνει συμβολές σε τεκμηριωμένη ιατρική, επιδημιολογία, επιστήμη δεδομένων και κλινική έρευνα. Επιπλέον, πρωτοστάτησε στον τομέα της μετα-έρευνας. Έχει δείξει ότι μεγάλο μέρος της δημοσιευμένης έρευνας δεν πληροί καλά επιστημονικά πρότυπα αποδείξεων.

“Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με SARS-CoV-2 είναι δυσανάλογα αυτοί με σοβαρά συμπτώματα και κακές εκβάσεις. Καθώς τα περισσότερα συστήματα υγείας έχουν περιορισμένη ικανότητα δοκιμής, η προκατάληψη της επιλογής μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί στο εγγύς μέλλον.

Η μία κατάσταση όπου δοκιμάστηκε ένας ολόκληρος, κλειστός πληθυσμός ήταν το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και οι επιβάτες καραντίνας του. Το ποσοστό θνησιμότητας της περίπτωσης ήταν 1,0%, αλλά ήταν ένας ηλικιωμένος πληθυσμός, όπου ο θάνατος από το Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος.

Μπορεί το ποσοστό θνησιμότητας των περιπτώσεων Covid-19 να είναι τόσο χαμηλό; Όχι, λένε κάποιοι, δείχνοντας το υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων. Ωστόσο, ακόμη και μερικοί λεγόμενοι κορανοϊοί ήπιοι ή συνηθισμένοι κροατοϊοί που έχουν γίνει γνωστοί εδώ και δεκαετίες μπορούν να έχουν τα ποσοστά θνησιμότητας ως 8% όταν μολύνουν τους ηλικιωμένους σε νοσηλευτικά σπίτια.

Εάν δεν γνωρίζαμε για έναν νέο ιό εκεί έξω και δεν είχαμε ελέγξει τα άτομα με δοκιμές PCR, ο αριθμός των συνολικών θανάτων που οφείλονται σε «ασθένεια που μοιάζει με γρίπη» δεν θα φαινόταν ασυνήθιστος φέτος. Το πολύ, ίσως να παρατηρήσαμε ότι η γρίπη αυτή τη σεζόν φαίνεται να είναι κάπως χειρότερη από το μέσο όρο.

“Ένα φιάσκο στην κατασκευή; Καθώς η πανδημία του κοροναϊού παραμένει σταθερή, παίρνουμε αποφάσεις χωρίς αξιόπιστα δεδομένα “, Stat News, 17 Μαρτίου 2020

Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν | Απομνημονεύματα (Δωρεάν Αποστολή)

Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν | Απομνημονεύματα, Τόμος Α’. Πρώτη Έκδοση 1948. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2019. Σελ. 390. ISBN: 978-618-5383-23-7

€18,02

Yoram Lass

Ο Δρ Yoram Lass είναι ισραηλινός γιατρός, πολιτικός και πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας. Εργάστηκε επίσης ως Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 παρουσίασε την επιστημονική τηλεοπτική εκπομπή Tatzpit.

“Η Ιταλία είναι γνωστή για την τεράστια νοσηρότητά της σε αναπνευστικά προβλήματα, περισσότερες από τρεις φορές σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στις ΗΠΑ περίπου 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν σε μια κανονική εποχή της γρίπης και μέχρι στιγμής 40-50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κοροναϊό, οι περισσότεροι από αυτούς σε γηροκομείο στο Kirkland της Ουάσινγκτον.

Σε κάθε χώρα, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από τακτική γρίπη σε σύγκριση με αυτούς που πεθαίνουν από τον κοροναϊό.

… υπάρχει ένα πολύ καλό παράδειγμα που όλοι ξεχνάμε: τη γρίπη των χοίρων το 2009. Ήταν ένας ιός που έφτασε στον κόσμο από το Μεξικό και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβολιασμός εναντίον του. Αλλά τί; Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε Facebook ή εκεί ίσως ήταν, αλλά ήταν ακόμα στα σπάργανα. Ο κοροναϊός, αντίθετα, είναι ένας ιός με δημόσιες σχέσεις.

Όποιος πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις τελειώνουν τους ιούς είναι λάθος.

Συνέντευξη στο Globes, 22 Μαρτίου 2020

Αγορά Βιβλίου: Βίκτωρ Δούσμανης | Απομνημονεύματα (Δωρεάν Αποστολή)

Βίκτωρ Δούσμανης | Απομνημονεύματα – Ιστορικές σελίδες τας οποίας έζησα. Πρώτη Έκδοση 1946. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2020. Σελ 487. ISBN: 978-618-5383-25-1

€24,38

Pietro Vernazza

Ο Δρ Pietro Vernazza είναι ελβετός ιατρός που ειδικεύεται στις λοιμώδεις νόσους στο Καντονικό Νοσοκομείο St. Gallen και καθηγητής της Πολιτικής Υγείας.

“Έχουμε αξιόπιστα στοιχεία από την Ιταλία και ένα έργο επιδημιολόγων, το οποίο έχει δημοσιευθεί στο φημισμένο επιστημονικό περιοδικό <Science>, το οποίο εξέτασε την εξάπλωση στην Κίνα. Αυτό καθιστά σαφές ότι περίπου 85 τοις εκατό όλων των λοιμώξεων έχουν συμβεί χωρίς κανέναν να παρατηρήσει τη μόλυνση. Το 90% των νεκρών ασθενών είναι επαληθεύσιμα άνω των 70 ετών, 50% σε ηλικία 80 ετών.

Στην Ιταλία, ένας στους δέκα ανθρώπους που διαγνώστηκαν πεθαίνουν, σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής δημοσίευσης, που είναι στατιστικά ένας στους 1.000 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί. Κάθε μεμονωμένη περίπτωση είναι τραγική, αλλά συχνά – παρόμοια με την εποχή της γρίπης – επηρεάζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους.

Εάν κλείσουμε τα σχολεία, θα εμποδίσουμε τα παιδιά να γίνουν γρήγορα άνοσοι.

Θα πρέπει να ενσωματώσουμε καλύτερα τα επιστημονικά δεδομένα στις πολιτικές αποφάσεις.

Συνέντευξη στο St. Galler Tagblatt, 22 Μαρτίου 2020

Αγορά Βιβλίου: Τα πενήντα χρόνια της ζωής μου (Δωρεάν Αποστολή)

Τα πενήντα χρόνια της ζωής μου. Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδος. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Πρώτη Έκδοση: 1926. Διαστάσεις: 17Χ24. Σελ. 472. ISBN: 978-618-5383-19-0

€24,38

Frank Ulrich Montgomery

Ο Frank Ulrich Montgomery είναι Γερμανός ακτινολόγος, πρώην Πρόεδρος του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.

“Δεν είμαι οπαδός του κλειδώματος. Όποιος επιβάλλει κάτι τέτοιο πρέπει επίσης να πεί πότε και πώς θα το πάρει πίσω. Δεδομένου ότι πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό, αναρωτιέμαι πότε θα επιστρέψουμε στο φυσιολογικό; Δεν μπορείτε να κρατήσετε τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας κλειστά μέχρι το τέλος του έτους. Επειδή θα χρειαστεί τουλάχιστον τόσο πολύ μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Η Ιταλία επέβαλε κλείδωμα και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Έφθασαν γρήγορα τα όρια χωρητικότητας τους, αλλά δεν επιβράδυναν τον ιό να εξαπλωθεί εν μέσω περιορισμών.

Συνέντευξη στον στρατηγό Anzeiger, 18 Μαρτίου 2020

Αγορά Βιβλίου: Μικρασιατική Καταστροφή – Η επανάληψη της δίκης των Έξι και η αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – Η επανάληψη της Δίκης των Έξι και η αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου. Πρόλογος-Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία. Σελ. 360. ISBN: 978-618-83820-4-6

€18,02

Hendrik Streeck

Ο καθηγητής Hendrik Streeck είναι Γερμανός ερευνητής του HIV, επιδημιολόγος και κλινικός ερευνητής. Είναι καθηγητής της ιολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας και Έρευνας για το HIV, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

“Το νέο παθογόνο δεν είναι τόσο επικίνδυνο, είναι ακόμη λιγότερο επικίνδυνο από το Sars-1. Το ιδιαίτερο πράγμα είναι ότι το Sars-CoV-2 αναπαράγεται στην περιοχή του άνω λαιμού και είναι λοιπόν πολύ πιο μολυσματικό επειδή ο ιός πηδάει από το λαιμό στο λαιμό, έτσι να το πω. Αλλά αυτό είναι επίσης ένα πλεονέκτημα: Επειδή το Sars-1 αναπαράγεται στους βαθιούς πνεύμονες, δεν είναι τόσο μολυσματικό, αλλά σίγουρα μολύνει τους πνεύμονες, γεγονός που το καθιστά πιο επικίνδυνο.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι οι θάνατοι του Sars-CoV-2 στη Γερμανία ήταν αποκλειστικά γέροι. Στο Heinsberg, για παράδειγμα, ένας 78χρονος άνδρας με προηγούμενες ασθένειες πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια και χωρίς τη συμμετοχή του Sars-2 στον πνεύμονα. Από τότε που μολύνθηκε, εμφανίζεται φυσικά στις στατιστικές Covid 19. Αλλά το ερώτημα είναι αν θα είχε πεθάνει ούτως ή άλλως, ακόμα και χωρίς το Sars-2.

Συνέντευξη στο Frankfurter Allgemeine, 16 Μαρτίου 2020

Αγορά Βιβλίου: Η Ελλάς εν Μικρά Ασία (Δωρεάν Αποστολή)

Η Ελλάς εν Μικρά Ασία. Ξενοφών Στρατηγός. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Πρώτη Έκδοση: 1925. Σελ. 489. ISBN: 978-618-5383-16-9

€24,38

Yanis Roussel

Ο Δρ Yanis Roussel et. al. – Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Νοσοκομειακής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας και το Institut de Recherche pour le Développement, Assistance Publique-Hôpitaux de Marseille, που διεξήγαγε μια μελέτη αξιολόγησης από ομοτίμους για τη θνησιμότητα από το Coronavirus για την κυβέρνηση της Γαλλίας στο πλαίσιο των «Επενδύσεων για το πρόγραμμα “Μέλλον”.

“Το πρόβλημα του SARS-CoV-2 είναι πιθανώς υπερεκτιμημένο, δεδομένου ότι 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αναπνευστικές λοιμώξεις κάθε χρόνο σε σύγκριση με λιγότερο από 4000 θανάτους για το SARS-CoV-2 τη στιγμή της συγγραφής.

Η μελέτη αυτή συνέκρινε το ποσοστό θνησιμότητας του SARS-CoV-2 στις χώρες του ΟΟΣΑ (1,3%) με το ποσοστό θνησιμότητας των κοινών κοροναϊών που εντοπίστηκαν σε ασθενείς με AP-HM (0,8%) από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως τις 2 Μαρτίου 2020. και η τιμή Ρ ήταν 0,11 (δεν είναι σημαντική).

… πρέπει να σημειωθεί ότι οι συστηματικές μελέτες άλλων κοροναϊών (αλλά όχι ακόμη για το SARS-CoV-2) έχουν διαπιστώσει ότι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων είναι ίσο ή ακόμη υψηλότερο από το ποσοστό των συμπτωματικών ασθενών. Τα ίδια δεδομένα για το SARS-CoV-2 μπορεί σύντομα να είναι διαθέσιμα, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω τον σχετικό κίνδυνο που σχετίζεται με αυτή τη συγκεκριμένη παθολογία.

“SARS-CoV-2: fear versus data”, International Journal of Antimicrobial Agents, 19th March 2020

Αγορά Βιβλίου: Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος – Θρύλος και Ιστορία (Δωρεάν Αποστολή)

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος – Θρύλος και Ιστορία. Εδουάρδος Ντριώ. Πρώτη Έκδοση: 1930. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Σελ. 244. ISBN: 978-618-83820-6-0

€15,90

David Katz

Ο Δρ David Katz είναι Αμερικανός γιατρός και ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale

“Είμαι βαθύτατα προβληματισμένος για το γεγονός ότι οι κοινωνικές, οικονομικές και δημόσιες συνέπειες αυτής της σχεδόν ολικής κατάρρευσης των θεσμών και των επιχειρήσεων, που έχουν απαγορευτεί, θα είναι μακρόχρονη και καταστροφική, ενδεχομένως σοβαρότερη από το άμεσο αποτέλεσμα του ίδιου του ιού. Η χρηματιστηριακή αγορά θα αναπηδήσει πίσω στο χρόνο, αλλά πολλές επιχειρήσεις δεν θα το κάνουν ποτέ. Η ανεργία, η εξαθλίωση και η απελπισία που πιθανόν να προκύψουν θα είναι βλάβες της δημόσιας υγείας πρώτης τάξης.

“Είναι ο αγώνας μας κατά του κοροναϊού χειρότερος από τη νόσο;”, New York Times 20 Μαρτίου 2020

Αγορά Βιβλίου: Δορύλαιον-Σαγγάριος 1921 (Δωρεάν Αποστολή)

ΔΟΡΥΛΑΙΟΝ-ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ 1921. Αναμνήσεις και επίσημα έγγραφα από την Μικρασιατική Εκστρατεία. Πρίγκηπας Ανδρέας των Ελλήνων. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Σελ. 428. ISBN: 978-618-5383-08-4

€18,02

Michael T. Osterholm

Ο Michael T. Osterholm είναι καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

“Εξετάστε τις συνέπειες της απενεργοποίησης γραφείων, σχολείων, συστημάτων μεταφοράς, εστιατορίων, ξενοδοχείων, καταστημάτων, θεάτρων, συναυλιών, αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων χώρων για απεριόριστο χρονικό διάστημα και αφήνοντας όλους τους εργαζόμενους άνεργους και στο δημόσιο τομέα. Το πιθανό αποτέλεσμα δεν θα ήταν απλώς μια κατάθλιψη, αλλά μια πλήρης οικονομική αποτυχία, με αμέτρητες απώλειες μόνιμα, πολύ πριν γίνει έτοιμο εμβόλιο ή φυσική ανοσία.

Η καλύτερη εναλλακτική λύση θα οδηγήσει πιθανότατα στη συνέχιση της εργασίας των ατόμων με χαμηλό κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, στη διατήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της κατασκευής και στην “τρέξιμο” της κοινωνίας, συμβουλεύοντας ταυτόχρονα τα άτομα υψηλού κινδύνου να προστατευθούν μέσω της φυσικής αποστασιοποίησης και αυξάνοντας την ικανότητά μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης όσο πιο επιθετικά μπορούμε. Με αυτό το σχέδιο μάχης, θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε σταδιακά την ασυλία χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομική δομή στην οποία βασίζονται οι ζωές μας.

«Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα του όρμου-19: Το εθνικό κλείδωμα δεν θεραπεύει», Washington Post 21 Μαρτίου 2020

Peter Goetzsche

Ο Δρ Peter Goetzsche είναι Καθηγητής Σχεδίασης και Ανάλυσης Κλινικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ιδρυτής της Ιατρικής Συνεργασίας Cochrane. Έχει γράψει αρκετά βιβλία σχετικά με τη διαφθορά στον τομέα της ιατρικής και τη δύναμη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

“Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα για μέτρα που είναι υπερβολικά δρακόντεια. Θα δυσκολευτούν μόνο αν κάνουν ελάχιστα. Έτσι, οι πολιτικοί μας και όσοι εργάζονται με τη δημόσια υγεία κάνουν πολύ περισσότερα από ό, τι πρέπει να κάνουν.

Δεν εφαρμόστηκαν τέτοια δρακόντεια μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 2009 και προφανώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν κάθε χειμώνα, το οποίο είναι όλο το χρόνο, καθώς είναι πάντα χειμώνας κάπου. Δεν μπορούμε να κλείσουμε ολόκληρο τον κόσμο μόνιμα.

Εάν αποδειχθεί ότι η επιδημία πεθαίνει σύντομα, θα υπάρξει μια ουρά των ανθρώπων που θέλουν να λάβουν πίστωση για αυτό. Και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα δρακόντεια μέτρα θα εφαρμοστούν ξανά την επόμενη φορά. Αλλά θυμηθείτε το αστείο για τους τίγρεις. “Γιατί φυσάτε το κέρατο;” “Για να κρατήσετε μακριά τους τίγρεις”. “Αλλά δεν υπάρχουν τίγρεις εδώ”. “Εκεί βλέπετε!”

“Corona: μια επιδημία μαζικού πανικού”, blog post on Deadly Medicines 21 Μαρτίου 2020

Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)

Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ​Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, ​Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9​. Σελίδες: 311.

€24,38