1942: Ο ιστορικός λόγος του Βασιλέως Γεωργίου ΙΙ στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του λόγου του Βασιλέως Γεωργίου Β των Ελλήνων στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον στις 15 Ιουνίου 1942.

“Είμαι περήφανος που βρίσκομαι ανάμεσά σας και σας φέρνω τους χαιρετισμούς της της Ελλάδας που μάχεται.

Μαζί σας, με την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας και των άλλων Ηνωμένων Εθνών των ελεύθερων ανθρώπων, συνεχίζω και θα συνεχίσω, ανεξάρτητα από τις κακουχίες, όποιο και αν είναι το κόστος, τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας – ένα έθνος που πάνω από 5.000 χρόνια επιβίωσε από τις αντιξοότητες και τη βία και το οποίο σήμερα είναι πολύ λιγότερο διατεθειμένο από ποτέ να παραδώσει τη μεγάλη κληρονομιά του πολιτισμού και να υποκύψει φυλακισμένο στις δυνάμεις του σκότους και του κακού.

Όταν αναλάβαμε τα όπλα πρώτα εναντίον των Ιταλών και στη συνέχεια κατά των Γερμανών, γνωρίζαμε πολύ καλά ποιες δυστυχίες περίμενε η χώρα μας και πόσο ήταν δύσκολο για τους φίλους μας να έρθουν αμέσως στη βοήθειά μας. Στη συνέχεια, η Γαλλία έπεσε κατάκοιτη και τα περισσότερα από τα μικρότερα έθνη της Ευρώπης, το ένα μετά το άλλο, είχαν υποκύψει στη δύναμη του εισβολέα.

Αλλά κανένας Έλληνας δεν αμφέβαλε ούτε για μια στιγμή για την τιμή του. Με τη βοήθεια του Θεού και γνωρίζοντας ότι κάθε Έλληνας ήταν έτοιμος και πρόθυμος να πεθάνει για να υπερασπιστεί την ελευθερία και την τιμή του, ανέλαβα την ευθύνη της Ιστορίας και του ελληνικού λαού για να τους οδηγήσω στην πλήρη εκπλήρωση του καθήκοντός τους. Σε μια από τις πιο κρίσιμες διασταυρώσεις της ανθρώπινης ιστορίας, όταν η μοίρα του πολιτισμού κρέμονταν στην ισορροπία, η Ελλάδα απέδειξε με την στάση της ότι καμία τιμή δεν ήταν υπερβολικά υψηλή για να πληρώσει για την ανθρώπινη ελευθερία και τη διεθνή ευπρέπεια.

Ευτυχώς, οι θυσίες της χώρας μου δεν ήταν μάταιες. Λόγω της αντίστασης του ελληνικού λαού στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, επτά πολύτιμοι μήνες κερδήθηκαν σε ένα κρίσιμο στάδιο του πολέμου και τα σχέδια του εισβολέα αποδείχθηκαν μάταια. Οι ελληνικές νίκες στην Αλβανία έσπασαν ανεπανόρθωτα το κύρος της Ιταλίας και η αντίσταση μας στη Γερμανία έσωσε πολύτιμο χρόνο για άλλα μέτωπα.

Σε αυτόν τον αγώνα, η Ελλάδα είναι υπερήφανη που βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα από την πλευρά της ισχυρής και γενναιόδωρης αμερικανικής δημοκρατίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η χώρα μου έχει βρει πάντα υποστήριξη και κατανόηση. Η πολύτιμη βοήθεια που μας δώσατε κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η πρωτοβουλία που πήρατε μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, για να δώσετε ανακούφιση στους πεινασμένους της Ελλάδας, είναι ένα αφιέρωμα στον πολιτισμό σας, που χαρακτηρίζεται από ένα χριστιανικό πνεύμα ευπροσηγορίας. Σας ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου.

Γνωρίζω ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών με μακρά και επίπονη προσπάθεια έχει κερδίσει το δικαίωμα να είναι και είναι ένα ζωντανό παράδειγμα των καλύτερων στον σύγχρονο πολιτισμό και ότι εμπνέεται από αυτά τα ευγενέστερα συναισθήματα και ιδανικά που διακρίνουν τον πολιτισμένο άνθρωπο από τον βάρβαρο . Η ευημερούσα δημοκρατία σας με μακρά και επίμονη εφαρμογή χρησιμοποίησε προς όφελος των εργαζόμενων μαζών τις πολυάριθμες τεχνολογικές μεθόδους που η ανθρώπινη διάνοια προσφέρει σήμερα στον πολιτισμό και μας έδωσε απτές αποδείξεις για ισοτιμία και δικαιοσύνη.

Δεν έχετε χρησιμοποιήσει τη δύναμη της μεγάλης χώρας σας για να επιτεθείτε σε πιο αδύναμα έθνη. Έχετε δώσει ένα παράδειγμα αυτοσυγκράτησης που δείχνει πώς μια ισχυρότερη χώρα μπορεί να επιβάλει την δικαιοσύνη στον εαυτό της πρώτα, έτσι ώστε να μπορεί να την εφαρμόσει δίκαια προς τους άλλους. Τα μεγάλα ιδανικά με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα εμπνέουν τους λαούς του κόσμου θα συμβάλλουν όχι μόνο στα ευτυχέστερα αποτελέσματα του σημερινού πολέμου, αλλά θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την πιο ευτυχισμένη και πιο αρμονική ζωή μετά τον πόλεμο που αναμένει η ανθρωπότητα.

Η αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στον μεταπολεμικό κόσμο, οι οποίες δεν πρέπει να παραμείνουν πλέον θύμα βανδαλισμού. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί διεθνούς συνεργασίας, ώστε να αξιοποιηθούν, σύμφωνα με το νόμο, οι τεράστιοι πόροι των λαών που αγαπούν την ειρήνη. Η οικονομική ζωή των εθνών πρέπει να αναδιοργανωθεί κατά τρόπο που να εξασφαλίζει όλη την ευημερία στην οποία δικαιούνται οι απλοί άνδρες και γυναίκες του κόσμου.

Πάνω απ ‘όλα, είναι ζωτικής σημασίας να προστατευθούν όσοι έχουν πολεμήσει τη μάχη του δικαιώματος από την εισβολή και οι παραβάτες – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είτε για υστερόβουλα κίνητρα είτε απλά λόγω αδυναμίας τους επέτρεπαν να γίνουν εργαλεία του Άξονα – να το εντυπώσουν ότι οι αρπακτικές πολιτικές δεν βγάζουν πουθενά. Η διατήρηση της ελευθερίας δεν είναι η υποχρέωση κανενός ατόμου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. είναι υποχρέωση όλων των λαών που αγαπούν την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η απλή αλήθεια είναι ο βασικός βράχος της διεθνούς κατανόησης και ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας μεταξύ των ελεύθερων ανδρών στον κόσμο που έρχεται.

Η Ελλάδα, με τους περιορισμένους πόρους της, είναι ολόψυχα στην υπηρεσία αυτών των ιδανικών. Σήμερα, όταν περισσότερο από ποτέ η νίκη είναι σαφώς διακριτή στον φλογερό ορίζοντα, είναι αποφασισμένη να συνεισφέρει ό, τι μπορεί προς αυτή τη νίκη. Γνωρίζοντας τους απεριόριστους πόρους που ο αμερικανικός λαός θέτει σε κίνηση για την κοινή προσπάθεια, αισθάνομαι καθήκον να μιλήσω με μεγάλη σεμνότητα για τη συμβολή της χώρας μου στον αυτό σκοπό. Όσο μικρή αυτή η συνεισφορά και αν φαίνεται να είναι, σε αντίθεση με αυτό που κάνετε, είναι το μόνο που έχουμε. Με όλους τους ελεύθερους μαχητές μας που έχουν επιβιώσει, με όλα τα πλοία μας που δεν έχουν βυθιστεί, θα πολεμήσουμε στη γη, θα πολεμήσουμε στη θάλασσα και θα πολεμήσουμε στον αέρα, ως το τέλος, από την πλευρά σας και από από την πλευρά των άλλων Ηνωμένων Εθνών, μέχρις ότου καταργηθεί η βάρβαρη βία και δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος-ένας κόσμος για τους ελεύθερους ανθρώπους, όχι για τους δούλους.

Originally posted 2018-10-27 17:05:14.