Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης είναι ένα εμβληματικό συγκοινωνιακό και αρχιτεκτονικό έργο: αποτελεί τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Ελλάδος και έναν από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων. Η συνολική του έκταση είναι μεγαλύτερη από 80 στρέμματα, ενώ το κεντρικό κτήριο καλύπτει επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο αρχιτεκτονικός του διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 1935 και οι εργασίες ανεγέρσεως ξεκίνησαν το 1937 με πρωτοβουλία και επί πρωθυπουργίας Ιωάννη Μεταξά.

Οι εργασίες απεράτωσης του μεγάλου έργου, του οποίου η κατασκευή διεκόπη από τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940 και καθ’ όλη την διάρκεια της τριπλής κατοχής της Ελλάδος από τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους, συνεχίστηκαν μετά την λήξη της Κατοχής, τον Ιανουάριο του 1951, επί κυβερνήσεως συνεργασίας Νικολάου Πλαστήρα, Σοφοκλή Βενιζέλου και Γεωργίου Παπανδρέου. Τα εγκαίνια του Σταθμού έγιναν από τον υπουργό Δημοσίων Έργων Δημήτριο Βρανόπουλο την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 1961. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο υπουργός Βορείου Ελλάδος Διονύσης Μανέντης, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γρηγόρης Κασιμάτης, ο βουλευτής Αλέξανδρος Θεοδοσιάδης και άλλοι επίσημοι. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Στέφανος τέλεσε τον Αγιασμό.

sidirodromikos stathmos thessalonikis 7
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκησ, 1951, Ιωάννης Λάμπρος

Ο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης αποτελεί τον κεντρικό επιβατικό σταθμό της πόλης για όλες τις επιβατικές αμαξοστοιχίες. Βρίσκεται επί της οδού Μοναστηρίου, στη συμβολή της με την οδό Αναγεννήσεως. Είναι γνωστός, απλά, και ως «Σταθμός» ενώ εκεί έχουν την αφετηρία τους οι περισσότερες λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ. Η είσοδος στο σταθμό γίνεται από την οδό Μοναστηρίου και από την οδό Μαργαροπούλου.

sidirodromikos statmos thessalonikis 3

Διαθέτει μια μεγάλη κεντρική αίθουσα όπου βρίσκονται τα εκδοτήρια, και όλες οι σχετικές με την εξυπηρέτηση επιβατών υποδομές, όπως χώρος αποσκευών, καφέ, εστιατόρια, Ταχυδρομείο και εμπορικά καταστήματα, ενώ ο επάνω όροφος στεγάζει τις υπηρεσίες του ΟΣΕ. Για την απρόσκοπτη διακίνηση των επιβατών ο σταθμός διαθέτει 4 κρηπιδώματα, η πρόσβαση στα οποία γίνεται με υπόγειο διάδρομο, κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες.

sidirodromikos stathmos thessalonikis 6

Η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών εξασφαλίζεται από 8 γραμμές, οι μεγαλύτερες των οποίων (3η και 4η) έχουν ωφέλιμο μήκος 440 μέτρα. Όλο το δίκτυο των γραμμών του σταθμού είναι, εδώ και αρκετά χρόνια, ηλεκτροκινούμενο. Μελλοντικά από τον Ν.Σ.Σταθμό θα ξεκινά η Γραμμή 1 του Μετρό Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή καθώς και η και η Κυκλική Γραμμή που βρίσκεται υπό μελέτη. Τον Απρίλιο του 2006 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης με σταθμό αφετηρίας τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

sidirodromikos stathmos thessalonikis 1

Originally posted 2018-05-16 19:20:51.